No Banner to display

Koncerti

The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

BRUCE SPRINGSTEEN – “BORN TO RUN”

Kolovoz – 1975.

born to run

Bruce Springsteen izdaje treći album “Born To Run”.

Bio je to prijelomni trenutak u karijeri ovog velikana, jer “Born to Run” je u biti prvi veliki album koji je ustoličio Bruce Springsteena na vrh vrhova muzičkog miljea.

Tom prilikom dobiva nadimak Boss, koji i dan danas puno toga govori.

Pomalo je i čudna priča o ovom albumu, pa i o Bruce Springsteenu u globali.

Snimio je dva albuma koji su se prodavali ništa bolje od stotina drugih u to vrijeme, i ničim nisu odavali da će autor za koju godinu drmati svjetskom scenom. No bio je jedan čovjek, Jon Landau, koji je u mladom Bruceu vidio budućnost rocka.
I nije pogriješio!

Pregovori s diskografskom kućom uoči snimanja albuma su bili beskonačni, ali ni Bruce, ni Jon, koji je uskočio na mjesto producenta i managera, nisu odustajali. Upornost se isplatila i CBS je pristao na neviđeno osigurati ogromnu sumu novca za snimanje.

Samo podatak da se naslovna kompozicija “Born to Run” snimala šest mjeseci dovoljno govori o studioznosti, ali i ostalim karakternim osobnima samog Brucea.

Bruce SpringsteenAlbum se snimao punih četrnaest mjeseci. Tijekom tog dugog perioda bilo je trenutaka u kojima je sam projekt bio na rubu ponora, jer Brucenije mogao u studiju stvoriti ono što mu je bilo u glavi“.

Danima je pokušavao bezuspješno objasniti suradnicima što hoće i kako hoće, i tek kad bi se nekim čudom snimljena sekvenca poklopila s onom koju je nosio u sebi, Bruce je davao zeleno svjetlo za dalje.

Kasnije je sam Bruce izjavio da je želio da album zvuči kao da ga je snimio “Roy Orbison koji pjeva Bob Dylana, u produkciji Phil Spectora“.
Pa da, album točno tako i zvuči!

Album po izlasku dobiva snažnu medijsku podršku, a sama diskografska kuća ulaže 250 000 dolara u promociju.
Neviđena suma za to vrijeme.

Isplatilo se!

Iako početni uspon na top listama nije u potpunosti indicirao njegov finalni status, album je pokupio zlatnu i platinastu tiražu i zauzeo vrhove top lista diljem svijeta.

No ono što ovaj album čini iznimnim, pored proglašenja jednog od najboljih ikada izdanih, jest značaj u karijeri Bruce Springsteena. De facto, Bruce počinje svoju globalnu karijeru s ovim albumom i sve što se nakon njega dogodilo, jest u neku ruku zasluga ovog albuma.

Dakako, u to ne brojim epizodu koja je zaustavila Bruce Springsteena u kreativnom usponu, kad je imao sudski proces radi neslaganja sa managementom i kad mu je par godina bio zabranjen pristup studiju i snimanju.

(Mnogi su pokopali najveću nadu rocka u to vrijeme, jer dvije godine je bio preveliki vremenski razmak, ali Boss se vratio veći nego ikada, s albumom Darkness on the Edge of Town”.)

Ne želim pričati o brojkama, jer album se prodaje dan danas, tako da je svaka navedena u trenutku pisanja postaje stara i neaktualna.

“Born to Run” je veliki album, jedan od najvećih koji je ikada napravljen, a još više na svojoj veličini dobiva kad se zna da je veliki nasljednik, Darkness on the Edge of Town , poslužio kao most prema još (komercijalno ) uspješnijem Born in USA.

No to je već druga priča i dio muzičke povijesti koja je ispisana zlatnim slovima!


Bruce Springsteen – “Born To Run”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Bruce Springsteena

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 14.08.2019Pregledi: 976

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana