No Banner to display

Koncerti

13 Year Cicada – So Beast – Split, Kocka / 24. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Pendrek – Split, Paradox / 25. Listopada-2018.
Svemirko – Split, Kocka / 26. Listopada-2018.
In Roots – Split, Bounty / 26. Listopada-2018.
Hologram – Split, Paradox / 26. Listopada-2018.
Little sister – Split, Dreamers / 26. Listopada-2018.
Parni Valjak – Zadar, Arsenal / 26. Listopada-2018.
Koala Voice – Šibenik, Azimut / 26. Listopada-2018.
Koala Voice – Split, Kocka / 27. Listopada-2018.
Harvo Jay – Split, Paradox / 27. Listopada-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 30. Listopada-2018.
Nilza Costa – Split, Judino Drvo / 01. Studenoga-2018.
Tyger Lamb – Split, Circus (Monty Python) / 02. Studenoga-2018.
Hologram – Split, Bounty / 02. Studenoga-2018.
Tyger Lamb – Šibenik, Azimuz / 03. Studenoga-2018.
UltimatuM – Split, Circus (Monty Python) / 03. Studenoga-2018.
La Volpe – Split, Circus (Monty Python) / 06. Studenoga-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
The Fogsellers – Split, Circus (Monty Python) / 08. Studenoga-2018.
Flystones – Split, Paradox / 09. Studenoga-2018.
Mourn – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 09. Studenog-2018.
Josipa Lisac – Zadar, Arsenal / 10.Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Elsiane – Šibenik, Azimut / 12. Studenoga-2018.
Kries – Split, Judino Drvo / 16. Studenoga-2018. h
Hologram – Split, Galway Pub / 16. Studenoga-2018.
Hologram – Kaštela, Red Lion / 17. Studenoga-2018.
Brit Floyd – Rijeka, Zamet Center / 21. Studenoga-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Hologram – Split, Rock- o Bar / 24. Studenoga-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Built To Spilla – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.

Recenzije

HAPPY RHODES – “ECTOTROPHIA”

Slušati kad kiša padne…

Glazba je svakako dobar začin životu, ali i mnogo, mnogo više. No, za mnoge je utočište od svijeta, ali istovremeno i veza s tim istim svijetom. Ponekad riječi nisu dovoljne da bi se uspjelo u izražavanju osjećaja, stoga je glazba ta koja postaje produžetak disanja, način postojanja.

I bez obzira na to koliko vaš glazbeni ukus bio bogat i opskuran, uvijek postoje još neke dimenzije čiji senzibilitet vrijedi iskusiti.

Happy Rhodes (rođena kao Kimberley Tyler Rhodes u New Yorku 1965. godine) je američka pjevačica (s rasponom glasa od četiri oktave), tekstopisac, multi-instrumentalist i elektronski (digitalni) glazbenik, koja je s vremenom stekla status kultnog umjetnika.

Ozbiljnu karijeru je započela 1986. godine, kada je tijekom svojih nastupa po manjim klubovima, upoznala Pat Tessitorea, a zatim i njegovog prijatelja Kevin Bartletta, glazbenika i vlasnika male diskografske kuće Aural Gratification, koji joj je ponudio da snimi sve materijale koje ima, uglavnom nastale tijekom njenog tinejdžerskog doba, plodna razdoblja intenzivne samoće i otuđenja.

To je rezultiralo istovremenim izdavanjem tri albuma “Rhodes I”, “Rhodes II” i “Rearmament”, ali isključivo na kazetama (kasnije objavljenim i na CD-u), a sljedeće godine još jednim nazvanim “Ecto”, začudnim albumima pjesama ispred svog vremena.

Niz se nastavio, ali sa sve većim vremenskim odmacima. Njen zadnji studijski album “Find Me” iako započet 2001., dovršen je tek 2007. godine, i izgledalo je da predstavlja finale njene karijere.
Naime, 2006. godine Rhodes se udala za studijskog glazbenika i bogatog poslovnog čovjeka Bob Mullera i povukla u miran obiteljski život na farmi u središnjem New Yorku.

Međutim, u listopadu 2016. godine prekida mirovinu da bi se uključila u sastav nazvan The Security Project, zajedno s imenima kao što su Jerry Marotta (bubnjar koji je surađivao na prvih pet solo albuma Peter Gabriel-a), Trey Gunn (King Crimson, Gordian Knot), Michael Cozzi (Shriekback) i David Jameson NY klavijaturistom, imenima koja su dobro poznata ljubiteljima prog rocka.

The Security Project je tzv. “cover band” (sastav koji izvodi obrade pjesama drugih autora) koji je počeo s nastupima 2012. godine u znak priznanja 30-godišnjice izdanja albuma “Security”, Peter Gabriela, izvodeći rani Gabrielov progresivni repertoar, uglavnom s njegova prva četiri solo albuma.

Dolaskom Happy Rhodes, koja je preuzela vodeći vokal, u svoj repertoar uključuju i pjesme Kate Bush. Od tada neprestano nastupaju diljem SAD-a i Kanade u ovom sastavu.

Kao svoje primarne utjecaje navodi J. S. Bach-a, Queen, Yes, Genesis, David Bowiea, ali i Wendy Carlos, Jane Siberry, Elizabeth Fraser, te zasigurno Kate Bush, čiji se utjecaj u većoj mjeri osjeti kako u aranžmanima, tako i u načinu pjevanja, pa i samoj boji glasa.

Na početku karijere imala je samo svoj vokal, gitaru i nekoliko drugih instrumenata, da bi se to s vremenom razvilo u nešto daleko kompleksnije uz mnoge suradnje koje uključuju imena, pored već prethodno spomenutih, Hansford Rowe (Gong), Bon Lozaga (Gongzilla) i mnoga druga.
Tako se gradila sve kompleksnija struktura s mnogo zanimljivih zvukova u konačnoj slici, ali u biti temeljno odvojena od rock tradicije.

Njena glazba je prilično suptilna i istovremeno ambiciozna, s rezerviranom elektronikom koja pulsira u pozadini, ambijentalnim efektima i diskretnim ukrasima basa i gitare (neki iznenađujući efekti gitare pripadaju David Tornu), programiranim, elektronskim ili rjeđe klasičnim bubnjevima, dok su glavne vokalne linije i savršeno izvedene harmonije, iskustvo koje mogu dodirnuti samo rijetki autori.

Kompozicijama koje su složene, često gotičkog ugođaja i suptilno orkestralne, pridodani su tekstovi, koji izričito i dramatično bilježe njene privatne dubine, slikovito pričajući o sanjarima, otpadnicima, ljubavnicima i drugim lijepim i zastrašujućim stvorenjima rođenim iz izvora divlje kreativnosti i podebljane mašte, ali u konačnici i o vlastitoj smrtnosti.
To je ono što ukupan dojam čini vrlo liričnim, potencirajući čar njenog vokala, stvarajući melankoličnu ali ne i depresivnu atmosferu.

“Ectotrophia” je dvostruka kompilacija (u obliku dvostrukog vinila ili jednog CD-a) objavljena 29. lipnja 2018. pod etiketom Numero Group, s 18 pjesama koje predstavljaju presjek njene karijere.

Prvi singl s ove kompilacije “When The Rain Came Down” odaje dojam kao da je stvoren na terenu kojeg je istraživao Peter Gabriel na skladbama “Blood Of Eden” i “Every Colour You Are”.

Ovdje Rhodes zvuči kao duet koji podiže glas u spiralnim linijama praćen glazbenom podlogom sazdanom od nadogradivih nizova zvučnih slojeva nastalih mješavinom syntha pod utjecajem elektronske verzije J.S. Bacha u strukturi fuge i ponavljajućeg spleta tonova akustične gitare koja kao da zamjenjuje gudačku sekciju, te hipnotičkom ritmikom udaraljki.

U njenoj glazbi postoji razina nenametljive složenosti, glazbe van vremena i prostora, uz magične melodije i nevjerojatne, gotovo “nadnaravne” vokale, koja će sigurno privući ozbiljne ljubitelje glazbe.

Nadam se da će se krug slušatelja proširiti izdavanjem ove kompilacije.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Happy Rhodes – “Ectotrophia”

Happy Rhodes – “When The Rain Came Down”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Happy Rhodes

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 27.07.2018Pregledi: 361

Flash news

Jack White i njegov side band The Raconteurs, najavili novi album za sljedeću godinu. Band u sastavu Jack White, Brendan Benson, Jack Lawrence i Patrick Keeler je već u studiju i snimaju novi materijal. Prethodnik, “Consolers Of The Lonely” ovih dana ponovo izlazi u luksuznom pakovanju, obilježavajući time prvu godinu života.
Iz tabora grupe The Police stigla najava o veliko izdaju svih albuma grupe na vinilu, box seta “Every Move You Make: The Studio Recordings”. U setu će se pored šest vinilnih izdanja svih albuma grupe naći i šest CD diskova naslovljenih “Flexible Strategies”, a koji će sadržavati neobjavljene snimke i “b” strane singlica.
Izlazak se planira 16. Studenoga.
Ni tabor Paul McCartneyja ne sjedi skrštenih ruku. U najavi su dva box seta s arhivnom Paulove grupe Wings. U izdanjima će se naći neobjavljeni dokumentarac o grupi, prošireni albumi grupe te koncerti.
Sve ovo bi trebalo doći na tržište 07. Prosinca.
Dave Grohl najavio privremenu hibernaciju matične grupe Foo Fighters.
Izašao debut album grupe Greta Van Fleet, “Anthem Of The Peaceful Army”!
Joe Satriani najavio novo/staro izdanje, “Beyond the Supernova” box seta. U kolekciji će se naći DVD na kojem će biti dokumentarac “Beyond the Supernova”, koji je nastao na turneji koju je Satriani odradio 2016. i 2017. godine. Uz njega će biti i dupli CD album s do sada neobjavljenim snimkama koje nisu našle mjesto na albumu.
Objavljene prve nominacije za 2019-tu Rock and Roll Hall of Fame.
Na listi su Def Leppard, Rage Against the Machine, MC5, Radiohead, the Cure, Todd Rundgren, John Prine, LL Cool J, Kraftwek, Devo, Janet Jackson, Stevie Nicks, the Zombies, Rufus featuring Chaka Khan i Kraftwerk.
Dakako, po starom dobrom običaju, nema najvećih iz prog miljea.
U protekloj godini Ed Sheeran je zarađivao u prosjeku 99.000 dolara dnevno.
I kad kažu da se muzika ne isplati!
Greta Van Fleet objavila prve datume predstojeće turneje.
Album prvijenac, “March of the Peaceful Army” izlazi za par dana!
Sudska trakavica oko prikazivanja filma o grupi Lynyrd Skynyrd je okončana i to porazom preživjelih članova grupe, koji su pokušali spriječiti njegovo prikazivanje.
Film “Street Survivors: The True Story of the Lynyrd Skynyrd Plane Crash” kreće u distribuciju.
Datum za sada nepoznat.
Milena Dravić – R.I.P.!
Preminula diva jugoslavenske kinematografije!
Def Leppard izdali novi singl “We All Need Christmas”, koji je ubrzo nakon objave povučen sa svih servisa??
Sadist – “Spellbound”
Saluki – “Amazing Games”
Fractal Cypher – “Prelude To An Impending Outcome”
Pavallion – “Stratospheria”
Voices From The Fuselage – “Odyssey: The Founder Of Dreams”
——————————