No Banner to display

Koncerti

13 Year Cicada – So Beast – Split, Kocka / 24. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Pendrek – Split, Paradox / 25. Listopada-2018.
Svemirko – Split, Kocka / 26. Listopada-2018.
In Roots – Split, Bounty / 26. Listopada-2018.
Hologram – Split, Paradox / 26. Listopada-2018.
Little sister – Split, Dreamers / 26. Listopada-2018.
Parni Valjak – Zadar, Arsenal / 26. Listopada-2018.
Koala Voice – Šibenik, Azimut / 26. Listopada-2018.
Koala Voice – Split, Kocka / 27. Listopada-2018.
Harvo Jay – Split, Paradox / 27. Listopada-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 30. Listopada-2018.
Nilza Costa – Split, Judino Drvo / 01. Studenoga-2018.
Tyger Lamb – Split, Circus (Monty Python) / 02. Studenoga-2018.
Hologram – Split, Bounty / 02. Studenoga-2018.
Tyger Lamb – Šibenik, Azimuz / 03. Studenoga-2018.
UltimatuM – Split, Circus (Monty Python) / 03. Studenoga-2018.
La Volpe – Split, Circus (Monty Python) / 06. Studenoga-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
The Fogsellers – Split, Circus (Monty Python) / 08. Studenoga-2018.
Flystones – Split, Paradox / 09. Studenoga-2018.
Mourn – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 09. Studenog-2018.
Josipa Lisac – Zadar, Arsenal / 10.Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Elsiane – Šibenik, Azimut / 12. Studenoga-2018.
Kries – Split, Judino Drvo / 16. Studenoga-2018. h
Hologram – Split, Galway Pub / 16. Studenoga-2018.
Hologram – Kaštela, Red Lion / 17. Studenoga-2018.
Brit Floyd – Rijeka, Zamet Center / 21. Studenoga-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Hologram – Split, Rock- o Bar / 24. Studenoga-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Built To Spilla – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.

Vijesti

„DESERT TRIP“ – PART I !

Trijumf gerijatrije!

des

Prvi čin drame zvane “Desert Trip” je iza nas.

Ono što nije uspjelo ni jednom festivalu, uključujući i onaj najveći i najpoznatiji, Woodstock, uspjelo je organizatorima festivala “Coachella”, odnosno novog festivala “Desert Trip”. Uspjeli su dakako zamamnim mirisom novca. A njega je u izobilju. U igri su (bili) veliki ulozi. Sam festival je ogromnih, svemirskih gabarita, pa stoga i sve što se vrti oko njega.

desert-st

Da ne duljim, svaki od bendova koji su nosili prva tri i nosit će druga tri dana festivala će dobiti okruglo, 7 (sedam) milijuna dolara. Gledajući cijene karata, očito je da će organizator masno zaraditi, ma koliki bili troškovi produkcije. Jer pored karata, ide novac od TV prijenosa, ide novac od nosača zvuka koji će sigurno biti izdan i dakako video snimaka koje će isto tako biti u širokoj prodaji. O suvenirima, memorabilijama i ostalim popratnim (financijskim) efektima da i ne govrim.

Ali ipak, iako se sve manje više vrti oko dolara, organizatorima treba odati priznaje za učinjeno i postignuto. Jer još nitko, apsolutno nitko u povijesti moderne muzike nije na jedno mjesto uspio okupiti najveća (preostala) imena roka.

Prvu večer su nastupili Rolling Stonesi i Bob Dylan.
Po samom izlasku na pozornicu Jagger se obratio publici riječima “Tonight we’re not going to do any age jokes or anything, OK? Welcome to the Palm Springs retirement home for gentle English musicians“, što je izazvalo salve oduševljenja. Ne zaboravimo, svi akteri ovog velikog događaja imaju oko i preko sedamdeset godina, a i sam festival “Desert Trip” se posprdno nazvao “Oldchella” (po festivalu “Coachella”, koji se održava na istom mjestu par mjeseci ranije i u organizaciji istog tima)

desert-trip-d

I daleko od toga da su Stonesi za neku penziju. Sa videa i slika je očito da Mick, Keith & Co. praše kao u mladim danima. Čak dapače, ono što sam čuo, Mickov glas ne posustaje, a Keith i Wood isporučuju rifove takvom baražom da bi daleko mlađi pozavidjeli na tome.
Uglavnom, odradili su prokušani repertoar, onakav kakav je publika od njih očekivala, te sa te strane i nije bilo iznenađenja.

Ono je došlo sa druge strane.
Bob Dylan je izašao na pozornicu. Svi su bili uvjereni da će “po svome“, odnosno da će izvoditi pjesme po svom nahođenju, one koje on smatra da su adekvatne a ne one koje publika želi. Dogodio se presedan. Dylan je baš to napravio. Sastavio je repertoar po željama auditorija i za to dakako bio bogato nagrađen ovacijama.

Drugu večer je otvorio Paul McCartney sa svojim pratećim bendom. Nevjerojatno je kako taj čovjek spaja ljude i ukuse udaljenih generacija. Pred 70 000 je izveo dio repertoar Beatlesa i neke od svojih najjačih solo pjesama i pri tom zaradio, a što drugo nego ovacije. I pored toga što je publika bila miješana, a većina nije bila ni rođena kad su se Beatlesi raspali, to nije smetalo da ga cjelokupan auditorij prati u svakom refrenu.
I pri tom je po prvi put u živo izveo standard Beatlesa, “A Day in the Life”!

Neil Young je imao nezahvalnu ulogu, nakon McCartneyja. Ali to ga očito nije zasmetalo, jer velikan američke scene ima svoj auditorij i imao ga je na ovom koncertu i to u velikim količinama. Buntovan do zadnjeg atoma snage, izveo je svoje standarde, koji su dakako, znani većini u publici, te sa atmosferom nije bilo nikakvih problema.

deserrt

Svi su se dobro zabavili!

Ipak vrhunac te večeri je bila epska, dvadeset dvominutna “Down by the River” u kojoj je Young do granica izdržljivosti doveo cijeli sound sistem festivala, rasturajući svojom gitarom sve što se rasturiti dalo. Pjesma je počela “normalno“, auditorij je prihvatio i u refrenu se iz 70 000 grla zaorila poznata melodija, da bi trenutak kasnije došlo do “raspada sistema“. Young je još jednom dokazao svoju nepredvidljivost. To su trenuci u kojima je žao sto nisam bio tamo!

The Who su otvorili treću, posljednju večer prvog dijela festivala. Svoj su energični nastup garnirali političkim porukama. Kontajući Watersov nastup koji je došao nakon Whoovaca, bila je to u biti protestna večer. Ovako napisano, pomalo naivno zvuči, ali vjerujem, u time trenucima “in the face of the place“, zvučalo je opako.

I The Who i Roger Waters su odradili svoje setove točno onako kako se od njih očekivalo.

desert

Prvi dio festivala “Desert Trip” je iza nas.
Drugi dio je slijedeći weekend, kad će ista garnitura u istom sastavu i redoslijedu ponovo izaći na pozornicu i ukazati u biti na žalosno stanje u muzici.

Jer ako sedamdetogodišnjaci predstavljaju najbolje što se danas događa u main straeamu, onda će za koju godinu iza njih ostati ogromna praznina koju neće imati tko popuniti.

A što onda!?


The Rolling Stones – “Start Me Up” / “Desert Trip” festival

Bob Dylan – “Desolation Row” /“Desert Trip” festival

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 12.10.2016Pregledi: 538

Flash news

Jack White i njegov side band The Raconteurs, najavili novi album za sljedeću godinu. Band u sastavu Jack White, Brendan Benson, Jack Lawrence i Patrick Keeler je već u studiju i snimaju novi materijal. Prethodnik, “Consolers Of The Lonely” ovih dana ponovo izlazi u luksuznom pakovanju, obilježavajući time prvu godinu života.
Iz tabora grupe The Police stigla najava o veliko izdaju svih albuma grupe na vinilu, box seta “Every Move You Make: The Studio Recordings”. U setu će se pored šest vinilnih izdanja svih albuma grupe naći i šest CD diskova naslovljenih “Flexible Strategies”, a koji će sadržavati neobjavljene snimke i “b” strane singlica.
Izlazak se planira 16. Studenoga.
Ni tabor Paul McCartneyja ne sjedi skrštenih ruku. U najavi su dva box seta s arhivnom Paulove grupe Wings. U izdanjima će se naći neobjavljeni dokumentarac o grupi, prošireni albumi grupe te koncerti.
Sve ovo bi trebalo doći na tržište 07. Prosinca.
Dave Grohl najavio privremenu hibernaciju matične grupe Foo Fighters.
Izašao debut album grupe Greta Van Fleet, “Anthem Of The Peaceful Army”!
Joe Satriani najavio novo/staro izdanje, “Beyond the Supernova” box seta. U kolekciji će se naći DVD na kojem će biti dokumentarac “Beyond the Supernova”, koji je nastao na turneji koju je Satriani odradio 2016. i 2017. godine. Uz njega će biti i dupli CD album s do sada neobjavljenim snimkama koje nisu našle mjesto na albumu.
Objavljene prve nominacije za 2019-tu Rock and Roll Hall of Fame.
Na listi su Def Leppard, Rage Against the Machine, MC5, Radiohead, the Cure, Todd Rundgren, John Prine, LL Cool J, Kraftwek, Devo, Janet Jackson, Stevie Nicks, the Zombies, Rufus featuring Chaka Khan i Kraftwerk.
Dakako, po starom dobrom običaju, nema najvećih iz prog miljea.
U protekloj godini Ed Sheeran je zarađivao u prosjeku 99.000 dolara dnevno.
I kad kažu da se muzika ne isplati!
Greta Van Fleet objavila prve datume predstojeće turneje.
Album prvijenac, “March of the Peaceful Army” izlazi za par dana!
Sudska trakavica oko prikazivanja filma o grupi Lynyrd Skynyrd je okončana i to porazom preživjelih članova grupe, koji su pokušali spriječiti njegovo prikazivanje.
Film “Street Survivors: The True Story of the Lynyrd Skynyrd Plane Crash” kreće u distribuciju.
Datum za sada nepoznat.
Milena Dravić – R.I.P.!
Preminula diva jugoslavenske kinematografije!
Def Leppard izdali novi singl “We All Need Christmas”, koji je ubrzo nakon objave povučen sa svih servisa??
Sadist – “Spellbound”
Saluki – “Amazing Games”
Fractal Cypher – “Prelude To An Impending Outcome”
Pavallion – “Stratospheria”
Voices From The Fuselage – “Odyssey: The Founder Of Dreams”
——————————