No Banner to display

Koncerti

The Splitters + Not Jane – Split, Circus (Monty Python) / 16. Studenog-2019.
Sanctus Dominus – Split, Circus (Monty Python) / 19. Studenog-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 21. Studenog-2019.
Svemirko – Split, Judino Drvo / 22. Studenog-2019.
058 – Split, AHA / 22. Studenog-2019.
Dreamers – Split, BackBar PLAN B / 22. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Špurijus + Buža – Split, Circus (Monty Python) / 23. Studenog-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
058 – Split, Circus (Monty Python) / 28. Studenog-2019.
M.O.R.T. – Split, Spaladium Backstage / 30. Studenog-2019.
Flying Head – Split, Circus (Monty Python) / 30. Studenog-2019.
Neno Belan & Fiumens – Split, BackBar PLAN B / 30. Studenoga-2019.
Natali Dizdar – Split, Judino Drvo / 06. Prosinca-2019.
The Soulers – Split, Rock-O bar / 06. Prosinca-2019.
Flashback (Bajaga Tribute) – Split, BackBar PLAN B / 06. Prosinca-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
The Souler – Split, Dreamer Bar / 13. Prosinca-2019.
Urban & 4 – Split, BackBar PLAN B / 14. Prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
My Baby – Split, Judino Drvo / 15. Prosinca-2019.
Dreamers (Bijelo Dugme tribute) – Split, BackBar PLAN B / 20. Prosinca-2019.
Jinjer – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Prosinca-2019.
The Soulers – Zadar, Guma bar / 26. Prosinca.
J.R.August – Split, Judino Drvo / 27. Prosinca-2019.
Pavel – Split, BackBar PLAN B / 28. Prosinca-2019.
Apocalyptica – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Siječnja-2020.
Celine Dion – Zagreb, Arena / 05. Lipnja-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Lokalna scena, Osvrti

JEFF DALE & HARPOON BLUES BAND – SPLIT, CIRCUS (MONTY PYTHON) / 04. SVIBNJA-2019.

Mala fešta velikog bluesa!

U sklopu mini turneje po Dalmaciji, Jeff Dale i Harpoon Blues Band su gostovali u Circusu.
Prvi nastup je bio u Makarskoj, potom u Starom Gradu na Hvaru i naposljetku, završnica se dogodila u Splitu.

Iako je bilo kišovito, nekako tmurno, bljutavo vrijeme, ipak se pred početak koncerta skupio pristojan broj onih koje je događaj izvukao iz četiri zida.

Jeff Dale nije nepoznato ime u svijetu bluesa i raduje da blueser ovakvog kalibra održava koncerte u nas, koji su u biti najviše promocija forme koja nažalost polako, ali sigurno kreće prema prašnjavim policama arhiva.

Atmosfera u klubu je bila ugodna te je i sam koncert od početka protekao u istoj atmosferi. Jeff je dakako u stilu američkog zabavljača pružio par nesvakidašnjih poteza, normalnih za američke klubove, ali u nas se rijetko viđaju. Naime, u nekoliko je navrata s gitarom izašao u publiku. Po povratku na binu s posljednjeg takvog izleta zapeo žicama gitare za jednu torbu, te je Buck uskočio i odmotao smotano 🙂 .

Bilo je očito da je veliki dio publike došao po porciju bluesa i to je i dobio.

Jeff Dale je tipičan predstavnik čikaške škole bluesa, koja njeguje root pristup s urbanim predznakom. Doduše, ta je forma toliko rasprostranjena na sjevernoameričkom kontinentu, a ipak egzistira u nekom svom svijetu, da je veoma teško izdvojiti nekog tko bi svojom veličinom i prepoznatljivošću danas uskočio u neku vrst meainstrema.

No to ne sprječava sve sudionike, pa tako i na ovom kocnertu, kako na, tako i pred pozornicom da uživaju u muzici kojoj je osnovno obilježje “savršenstvo jednostavnosti”, (zbog koje je svojevremeno bila prezrena!).

Ritmički u okvirima forme kojoj daje temelje, kompozicije su redom bile autorske, Jeffove kreacije (osim posljednje, „Got My Mojo Workin’“, Muddy Watersa), koje je, kako je sam podvukao, izveo na “čikaški način”. Doduše, nije ni trebao to podcrtati, jer svaka je nota jednostavno pripadala tom miljeu.

Prema pokazanom, Jeff nije neki veliki gitarista, ali ono po čemu ćemo ga upamtit jest jednostavnost pristupa i logika izlaganja nota koje dakako slijede blues shemu i daju joj onu poznatu prepoznatljivost.
Isto tako, ne smijemo zanemariti njegov glas. Nije operni kalibar, a to se i ne traži. Neki temelji moraju se poštovati, ali ono što u ovom miljeu daje veličinu vokala jest njegova prepoznatljivost i impresija. Jeff nema čak ni veliku prepoznatljivost vokala, tipičan je predstavnik „bijelog bluesa”, ali impresija je ono što posjeduje.
Sve u svemu, Jeff Dale je blues umjetnik koji zaslužuje pažnju, a nju je i dobio, kako tijekom koncerta, tako i velikim pljeskom po njegovom završetku.

Harpoon Blues Bend koji mu je bio u pratnji je ipak malo izdvojena priča. O njima je na ovom portalu već toliko toga napisano da je deplasirano ponavljati već ponovljeno. Ono što je krasilo ovu večer je bila neka vrst neverbalne komunikacije između članova benda, kako bi svi “puhali u isti rog” . Iako su imali samo par probi i dva nastupa prije ovog u Circusu, bend je djelovao izrazito uigrano i na trenutke, (again!), moćno.

Moram izdvojiti baš par tih trenutaka, u instrumentalnim dijelovima, kad se na tantričko zaraznoj ritam sekciji odigravala igra usne harmonike i gitare i potom, dvije gitare. Taj “interplay” nije bilo jedino što se izdvojilo, jer je u svakoj kompoziciji bilo ostavljeno decentno dugo za instrumentalni dio, te je svaka od njih imala svoj peak, neka manje, neka više.

Ukratko, Harpoon Blues Band je, ako ne na vrhu naše blues scene, onda sigurno među prvih par.

Sam je zvuk u klubu bio dobar, decentno jak, u biti vjerujem, maksimalno jak, znajući poziciju kluba. Uostalom i sama vrst muzike koja je dolazila s pozornice nije zahtijevala razarajući zvuk, tako da se sretno poklopilo neminovno s namjernim. Svi su instrumenti bili lijepo pokriveni, čisti, mikrofonija je „izletjela” samo jednom, što znači nijednom, razgovjetnost je bila na visokoj razini, ukratko, mix pult je odradio svoj dio posla.

Iako nije cijelo vrijeme aktivno sudjelovala u događajima s pozornice, tipa „rukice gore“, što me osobno iritira, i publika je dala svoj dio koncertu i time zaokružila napore organizatora i izvođača da nam pruže jednu lijepu večer, koja je usprkos zimskom, turobnom ugođaju pretvorena u malu feštu velikog bluesa.

Zadovoljan?
Apsolutno!

Foto: Boris Vincenzo Dalmatino

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 05.05.2019Pregledi: 2442

Flash news

Journey i the Pretenders najavili zajedničku turneju. Turneja počinje koncertom 15. Svibnja i završava 12. Rujna. Znajući statuse obaju grupa i činjenicu da je turneja samo po USA, vjerojatno će bi i dodavanja datuma.
Mark Lanegan najavio novi album “Straight Songs Of Sorrow”. Izlazak planiran za Travanj sljedeće godine!
Carlos Santana najavio novu turneju „Miraculous 2020 World Tour“. Kao što samo ime kaže, bit će to svjetska turneja, koja počinje sljedeće godine koncertima diljem Europe. Na turneji će se posebno osvrnuti na dva albuma koja su mu omeđila karijeru i ovih dana slave svoje godišnjice. Supernatural“, 20 godina od izlaska i „Abraxas“, koji ovih dana puni ravnih pola stoljeća.
Dave Mustaine (Megadeth) objavio da prodaje 150 gitara i priručnih uređaja iz svoje bogate zbirke.
Paul Barrere – R.I.P.!
Preminuo gitarista i vokal grupe Little Feat!
Pete Townshend je izjavio ono što se već naveliko zna, vrijeme muzike koja počiva na gitari je nepovratno iz nas. U dugom razgovoru s novinarima je i objasnio osnovni razlog. Ukratko, danas na YouTube servisu imate na stotine virtuoza koji su upotrebu gitare doveli i preko krajnjih granica i time je poistovjetili s violinom u klasičnoj muzici. Dakako, tim slijedom i sudbina je ista. Ukoliko se ništa drastično ne dogodi, Pete prognozira gašenje smjera s odlaskom velikih igrača s današnje scene.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Udo Pannekeet – “Electric Regions”
Anthony Phillips – “Strings Of Light”
A Formal Horse – “Here Comes A Man From The Council With A Flamethrower”
The Shaking Sensations – “How Are We To Fight The Blight?”
Odd Logic – “Last Watch of the Nightingale”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana