No Banner to display

Koncerti

The Splitters + Not Jane – Split, Circus (Monty Python) / 16. Studenog-2019.
Sanctus Dominus – Split, Circus (Monty Python) / 19. Studenog-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 21. Studenog-2019.
Svemirko – Split, Judino Drvo / 22. Studenog-2019.
058 – Split, AHA / 22. Studenog-2019.
Dreamers – Split, BackBar PLAN B / 22. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Špurijus + Buža – Split, Circus (Monty Python) / 23. Studenog-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
058 – Split, Circus (Monty Python) / 28. Studenog-2019.
M.O.R.T. – Split, Spaladium Backstage / 30. Studenog-2019.
Flying Head – Split, Circus (Monty Python) / 30. Studenog-2019.
Neno Belan & Fiumens – Split, BackBar PLAN B / 30. Studenoga-2019.
Natali Dizdar – Split, Judino Drvo / 06. Prosinca-2019.
The Soulers – Split, Rock-O bar / 06. Prosinca-2019.
Flashback (Bajaga Tribute) – Split, BackBar PLAN B / 06. Prosinca-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
The Souler – Split, Dreamer Bar / 13. Prosinca-2019.
Urban & 4 – Split, BackBar PLAN B / 14. Prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
My Baby – Split, Judino Drvo / 15. Prosinca-2019.
Dreamers (Bijelo Dugme tribute) – Split, BackBar PLAN B / 20. Prosinca-2019.
Jinjer – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Prosinca-2019.
The Soulers – Zadar, Guma bar / 26. Prosinca.
J.R.August – Split, Judino Drvo / 27. Prosinca-2019.
Pavel – Split, BackBar PLAN B / 28. Prosinca-2019.
Apocalyptica – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Siječnja-2020.
Celine Dion – Zagreb, Arena / 05. Lipnja-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Lokalna scena, Osvrti

IGRALOM – SPLIT, CIRCUS (MONTY PYTHON) / 09. SVIBNJA-2019.

Iznenađenje par excellence!

Ne znam da li kome na našim prostorima ime srpskog benda Igralom išta znači, meni nije baš puno, sve do koncerta u Circusu.

Na YouTubeu je odgledano, da, zabilježeno, ali, ništa nije odavalo doživljaj kao kad se bend gleda i pogotovo sluša u živo. Ako se na ikoga u posljednje vrijeme može primijeniti teza o disproporciji snimaka i živog doživljaja, Igralom je ako ne na prvom mjestu, onda sigurno na samom vrhu.
Jer koncert koji je okupio, hm, čak i za Split mali broj znatiželjnika, je u svoj svojoj kratkoći pokazao da ispred nas stoji grupa koja diše, radi, stvara i svira, VELIKO!

Koncert je bi najavljen kao predzadnji u sezoni, prije ljetnog šušura koji se pretvorio u maltretiranje domorodaca i profaniranje grada kao kulturološke sredine. Moram biti iskren, i mom je prisustvu kumovala činjenica da „san zabuca“, mislio sam da je ovo posljednji koncert u Circusa i želio sam ispratiti sezonu, kad sam već imao “slobodnu” večer.

Navlaš pokupljene informacije o bendu i ulazak u prazni prostor kluba nisu baš ulijevale neku nadu i optimizam. U toj, primalnoj fazi večeri, situaciju su spasili sugovornici i nekako smo dočekali početak koncerta.

Pred dvadesetak okupljenih, bend je neprimijećeno prošetao do pozornice.
Prvi taktovi su me ostavili u nedoumici, da bi već nakon par minuta bilo jasno, bit će to jedna od „onih“ večeri!
Ispred sebe imamo grupu koja svojim gabaritima daleko nadmašuje anonimnost koja je prati. Ne poznam kompozicije da bih o njima mogao pisati, ali vjerujte, to u ovom kontekstu uopće nije bitno.
Nije bitno ni to da se vokal nije čuo, nije bitno ni to da je bend bio pod “ručnom kočnicom” zbog decibela, nije bitno ni to što je koncert trajao kratko, jer ponoć je kucala.

Pa što je onda bilo bitno, sigurno će te se zapitati?
A jebi ga, trebalo je doći i osjetiti. Ma što napisao ili zabilježio, teško se može dočarati magija koja je s pozornice dolazila pred iznenađenom publikom.

Bez klasičnog rifa, bez klasične bas gitare, samo s “klasičnim” bubnjevima koji su jedva držali kompoziciju da ne pukne po svim šavovima, ali istovremeno, da, bili su sastavni dio notnog rafala.

Instrumentali, da, pogađate, instrumentali su bili ti koji su rekli sve. Nevjerojatna izmjena tempa i s njime atmosfere, u kratim razmacima, stilski nedefinirani do te mjere da tvore osebujan (stoner) stil. Na trenutke na granici “noise”-a, (praznik za dušu!), a katkad i iza nje, (praznik za dušu i uši), grupa Igralom je ošamutila pobornike DOBRE muzike u toj mjeri da je irelevantno postalo sve osim njene esence.

Bilo da je to gitara provučena kroz tko zna koji efekt, u jednom trenutku zvuči kao „Hammond“, u drugom “fuzzy“ do pucanja membrana, u trećem distorzija “kolje”, da bi u biti u „većini vremena“ bila zbir svega nabrojenog, garnirano s wah-wahom. (Pokušajte to sebi predočiti!).

I pored toga, melodičnost soliranja uz izraženu ritmiku, dovodi Mladena Marjanovića na granicu s koje kuca velikima. Pa možda i preko nje, jer gospodo draga, imamo gitaristu koji ima svoj stil, svoj zvuk, svoja sola, unikatna i jebozovna do kostiju!

Ili je pak bas, Dimitrije Simović, neka sasvim druga priča. Ne znam da li je “presaugao” s Chris Squireom, ili pak s nekim drugim, i odakle mu, ali zvuk basa je čist, brutalno metalan, robustan i nerijetko parira solo gitari u toj mjeri da Ivan Cvetković, bubnjevi, ostaje na brisanom prostoru. Maštovite dionice i agresivna komponenta u totalnoj suprotnosti s isporukom gitarskih „nota“, stvara nevjerojatan dojam inter-playa kojeg u biti nema, a tu je cijelo vrijeme!

Ukratko, Igralom je bend kojeg treba doživjeti u punom svjetlu, kad nema ručnih (decibelnih) kočnica i kad je pred njima pun auditorij.

Oni su to zaslužili, ali i mi, jer ono što smo doživjeli u tih sat i nešto minuta ostaje, i to najmanje do sljedećeg susreta.

Jedva čekam!

Foto: Boris Vincenzo Dalmatino

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 10.05.2019Pregledi: 2312

Flash news

Journey i the Pretenders najavili zajedničku turneju. Turneja počinje koncertom 15. Svibnja i završava 12. Rujna. Znajući statuse obaju grupa i činjenicu da je turneja samo po USA, vjerojatno će bi i dodavanja datuma.
Mark Lanegan najavio novi album “Straight Songs Of Sorrow”. Izlazak planiran za Travanj sljedeće godine!
Carlos Santana najavio novu turneju „Miraculous 2020 World Tour“. Kao što samo ime kaže, bit će to svjetska turneja, koja počinje sljedeće godine koncertima diljem Europe. Na turneji će se posebno osvrnuti na dva albuma koja su mu omeđila karijeru i ovih dana slave svoje godišnjice. Supernatural“, 20 godina od izlaska i „Abraxas“, koji ovih dana puni ravnih pola stoljeća.
Dave Mustaine (Megadeth) objavio da prodaje 150 gitara i priručnih uređaja iz svoje bogate zbirke.
Paul Barrere – R.I.P.!
Preminuo gitarista i vokal grupe Little Feat!
Pete Townshend je izjavio ono što se već naveliko zna, vrijeme muzike koja počiva na gitari je nepovratno iz nas. U dugom razgovoru s novinarima je i objasnio osnovni razlog. Ukratko, danas na YouTube servisu imate na stotine virtuoza koji su upotrebu gitare doveli i preko krajnjih granica i time je poistovjetili s violinom u klasičnoj muzici. Dakako, tim slijedom i sudbina je ista. Ukoliko se ništa drastično ne dogodi, Pete prognozira gašenje smjera s odlaskom velikih igrača s današnje scene.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Udo Pannekeet – “Electric Regions”
Anthony Phillips – “Strings Of Light”
A Formal Horse – “Here Comes A Man From The Council With A Flamethrower”
The Shaking Sensations – “How Are We To Fight The Blight?”
Odd Logic – “Last Watch of the Nightingale”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana