No Banner to display

Koncerti

Floydian – Split, Ovčice / 19. Siječnja-2019.
Tri Cheri – Hvar, Veneranda / 19.Siječnja-2019.
Footloose – Kaštel Stari, Red Lion / 19. Siječnja-2019.
The Splitters – Split, Circus (Monty Python) / 19. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vijesti

„DESERT TRIP“ – PART I !

Trijumf gerijatrije!

des

Prvi čin drame zvane “Desert Trip” je iza nas.

Ono što nije uspjelo ni jednom festivalu, uključujući i onaj najveći i najpoznatiji, Woodstock, uspjelo je organizatorima festivala “Coachella”, odnosno novog festivala “Desert Trip”. Uspjeli su dakako zamamnim mirisom novca. A njega je u izobilju. U igri su (bili) veliki ulozi. Sam festival je ogromnih, svemirskih gabarita, pa stoga i sve što se vrti oko njega.

desert-st

Da ne duljim, svaki od bendova koji su nosili prva tri i nosit će druga tri dana festivala će dobiti okruglo, 7 (sedam) milijuna dolara. Gledajući cijene karata, očito je da će organizator masno zaraditi, ma koliki bili troškovi produkcije. Jer pored karata, ide novac od TV prijenosa, ide novac od nosača zvuka koji će sigurno biti izdan i dakako video snimaka koje će isto tako biti u širokoj prodaji. O suvenirima, memorabilijama i ostalim popratnim (financijskim) efektima da i ne govrim.

Ali ipak, iako se sve manje više vrti oko dolara, organizatorima treba odati priznaje za učinjeno i postignuto. Jer još nitko, apsolutno nitko u povijesti moderne muzike nije na jedno mjesto uspio okupiti najveća (preostala) imena roka.

Prvu večer su nastupili Rolling Stonesi i Bob Dylan.
Po samom izlasku na pozornicu Jagger se obratio publici riječima “Tonight we’re not going to do any age jokes or anything, OK? Welcome to the Palm Springs retirement home for gentle English musicians“, što je izazvalo salve oduševljenja. Ne zaboravimo, svi akteri ovog velikog događaja imaju oko i preko sedamdeset godina, a i sam festival “Desert Trip” se posprdno nazvao “Oldchella” (po festivalu “Coachella”, koji se održava na istom mjestu par mjeseci ranije i u organizaciji istog tima)

desert-trip-d

I daleko od toga da su Stonesi za neku penziju. Sa videa i slika je očito da Mick, Keith & Co. praše kao u mladim danima. Čak dapače, ono što sam čuo, Mickov glas ne posustaje, a Keith i Wood isporučuju rifove takvom baražom da bi daleko mlađi pozavidjeli na tome.
Uglavnom, odradili su prokušani repertoar, onakav kakav je publika od njih očekivala, te sa te strane i nije bilo iznenađenja.

Ono je došlo sa druge strane.
Bob Dylan je izašao na pozornicu. Svi su bili uvjereni da će “po svome“, odnosno da će izvoditi pjesme po svom nahođenju, one koje on smatra da su adekvatne a ne one koje publika želi. Dogodio se presedan. Dylan je baš to napravio. Sastavio je repertoar po željama auditorija i za to dakako bio bogato nagrađen ovacijama.

Drugu večer je otvorio Paul McCartney sa svojim pratećim bendom. Nevjerojatno je kako taj čovjek spaja ljude i ukuse udaljenih generacija. Pred 70 000 je izveo dio repertoar Beatlesa i neke od svojih najjačih solo pjesama i pri tom zaradio, a što drugo nego ovacije. I pored toga što je publika bila miješana, a većina nije bila ni rođena kad su se Beatlesi raspali, to nije smetalo da ga cjelokupan auditorij prati u svakom refrenu.
I pri tom je po prvi put u živo izveo standard Beatlesa, “A Day in the Life”!

Neil Young je imao nezahvalnu ulogu, nakon McCartneyja. Ali to ga očito nije zasmetalo, jer velikan američke scene ima svoj auditorij i imao ga je na ovom koncertu i to u velikim količinama. Buntovan do zadnjeg atoma snage, izveo je svoje standarde, koji su dakako, znani većini u publici, te sa atmosferom nije bilo nikakvih problema.

deserrt

Svi su se dobro zabavili!

Ipak vrhunac te večeri je bila epska, dvadeset dvominutna “Down by the River” u kojoj je Young do granica izdržljivosti doveo cijeli sound sistem festivala, rasturajući svojom gitarom sve što se rasturiti dalo. Pjesma je počela “normalno“, auditorij je prihvatio i u refrenu se iz 70 000 grla zaorila poznata melodija, da bi trenutak kasnije došlo do “raspada sistema“. Young je još jednom dokazao svoju nepredvidljivost. To su trenuci u kojima je žao sto nisam bio tamo!

The Who su otvorili treću, posljednju večer prvog dijela festivala. Svoj su energični nastup garnirali političkim porukama. Kontajući Watersov nastup koji je došao nakon Whoovaca, bila je to u biti protestna večer. Ovako napisano, pomalo naivno zvuči, ali vjerujem, u time trenucima “in the face of the place“, zvučalo je opako.

I The Who i Roger Waters su odradili svoje setove točno onako kako se od njih očekivalo.

desert

Prvi dio festivala “Desert Trip” je iza nas.
Drugi dio je slijedeći weekend, kad će ista garnitura u istom sastavu i redoslijedu ponovo izaći na pozornicu i ukazati u biti na žalosno stanje u muzici.

Jer ako sedamdetogodišnjaci predstavljaju najbolje što se danas događa u main straeamu, onda će za koju godinu iza njih ostati ogromna praznina koju neće imati tko popuniti.

A što onda!?


The Rolling Stones – “Start Me Up” / “Desert Trip” festival

Bob Dylan – “Desolation Row” /“Desert Trip” festival

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 12.10.2016Pregledi: 590

Flash news

The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
Symphony X najavili novu turneju po Europi u Svibnju i Lipnju.
The Who najavili veliku stadionsku turneju po Americi ove godine, no prije nje će izdat novi album. Nikakvih detalja trenutno nema, ostanite na MLP-U frekvencijama za detalje kad budu dostupni, jer između redaka čita se i Europa!
Zahvaljujući filmu “Bohemian Rhapsody”, svjetla medija su uprta u nove projekte sličnog žanra. I nije tajna, već je u medije pušten trailer “Rocketman” o životu i radu Elton Johna, slijede bio film o Motley Crue, “The Dirt”, pa film o Lynyrd Skynyrd, “Street Survivors”, koji je tek nedavno dobio zeleno svjetlo sudskom odlukom, te naposljetku film o grupi Journey i o the Beatlesima, trenutno bez imena. Govorka se isto tako i o filmu o životu i radu Keith Moona.
——————————
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
Cheeto’s Magazine – “Amazingous”
Pinn Dropp – “Perfectly Flawed”
Sithu Aye – “Homebound”
——————————