No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

THE BAND – “LAST WALTZ”

Studeni – 1976.

band-walyy

The Band izdaju posljednji, “farewell” album, “Last Waltz”.

Album u sebi ne nosi ni jednu novu autorsku kompoziciju, jer je u biti “soundtrack” istoimenog filma koji je snimljen na posljednjem koncertu kojeg je grupa održala. (izuzetak je “b” strana posljednjeg, trećeg vinila, na kojoj se našla “The Last Waltz Suite”, koju je komponirao Robertson.)

Te, 1976. godine, na američki praznik, Thanksgiving Day, u Winterland Ballroom dvorani (vlasništvo promotora Bill Grahama) se dogodila povijest i zatvorena jedna od najljepših rock priča u povijesti muzike.

U velikom stilu The Band se oprostio od svojih sljedbenika i jednostavno prestao postojati!
Bila je to zrela odluka vrhunskih profesionalaca koji su znali kad treba stati, kad se treba dostojanstveno povući i sačuvati svoje ime u svijetlim bojama.

Za razliku od cijele armije rockera koja svoje postojanje bazira na nekadašnjoj slavi i cijeđenja zadnjih kapljica komercijale, The Band su se povukli na vrhuncu karijere.
I ne samo to, od tih dana pa do danas, nema ni jedne riječi o nekom ujedinjenu, spekulacija o nekoj turneji itd.
Zov novca je kod ovih ljudi sekundaran.

band-walz

A počelo je poprilično bizarno. Naime, kad se Bob Dylan okrenuo električnom izrazu i time srušio barijeru koja je folk muziku dijelila od klasičnog rocka, trebala mu je ekipa na pozornici koja će izdržati pritisak nezadovoljnih fanova, a njih je bilo, ne na stotine, već na milijune.

Nerijetko su koncerti protjecali u permanentnom zviždanju i neodobravanju “električnog seta“.

No Bob i prateći band iza njega su sve izdržali i ispisali povijesti.

U toku pauza nastupa s Dylanom članovi pratećeg benda su počeli sami „sviruckati“ i na divno čudo, rodila se magija koja je rezultirala antologijskim albumom “Music from Big Pink” i proslavila grupu, koja se jednostavno nazvala The Band.
Ostalo je povijest tokom koje im je Bob Dylan nesebično pomagao na svim mogućim poljima.

band-paint

Kad je postalo jasno da je The Band na vrhuncu kreativne i komercijalne moći, pala je odluka o još jednom, pozdravnom koncertu.
Malo tko je vjerovao u konačnost te odluke u to vrijeme, jer zlatnoj koki se ne razbijaju jaja, a ni konj koji pobjeđuj se ne mijenja.
Ali ipak se dogodilo i zato duboki naklon.

Na koncertu te večeri se sakupila cijela krema ondašnjeg rocka. Nije bilo velikog imena koje nije bilo ili na listi uzvanika ili na listi izvođača.
Na pozornici su uz domaćine, The Band, prodefilirali Bob Dylan, Paul Butterfield, Neil Young, Emmylou Harris, Ringo Starr, Ronnie Hawkins, Dr. John, Joni Mitchell, Van Morrison, Muddy Waters, Ronnie Wood, Neil Diamond, Bobby Charles, The Staple Singers i Eric Clapton.

Te je večeri snimljen i istoimeni film koji je poharao kino dvorane diljem svijeta. Martin Scorsese je u svojoj maniri okorjelog rockera angažirao do tada neviđenu tehniku za hvatanje svakog detalja na pozornici. Pri tom je isto tako rabio najsuvremeniji mobilni studio za snimanje zvuka.

bandd
Sve u svemu, sam film “Last Waltz” je vjerojatno bio prvo celuloidno djelo koje je u kinima diljem svijeta zahtijevalo vrhunsku audio reprodukciju. Bilo je to vrijeme rađanja specijaliziranih kina i dakako, uvođenje sofisticirane audio tehnike. Velika uloga ovog filma i jest bila u tome da je u neku ruku “prisilio” vlasnike dvorana da zamjene kreštave male zvučnike sa dostojnim setovima audio opreme.

“Last Waltz” ostaje upamćen kao jedan veliki dokument svog vremena, kad je na trenutak povijest zamrznuta u svojem najplodnijem obliku i isporučena za konzumaciju, koja će sigurno sezati u daleku budućnost.


The Band – “Last Waltz” / promo

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe The Band

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 16.11.2018Pregledi: 696

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana