MLP-U > „Desert Trip“ - Part I ! >

No Banner to display

Koncerti

Sara Renar (Solin Music Summer) – Solin / 16. Kolovoza-2018.
Psihomodo Pop (AJ CHA) – Split, Bedem Cornaro / 17. Kolovoza-2018.
Francesco & Southern Cooking – Slatine, Mačak / 18. Kolovoza-2018.
Dubioza Kolektiv (AJ CHA) – Split, Staro Hajdukovo / 18. Kolovoza-2018.
Rock In Solin 2018. – Solin / 24. Kolovoza-2018.
Kraftwerk – Pula, Arena / 29. Kolovoza-2018.
Darko Rundek – Split, Bedem Cornaro / 01. Rujna-2018.
Bryan Ferry – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 02. Rujna-2018.
Evo Ruke – Split, Đardin / 18. Srpnja – 09. Rujna-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 11. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.

Vijesti

„DESERT TRIP“ – PART I !

Trijumf gerijatrije!

des

Prvi čin drame zvane “Desert Trip” je iza nas.

Ono što nije uspjelo ni jednom festivalu, uključujući i onaj najveći i najpoznatiji, Woodstock, uspjelo je organizatorima festivala “Coachella”, odnosno novog festivala “Desert Trip”. Uspjeli su dakako zamamnim mirisom novca. A njega je u izobilju. U igri su (bili) veliki ulozi. Sam festival je ogromnih, svemirskih gabarita, pa stoga i sve što se vrti oko njega.

desert-st

Da ne duljim, svaki od bendova koji su nosili prva tri i nosit će druga tri dana festivala će dobiti okruglo, 7 (sedam) milijuna dolara. Gledajući cijene karata, očito je da će organizator masno zaraditi, ma koliki bili troškovi produkcije. Jer pored karata, ide novac od TV prijenosa, ide novac od nosača zvuka koji će sigurno biti izdan i dakako video snimaka koje će isto tako biti u širokoj prodaji. O suvenirima, memorabilijama i ostalim popratnim (financijskim) efektima da i ne govrim.

Ali ipak, iako se sve manje više vrti oko dolara, organizatorima treba odati priznaje za učinjeno i postignuto. Jer još nitko, apsolutno nitko u povijesti moderne muzike nije na jedno mjesto uspio okupiti najveća (preostala) imena roka.

Prvu večer su nastupili Rolling Stonesi i Bob Dylan.
Po samom izlasku na pozornicu Jagger se obratio publici riječima “Tonight we’re not going to do any age jokes or anything, OK? Welcome to the Palm Springs retirement home for gentle English musicians“, što je izazvalo salve oduševljenja. Ne zaboravimo, svi akteri ovog velikog događaja imaju oko i preko sedamdeset godina, a i sam festival “Desert Trip” se posprdno nazvao “Oldchella” (po festivalu “Coachella”, koji se održava na istom mjestu par mjeseci ranije i u organizaciji istog tima)

desert-trip-d

I daleko od toga da su Stonesi za neku penziju. Sa videa i slika je očito da Mick, Keith & Co. praše kao u mladim danima. Čak dapače, ono što sam čuo, Mickov glas ne posustaje, a Keith i Wood isporučuju rifove takvom baražom da bi daleko mlađi pozavidjeli na tome.
Uglavnom, odradili su prokušani repertoar, onakav kakav je publika od njih očekivala, te sa te strane i nije bilo iznenađenja.

Ono je došlo sa druge strane.
Bob Dylan je izašao na pozornicu. Svi su bili uvjereni da će “po svome“, odnosno da će izvoditi pjesme po svom nahođenju, one koje on smatra da su adekvatne a ne one koje publika želi. Dogodio se presedan. Dylan je baš to napravio. Sastavio je repertoar po željama auditorija i za to dakako bio bogato nagrađen ovacijama.

Drugu večer je otvorio Paul McCartney sa svojim pratećim bendom. Nevjerojatno je kako taj čovjek spaja ljude i ukuse udaljenih generacija. Pred 70 000 je izveo dio repertoar Beatlesa i neke od svojih najjačih solo pjesama i pri tom zaradio, a što drugo nego ovacije. I pored toga što je publika bila miješana, a većina nije bila ni rođena kad su se Beatlesi raspali, to nije smetalo da ga cjelokupan auditorij prati u svakom refrenu.
I pri tom je po prvi put u živo izveo standard Beatlesa, “A Day in the Life”!

Neil Young je imao nezahvalnu ulogu, nakon McCartneyja. Ali to ga očito nije zasmetalo, jer velikan američke scene ima svoj auditorij i imao ga je na ovom koncertu i to u velikim količinama. Buntovan do zadnjeg atoma snage, izveo je svoje standarde, koji su dakako, znani većini u publici, te sa atmosferom nije bilo nikakvih problema.

deserrt

Svi su se dobro zabavili!

Ipak vrhunac te večeri je bila epska, dvadeset dvominutna “Down by the River” u kojoj je Young do granica izdržljivosti doveo cijeli sound sistem festivala, rasturajući svojom gitarom sve što se rasturiti dalo. Pjesma je počela “normalno“, auditorij je prihvatio i u refrenu se iz 70 000 grla zaorila poznata melodija, da bi trenutak kasnije došlo do “raspada sistema“. Young je još jednom dokazao svoju nepredvidljivost. To su trenuci u kojima je žao sto nisam bio tamo!

The Who su otvorili treću, posljednju večer prvog dijela festivala. Svoj su energični nastup garnirali političkim porukama. Kontajući Watersov nastup koji je došao nakon Whoovaca, bila je to u biti protestna večer. Ovako napisano, pomalo naivno zvuči, ali vjerujem, u time trenucima “in the face of the place“, zvučalo je opako.

I The Who i Roger Waters su odradili svoje setove točno onako kako se od njih očekivalo.

desert

Prvi dio festivala “Desert Trip” je iza nas.
Drugi dio je slijedeći weekend, kad će ista garnitura u istom sastavu i redoslijedu ponovo izaći na pozornicu i ukazati u biti na žalosno stanje u muzici.

Jer ako sedamdetogodišnjaci predstavljaju najbolje što se danas događa u main straeamu, onda će za koju godinu iza njih ostati ogromna praznina koju neće imati tko popuniti.

A što onda!?


The Rolling Stones – “Start Me Up” / “Desert Trip” festival

Bob Dylan – “Desolation Row” /“Desert Trip” festival

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 12.10.2016Pregledi: 503

Flash news

Slash potvrdio spekulacije u vezi novog album matične grupe Guns N’ Roses. Pri tom je kategorično demantirao da odustaje od solo karijere.
Habitants napokon objavio debut album, “One Self”.
Tom Morello (Rage Against the Machine, Audioslave) najavio novo solo izdanje “The Atlas Underground”.
Datum izlaska 12. Listopada.
Bob Dylan najavio kratku turneju.
Održat će 25 koncerata diljem Amerike. Prvi koncert je zakazan za 09. Listopada, a bit će održan u Midlandu u Texasu.
Robert Redford najavio povlačenje iz svijeta filma nakon što završi film na kojem upravo radi.
Bit će to veliki gubitak za sve nas, jer Robert Redford je ne samo vrhunski glumac koji u biti cijelog života nije glumio u ni jednom lošem filmu, već i vrhunski redatelj.
Svaki njegov film, bilo da je pred kamerama ili iza nje je veliki film!
Basista grupe Rush, Geddy Lee najavio knjigu “Big Beautiful Book of Bass”, u kojoj prikazuje povijest ovog instrumenta, od nekih početaka do danas.
Interesantno je da će se u knjizi naći opisi 250 najpoznatijih i najrjeđih bas gitara kao i razgovori s najvećim basistima koji su se pojavili na sceni.
Knjiga će se objaviti 04. Prosinca.
“Premda” je snimljen na Visu, “Mamma Mia! Here We Go Again”, sound track istoimenog filma je zasjeo na prva mjesta top lista s obje strane Atlantika!
Haken – “Vector”
4dB – “Animal”
Det Skandaløse Orkester – “Tenk Om Noen Ser Deg”
Monuments – “Phronesis”
Det Skandaløse Orkester – “Tenk Om Noen Ser Deg”
Phideaux – “Infernal”
Mogwai – “KIN: Original Motion Picture Soundtrack”
Haken – “Vector”
R-U Kauser – “Desde la Oscuridad”
Zevious – “Lowlands”
——————————