No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

CIMA & CO – SPLIT, CIRCUS (MONTY PYTHON) / 02. SVIBNJA-2019.

Lijek za negativne vibracije!

Nakon dana punog negativnih vibracija, najveća greška koju se može napraviti jest sjest pred TV-om i nezainteresirano buljiti u njega, malo toga shvaćajući.
Jedini lijek je, pogađate, muzika.

Split nam je velikodušno oduzeo bilo koju mogućnost izbora, tako je Circus (Monty Python) u biti trenutno jedini izbor za klupsku živu muziku.
Na sreću, Cima & Co su se ukazali na pozornici i večer je htjela, ne htjela, promijenila negativne tokove dana.
Tako i treba!

Nastup ili bolje rečeno, skoro pa neformalni koncert Cime & Co se održao pred šačicom zainteresiranih, što to je po tko zna koji put postavilo mnoga pitanja, kako o Splitu kao gradu tako i vremenu u kojem živimo, odnosno njegovom sociološkom momentu. No ovo je daleko složenija tema za elaboraciju, o njoj drugi put.

Repertoar sastavljen od obrada standarda i autorskih kompozicija se ponovo pokazao kao dobitna kombinacija za bend i u postavi u kojoj sada djeluju, sviraju uigrano i uvjerljivo. Dakako, lokomotiva benda je Cima koji je ponovo dokazao da spada u vrh naših gitarista, ne po tehnici, nju može savladati svatko tko ima volje i malo sluha, već u pristupu sviranju i solima koji su odreda smisleni i maštoviti.

Ni ostatak benda ne zaostaje, pogotovo mlade snage, kojima ipak treba dati više prostora da se razmašu, posebno u ovakvim, skoro neformalnim uvjetima. U biti, ovo su nastupi idealni baš za takve eskapade, kad je “unaprijed pripremljeno” svedeno na pogled razumijevanja o sljedećem koraku u izvedbi.

Prateći razvoj benda, moram naglasiti klavijature, koje su se lijepo uklopile u zvučnu sliku i sada su došle na svoje. Šteta što i tu nije bio koji mali solo, tek da začini “svakom po nešto!”.

O autorskim stvarima nema smisla, jer je o njima već pisano na ovom portalu, a i o obradama. Ipak se mora naglasiti taj pojam „obrada” jer i u njima Cima daje svoj pečat i time se odmiče od originala, katkad u manjoj, ali katkad i u toj mjeri da je na trenutke teško prepoznati odakle sve skupa dolazi.
Time u biti, bend živi na dvije paralele, prilagođeni standardi i svoje kreacije, što u konačnici daje rezultat.

Na koncertu je gostovao i Davor Bobanac na usnoj harmonici. Iako nepripremljen na ovaj nastup, usna harmonika je lijepo legla, pogotovo u trenucima kad je blues esenca izranjala iz kompozicije koja se izvodila.

Ovaj je koncert dio ciklusa „Blues@living room“, koji se održava u Circusu. Inicijativa hvale vrijedna, kako od strane organizatora tako i izvođača, no fali onaj treći segment, nažalost najbitniji, a to je publika.

Teško se pomiriti s time da u gradu od pola milijuna stanovnika nema stotinjak koji vole ovu muziku i voljni su mrdnuti guzice iz fotelje.

Allo, Splite, di si?

Foto: Boris Vincenzo Dalmatino

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 03.05.2019Pregledi: 2573

Flash news

Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
Matična kuća davno upokojene grupe The Velvet Underground najavila izdanje vinyl box seta, koji će se sastojati isključivo od snimaka nastalih na nizu koncerata iz 1969. godine, koji su održani u San Franciscu.
The B-52’s nastavljaju s turnejom na kojoj slave 40 godina rada. Novi koncerti će se protegnuti diljem desetak zemalja i dakako, po sjevernoameričkom kontinentu.
Debbie Harry najavila izdavanje memoara ove jeseni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
Lazleitt – “Perpetually Under Idle Grounds”
The Messthetics – “Anthropocosmic Nest”
IQ – “Resistance”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana