No Banner to display

Koncerti

Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
10. Gljevstock Festival – Gljev / 22. Lipnja-2019.
Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

BARE & MAJKE – KULA SV. MIHOVIL/22.SRPNJA-2016!

Raison d’être!

U prekrasnom ambijentu kule sv. Mihovil u Šibeniku, Bare i Majke su održali još jedna dobar koncert.

Koncert je bio koncipiran kao “unplugged” ili drugim riječima, na pozornici nije bilo električnih gitara. (osim havajske). No, mimo toga, ipak je umjesto kontrabasa na pozornici bila električna bas gitara, umjesto klavira, klavijature, el. gitara (havajka), tako da u nekim uskim okvirima i ne bi mogli ovo nazvati punokrvnim ” unplugged” koncertom.

Ali to je nebitno!

Ono što jest bitno da je publika dočekala Baru na sad već tradicionalan način, ovacijama! Uz uspone i padove, ta se komunikacija sa publikom nije prekidala tokom cijelog koncerta iako, hm, iako je meko tkivo “unplugged” koncepcije u nekoliko navrata pokazivalo ozbiljne pukotine. Bilo je to u onim trenucima kad je moćni zvuk dolazio sa pozornice i publika ulijetala u delirij. Da, u tim je trenucima falila električna gitara ili pak dvije, falila je esenca koja kao katalizator između publike i pozornice dovodi sve u jedno više stanje duha, kad jedino što je bitno, su ritmovi i poruke sa pozornice.

Nažalost, to se na ovom koncertu dogodilo samo u nekoliko navrata.

 Daleko od toga da je koncert bio loš. Dapače, Bare je bio na svojim visinama, iako ovaj put bez iskričavih “stand-up” upadica i britkih dosjetki, pogotovo na političare i njihove gluposti, koje inače u ovakvim prilikama secira do kostiju. Osobno, to mi je falilo.

No, zato je na drugu stranu u prvom djelu koncerta imao jedan kratki monolog o porijeklu (sa ovih prostora) i samog njegovog bitka. Odnosno razloga za postojanje.

Nedvosmisleno je rekao i podvukao da su ovi trenuci, koncerti, muzika i sve oko nje jedini razlog njegovog postojanja i života.

Ruku na srce, od rockera kakav je on, ništa manje nisam ni očekivao, tako da je ova izjava bila pomalo deplasirana. Jer ako netko misli drugačije, onda nije trebao u prvom redu ni doći na ovaj koncert.

Zna se veoma dobro da je Bare posljednji rocker (ili jedan od njih!), skoro kao posljednji mohikanac, posljednji primjerak svoje vrste koja izumire geometrijskom progresijom i da će njegovim odlaskom, prije ili kasnije, naša scena zjapiti prazna .
Doslovno!

No isto tako, Bare ne bi bio to što jest da nema Majke iza sebe. Svaki je od članova sinoć pošteno odrađivao svoj dio i po tko zna koji put su me impresionirali Kruno Domančinović i Davor Rodik na gitarama. Iako limitirani akustičnim izrazom, ali još uvijek i te kako čujni, Kruno i Davor prekrajaju koncert svojim filigranskim pletenjem nota.
Ritam sekcija, Alen Tibijaš, bubnjevi i Vanja Marin, bas gitara,  nema zamjerke. Profesionalno, precizno i u službi.

I na kraju ove nabrajalice klavijaturista, Dana Divjak, skoro nevidljiv na sceni, ali svojim sviranjem je dao onaj završni kolorit svakoj kompoziciji.

Ukratko, Majke su prateći bend kojeg bi svaki izvođač želio imati iza sebe. A pogotovo u trenucima kad se ne zna što dalje i kako.

Da, bilo je i toga sinoć, kad je Bare iz samo njemu znanih razloga skretao putanju kompozicija ili pak cijelih tema na neki drugi teren, te su se svim morali “ad hoc” prilagoditi tomu. U tome i jest veličina benda, jer se u tim trenucima vidi njihova kohezija, uigranost, pa i samo znanje.

Sam koncert je bio sastavljen od standarda grupe. Neću pojedinačno, jer nema smisla, a i daleko bi me odvelo puko nabrajanje tema onako kako su slijedile. Dakako, sve su doživjele manje ili više aranžmanske, pa i atmosferske modifikacije, kako bi se uklopile u koncept koncerta.

Bare je sa svoje strane vodio koncert sigurnom rukom rutiniranog zabavljača, te sa te strane nemam nikakvih primjedbi. Interesira me jedino, da li je namjerno stišavao euforiju publike kad bi buknula ili je sam koncept to namjestio. Publika je pratila Baru u svakom refrenu i ne samo jednom je Bare isturio mikrofon i pustio da publika odradi svoj dio pjesme.

Bare mid

Sam bis je pomalo bio bizaran. Trajao i trajao i ništa lošeg u tome!
I naposljetku, koncert je zatvorila tema “Depresija”. Psihodeličnog ugođaja, mračne lirike, tema možda oslikava Barinu unutrašnjost, ali sigurno ne oslikava sam koncert. Jer je bio sve samo ne depresivan!

Gledajući Baru i Majke u ovom izdanju neminovno se nameće usporedba sa “normalnim” koncertom. Kako je ovo bio u biti polu “unplugged” koncert, ipak moji aduti idu na onaj drugi, električni, u kojem Bare drži publiku na najvećem nivou tenzija tokom cijelog koncerta, katkad svojim radom na pozornici, a katkad sam band u svojim trenucima.

I baš su ti trenuci falili sinoć.Bare in side left

Možda bi bilo interesantno čuti kako bi sve skupa zvučalo u stvarno akustičnoj verziji, onako kako su Led Zeppelin radili svoje akustične setove nakon trećeg albuma.

Bio bi to možda čak i prikladniji koncert za ovaj ambijent, koji se još jednom pokazao kao vrhunski za bilo kakvu vrst koncerta.

Generalan gledano, Bare i Majke su dali dobar koncert. Možda ne odličan, jer do te ocjene ih dijeli “ono nešto” što je običavao isporućivati na tone, a ovaj put na kapaljku.

Organizator je napravio jednu hvale vrijednu gestu. Namjerno ili slučajno, u prodaji su bila samo sjedeća mjesta.

Kako je prostor ispred pozornice ipak mogao primiti stotinjak ljudi, time se oslobodio prostor na sjedećim mjestima. Mnogi koji su bili zakinuti položajem svojih mjesta, mogli su elegantno zauzeti daleko bolji.

Ovim dolazim na pitanje samog ozvučenja. Jer stojeći pred binom, nisam zamijetio da je zvuk bio loš ili slab. Tokom koncerta je bio konstantan i čist. O balansiranju bih mogao, ali zamjerka je minimalna.

Ono što jest veliko je kvaliteta i jačina zvuka u predjelu gledališta, sa lijeve strane od pozornice, gdje su još uvijek sjedeća mjesta (koja su bila prodana!). Zvuk je bio veoma tih i udaljen, tako da pored vizualnog pogleda na armaturu scenske opreme, kroz koju se teško išta moglo vidjeti, oni koji su sjedili na tim mjestima su bili duplo kažnjeni.

Organizator bi trebao povesti računa o ovome, jer kažem, srećom je bilo dovoljno praznih mjesta odlaskom djela publike pred binu, tako da su se posjetitelji sa “ugroženih” mjesta mogli premjestiti na bolje pozicije.


Foto album sa koncerta:

 

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 23.07.2016Pregledi: 1411

Flash news

Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
Nakon pola stoljeća “kišanja”, najavljen je živi album grupe Creedence Clearwater Revival, koji je snimljen na prvom Woodstock festivalu.
Wendy Dio, supruga i dugogodišnji manager preminulog Ronnie Jamesa Dioa najavila dokumentarac o Diou. Film bi trebao pokriti razdoblje života ovog velikana zaključno s albumom “Heaven and Hell”, kojeg je snimio kao član Black Sabbath.
——————————
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
iamthemorning – “The Bell”
Fine Soft Day – “You Are Here”
Atom Works – “The Life Of Spice”
Oh Hiroshima – “Oscillation”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana