No Banner to display

Koncerti

Špurijus – Split, Circus (Monty Python) / 22. Rujna-2018.
ŽEN – Split, Circus (Monty Python) / 29. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Spain – Zagreb, Tvornica Kulture / 11. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Parni Valjak – Zadar, Arsenal / 26. Listopada-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 30. Listopada-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
Josipa Lisac – Zadar, Arsenal / 10.Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.

Vremeplov

EMERSON, LAKE & PALMER – “PICTURES AT AN EXHIBITION”

Studeni – 1971.

EmersonLake Palmer - Pictures At An Exhibition

Emerson, Lake & Palmer snimaju treći album “Pictures at an Exhibition”.

Nastanak ovog albuma je bio sve samo ne lagodan, a bilo je i momenata kad je u potpunosti bio doveden u pitanje.

Detaljnije!
Nakon što je grupa izdala prvi album kojim se probila u gornji razred otočkog progresivnog rocka, odlučili su realizirati Emersonov san kojeg je sanjao već par godina, obraditi veliko djelo “Pictures at an Exhibition”, Modesta Mussorgskog.

Pri samom izlaganju namjera diskografska kuća je reagirala onako kako mastodont koji ne shvaća trenutak, može reagirati.

Zanijekali su albumu pravo na postojanje, izrazivši sumnju da se neće prodavati, jer do tada nitko nije izdao obradu cijelog klasičnog djela kao cijeli album.

Diskografska kuća je pak kao kompromis na stol stavila prijedlog da grupa uđe u studio i snimi neki drugi “drugi” album, a “Pictures ar Exhibition” će biti izdan na klasičnoj tiketi iste kompanije.

Grupa nije pristala na to, jer su opravdano sumnjali da će na taj način djelo biti u potpunosti ignorirano i potopljeno prašinom koja bi se na albumu taložila na policama.

Kompromis sa strane grupe je uključivao privremeno odustajanje od realizacije projekta i ulazak u studio. Potom, kako situacija bude diktirala, vraćanje projekta u život ili ….

Album “Tarkus” ima zahvaliti život baš tim okolnostima, jer Emerson, Lake & Palmer su ga iznjedrili u nepuna dva mjeseca rada. Album ih je cementirao na zvjezdano nebo i diskografskoj kući vezao ruke.

EmersonLakePalmer

Nedugo nakon promo turneje, Emerson, Lake & Palmer odlaze na par koncerata i na njima izvode novo djelo koje će biti snimljeno u živo i kao takvo izdano na albumu.

“Picture at and Exhibition” izlazi i instant dolazi na top liste diljem svijeta.
U UK dolazi na drugo mjesto, dok u Americi zauzima #10 mjesto, što je za jedan progresivni album s ovom tematikom samo mjesec dana unazad bila misaona imenica.

Album je od kritika dočekan na nož, ali to mu nije smetalo da pobere nepodijeljene simpatije auditorija, jer ono što kritika nije vidjela je bila poruka da klasika nije “tamo neka dosadna” muzika, već dinamičan slijed nota koje i te kako pristaju izvedbi i obradi novog doba.

Jest da je djelo “šarmantno iskasapljeno“, jest da je nepotpuno, ali ostaje u povijesti muzike upisano kao jedno od onih koji su otvorili vrata prodoru klasične muzike u mainstream medije, a time i do široke publike.

Više je ovo djelo napravilo na popularizaciji klasične muzike nego sve reklamne kampanje vezane za ozbiljnu muziku u cijelom stoljeću, ukupno!

Da, i pisac ovih redaka je nakon ovog albuma krenuo prema prodavaonici ploča i kući se vratio s prvom klasičnom pločom, pogađate, “Pictures at an Exhibition”, koja je na “a” strani sadržavala original u izvedbi Vladimira Ashkenazyja, dok je “b” strana sadržavala orkestralnu verziju Filharmonije iz Los Angelesa pod ravnanjem Zubin Mehte.
Dovoljno!


Emerson, Lake & Palmer – “Pictures at an exhibition” /  1-4

Emerson, Lake & Palmer – “The Great Gates of Kiev” / 1974 California Jam

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Emerson, Lake & Palmer

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 11.11.2017Pregledi: 224

Flash news

Još jedno izdanje u povodu 30 godina od izlaska originalnog albuma .Ovaj puta ANTHRAX i njihov četvrti studijski album “State of Euphoria”.
Izdanje kreće u prodaju 05. Listopada.
Svečano izdanje će biti lansirano kao dupli CD, dupli vinil i kao limitirano izdanje žutog vinila.
DSL Dire Straits Legacy, kojeg sačinjavaju četvorica bivših članova originalne grupe (Alan Clark, Danny Cummings, Mel Collins i Phil Palmer) upravo kreće na prvu sjevernoameričku turneju.
Iako nije potvrđeno službeno, AC/DC rade na novom albumu. Koliko se za sada zna, materijal će bit sazdan oko rifova nastalih iz suradnje Angus i Malcolm Younga, a koji su nastali prije poprilično godina. (Malcolm je preminuo prošle godine!)
Bad Company najavili turneju po Americi. Tijekom turneje će kombinirati nastupe s Lynyrd Skynyrd i jedan nastup s Cheap Trick. Dakako, veći dio turneje će biti u solo aranžmanu.
Mick Ralphs neće krenuti s pajdašima radi zdravstvenog stanja, tako da će od originalne postave na pozornici biti samo Paul Rodgers i Simon Kirke (Boz Burrell je preminuo 2006. godine!)
Burt Reynold – R.I.P.!
Smoky odlazi u povijest!
Preminuo veliki šmeker filmskog platna iz prošlog stoljeća.
Conway Savage – R.I.P.!
Preminuo Conway Savage, pijanist grupe The Bad Seeds.
Conway je bio dugogodišnji suradnik Nick Cavea i neizostavni član svake njegove turneje.
Robbie Robertson najavio novi solo album. Istovremeno je najavio i obnovljeni katalog matične grupe The Band. Prije par dana je u prodavaonice stigla obnovljena i proširena verzija debut albuma grupe “Music From Big Pink”
BASta!² – “Vertigo”
Ed Wynne – “Shimmer into Nature”
Celeste – “Il Risveglio del Principe”
The Red Masque – “Fathomless”
Tacita Intesa – “FARO”
——————————