No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vijesti

„DESERT TRIP“ – PART I !

Trijumf gerijatrije!

des

Prvi čin drame zvane “Desert Trip” je iza nas.

Ono što nije uspjelo ni jednom festivalu, uključujući i onaj najveći i najpoznatiji, Woodstock, uspjelo je organizatorima festivala “Coachella”, odnosno novog festivala “Desert Trip”. Uspjeli su dakako zamamnim mirisom novca. A njega je u izobilju. U igri su (bili) veliki ulozi. Sam festival je ogromnih, svemirskih gabarita, pa stoga i sve što se vrti oko njega.

desert-st

Da ne duljim, svaki od bendova koji su nosili prva tri i nosit će druga tri dana festivala će dobiti okruglo, 7 (sedam) milijuna dolara. Gledajući cijene karata, očito je da će organizator masno zaraditi, ma koliki bili troškovi produkcije. Jer pored karata, ide novac od TV prijenosa, ide novac od nosača zvuka koji će sigurno biti izdan i dakako video snimaka koje će isto tako biti u širokoj prodaji. O suvenirima, memorabilijama i ostalim popratnim (financijskim) efektima da i ne govrim.

Ali ipak, iako se sve manje više vrti oko dolara, organizatorima treba odati priznaje za učinjeno i postignuto. Jer još nitko, apsolutno nitko u povijesti moderne muzike nije na jedno mjesto uspio okupiti najveća (preostala) imena roka.

Prvu večer su nastupili Rolling Stonesi i Bob Dylan.
Po samom izlasku na pozornicu Jagger se obratio publici riječima “Tonight we’re not going to do any age jokes or anything, OK? Welcome to the Palm Springs retirement home for gentle English musicians“, što je izazvalo salve oduševljenja. Ne zaboravimo, svi akteri ovog velikog događaja imaju oko i preko sedamdeset godina, a i sam festival “Desert Trip” se posprdno nazvao “Oldchella” (po festivalu “Coachella”, koji se održava na istom mjestu par mjeseci ranije i u organizaciji istog tima)

desert-trip-d

I daleko od toga da su Stonesi za neku penziju. Sa videa i slika je očito da Mick, Keith & Co. praše kao u mladim danima. Čak dapače, ono što sam čuo, Mickov glas ne posustaje, a Keith i Wood isporučuju rifove takvom baražom da bi daleko mlađi pozavidjeli na tome.
Uglavnom, odradili su prokušani repertoar, onakav kakav je publika od njih očekivala, te sa te strane i nije bilo iznenađenja.

Ono je došlo sa druge strane.
Bob Dylan je izašao na pozornicu. Svi su bili uvjereni da će “po svome“, odnosno da će izvoditi pjesme po svom nahođenju, one koje on smatra da su adekvatne a ne one koje publika želi. Dogodio se presedan. Dylan je baš to napravio. Sastavio je repertoar po željama auditorija i za to dakako bio bogato nagrađen ovacijama.

Drugu večer je otvorio Paul McCartney sa svojim pratećim bendom. Nevjerojatno je kako taj čovjek spaja ljude i ukuse udaljenih generacija. Pred 70 000 je izveo dio repertoar Beatlesa i neke od svojih najjačih solo pjesama i pri tom zaradio, a što drugo nego ovacije. I pored toga što je publika bila miješana, a većina nije bila ni rođena kad su se Beatlesi raspali, to nije smetalo da ga cjelokupan auditorij prati u svakom refrenu.
I pri tom je po prvi put u živo izveo standard Beatlesa, “A Day in the Life”!

Neil Young je imao nezahvalnu ulogu, nakon McCartneyja. Ali to ga očito nije zasmetalo, jer velikan američke scene ima svoj auditorij i imao ga je na ovom koncertu i to u velikim količinama. Buntovan do zadnjeg atoma snage, izveo je svoje standarde, koji su dakako, znani većini u publici, te sa atmosferom nije bilo nikakvih problema.

deserrt

Svi su se dobro zabavili!

Ipak vrhunac te večeri je bila epska, dvadeset dvominutna “Down by the River” u kojoj je Young do granica izdržljivosti doveo cijeli sound sistem festivala, rasturajući svojom gitarom sve što se rasturiti dalo. Pjesma je počela “normalno“, auditorij je prihvatio i u refrenu se iz 70 000 grla zaorila poznata melodija, da bi trenutak kasnije došlo do “raspada sistema“. Young je još jednom dokazao svoju nepredvidljivost. To su trenuci u kojima je žao sto nisam bio tamo!

The Who su otvorili treću, posljednju večer prvog dijela festivala. Svoj su energični nastup garnirali političkim porukama. Kontajući Watersov nastup koji je došao nakon Whoovaca, bila je to u biti protestna večer. Ovako napisano, pomalo naivno zvuči, ali vjerujem, u time trenucima “in the face of the place“, zvučalo je opako.

I The Who i Roger Waters su odradili svoje setove točno onako kako se od njih očekivalo.

desert

Prvi dio festivala “Desert Trip” je iza nas.
Drugi dio je slijedeći weekend, kad će ista garnitura u istom sastavu i redoslijedu ponovo izaći na pozornicu i ukazati u biti na žalosno stanje u muzici.

Jer ako sedamdetogodišnjaci predstavljaju najbolje što se danas događa u main straeamu, onda će za koju godinu iza njih ostati ogromna praznina koju neće imati tko popuniti.

A što onda!?


The Rolling Stones – “Start Me Up” / “Desert Trip” festival

Bob Dylan – “Desolation Row” /“Desert Trip” festival

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 12.10.2016Pregledi: 667

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana