No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

T2 – “IT’LL ALL WORK OUT IN BOOMLAND”

Biser nepomućenog sjaja!

t2

Pisati o grupi T2 je isto kao i majci lamentirati o izgubljenoj kćeri.
Voljeno biće koje je dio tebe, odjednom nestane i iza sebe ostavi prazninu koju nema tko popuniti.

Mislite da ova poredba pretjerana?
Ako je to slučaj, ili nikada niste imali kćer ili nikada niste slušali T2.
Ili bolje rečeno, njihov album “It’ll All Work Out In Boomland”!

Ako pak niste poslušali album, onda je vrijeme. Iako u principu “nikad nije kasno“, ipak u ovom slučaju, svaki izgubljeni dan ide na vašu dušu.

Album “It’ll All Work Out In Boomland” je van svoga vremena!
Album “It’ll All Work Out In Boomland” je jedno monumentalno remek djelo kojeg epoha ne omeđuje i ne sputava nas u njegovom prihvaćanju i danas.
Nažalost, govorim o samo jednom albumu, jer je grupa po njegovom izlasku snimila dio nasljednika i ubrzo se raspala. O ostalom dijelu opusa ovom prilikom ne bih, jer nije krucijalan kako za grupu, a pogotovo za muziku uopće.

1at2b

T2 su se pojavili “iz garaže” i svojim talentom i umijećem zasjenili manje više sve velikane tadašnje scene. Pomno čuvana tajna je ipak isplivala na površinu na velikom “Isle of Wight” festivalu, kad T2 nastupaju uz bok sa Hendrixom.
I potom potpisuju obećavajući i veoma povoljan ugovor sa diskografskom kućom Decca.

Moram ovdje stati, i malo pojasniti volumen ove rečenice.
Diskografska kuća Decca je bila najveći izdavač vinila na Otoku, pa time komotno mogu reći i na svijetu. Bili su toliko moćni da su odbili Beatlese sa obrazloženjem da je vrijeme bendova prošlost. I mimo tog propusta, koji se mjeri povijesnim gabaritima, Decca ostaje na čelu industrije i štoviše, osniva pod-tikete koje se bave modernom muzikom i undergroundom.
Dakle u toj konstelaciji, kad je matična kuća imala izbora kako zadržati klijenta, oni se odlučuju za direktan ugovor. To samo kazuje koju su reputaciju imali T2 u to vrijeme.
Bili su veliki!!
Možda veći i od najvećih, ali na žalost, ove su pretpostavke ostale samo u kuloarima i salonskim raspravama.

Prvi (i jedni studijski) album je izašao i opravdao ne samo sva, već i ona najizbirljivija očekivanja.

1973

I onda na scenu stupa sudbina, katkad ipak nepravedna.
Zbog nekog razloga Decca izdaje album “It’ll All Work Out In Boomland” u nevjerojatno maloj tiraži, toliko maloj da se nije mogao nabaviti ni u specijaliziranim prodavaonicama.
A publika je tražila i tražila.
Cijene primjeraka albuma su dosegle vrtoglave visine, i ponovo, Decca ne mrda.

Vrijeme radi svoje, pogotovo u kontekstu nasljednika, kad u sred snimanja odlazi gitarista Keith Cross i band se počima urušavati, da bi nedugo nakon njegova odlaska i službeno prestalo postojanje najperspektivnije grupe svih vremena, grupe T2.

Kad o ovoj grupi govorim, moram podcrtati da je u vrijeme nastanka albuma “It’ll All Work Out In Boomland”, Keith Cross imao samo 17 godina. Sedamnaest godina je očito proveo u sviranju gitare, pa ako ćemo realno, i onih devet mjeseci koji su im prethodili, je sigurno studirao akorde.
Jer sa toliko godina svirati tako zrelo i nadasve nadahnuto i prepuno emocija, sa time se rađa!
Ubadanje” pravih nota u kreiranju melodija za „jamovskih“ solo dionica ga svrstava uz bok Duane Allmana, Eric Claptona, Peter Greena, Gary Moorea i ostalih velikana.
Namjerno ne spominjem Hendrixa.
Zašto?
Pa zato jer je Cross pored poređenja sa Eric Claptonom, bio proglašen “bijelim Hendrixom“!
Vjerujem da je ovo sve skupa dovoljno da se shvati o čemu se radi.

Album od prve do posljednje note krase epske solo dionice na gitari, nevjerojatni ritmovi. Peter Dunton na bubnjevima svira “čistog Bakera na speedu!“. U biti, njegovo bubnjanje se u jednom može svesti na riječ “break“.
Jedan do drugoga, bez prestanka, bez pauze, bez suvišnog udarca, Dunton puni zvučnu sliku poput velikana. (Sram me je i napisati koliko je godina imao u trenutku nastanka ovog albuma.)

Sam izričaj je čudnovat, inovativan. Naslonjen na blues i jazz u formi teškog, teškog rocka uz prekrasne solo dionice gitare i melankolični vokal.
Interesantno je i veoma specifično za ovaj album uvođenje teške orkestracije sa duhaćim (bras) instrumentima.
Zamislite, heavy rock i duhaći instrumenti.
T2 su spojili nespojivo i time napravili korak naprijed čak i od grupe Cream!

 

“It’ll All Work Out In Boomland”

t2-nasl

Album otvara “In Circles”.
Odmah je sve jasno. Pred sobom imamo VELIKI album. Toliko velik da bi ga zakonom trebalo zaštiti kao ultimativno kulturno dobro.
Trojica mladića koji zajedno nemaju 50 godina, praše nevjerojatnom energijom kroz labavu kompoziciju. Strukturno muzika se predstavlja kao neprekinuti niz rifova i breakova u kojima dominira Crossova gitara. Da se razumijemo, rekao sam dominira, ali i ritam sekcija je tu. (Bernard Jinks/Peter Dunton)
I te kako.

“J.L.T.”, sjetna melodija, sa akustičnim uvodom nastavlja ovaj briljantan album. Samostojeća u strukturi ipak predstavlja most prema sljedećoj “No More White Horses”, u kojoj T2 sjaji svojim blještavim sjajem.
Prekrasna melodija, koja zaslužuje da bude izdana kao singlica i dođe na top liste, obiluje sa toliko dramatičnih prelaza, da se od nje komotno moglo napraviti nekoliko kompozicija, bez da i jedna izgubi od dvoje bitnosti.
“No More White Horses” nosi i perjanicu prve u kojoj je upotrjebljena duhaća (bras) sekcija.
I to kako!!
I pored toga Cross je ovdje “van sebe“.
Duane Allman teškog rocka!
Ne mogu ništa drugo nego reči,
BRAVO!!!

T2 in

I onda slijedi epska “Morning”. U cijelom svom trajanju od dvadeseti i jedne minute (21. minute) ova kompozicija nema ni jednu suvišnu notu ili zvuk, sve teče glatko, nadahnuto i nadasve logično.
Sve to izgleda toliko lako kad se sluša, da se zapitate, pa pobogu, pa i ja ovako mogu.
Je „boga Jokina“, ovo može samo T2!
Da, dragi drugovi i drugarice, dame i gospodo, ili obrnuto, kako vas volja, kompozicija “Morning” možda nije najveće dostignuće ljudske ingenioznosti i genijalnost u muzičkoj umjetnosti, ali je svojom logikom i nadahnućem veoma blizu toga.
Time sam sve rekao i daljnji komentar sa moje strane je nepotreban.
A ako pak treba, onda, hm, pogriješili ste članak, pa i portal.

Na CD izdanju su se našle još tri kompozicije, od kojih su dvije trebale naći svoje mjesto na drugom albumu grupe. Nažalost, taj drugi album nije nikad izdan i možemo samo žaliti za tom činjenicom, jer “Questions And Answers” i pogotovo “CD” upućuju u evoluciju izričaja i još kompleksniju strukturu ionako kompleksnih kompozicija.
I kad o njima govorim, svaka je kompozicija prenatrpana prelazima, solo izletima, breakovima… .

Otvaranje novih polja spoznaja u izričaju je samo dio onoga što ovaj album pruža, dok se na drugu stranu „jamovskom“ strukturom oslobađa krutih okova kompozicije.
T2 stvara svoj izričaj koji će ih odvesti čak i dalje nego su Cream stigli sa svojim.
Napravili su korak dalje od najvećih!

U pojedinim segmentima i trenucima poredba koja se nameće tokom slušanja albuma i nije baš bezazlena, pogotovo po Claptona, Bakera i Brucea.

Jer T2 su superiorni baš ondje gdje su Cream bili neprikosnoveni vladari.

A jesu li?


T2 – “Morning”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 27.12.2016Pregledi: 643

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana