MLP-U > Happy Rhodes – "Ectotrophia" >

No Banner to display

Koncerti

Sara Renar (Solin Music Summer) – Solin / 16. Kolovoza-2018.
Psihomodo Pop (AJ CHA) – Split, Bedem Cornaro / 17. Kolovoza-2018.
Francesco & Southern Cooking – Slatine, Mačak / 18. Kolovoza-2018.
Dubioza Kolektiv (AJ CHA) – Split, Staro Hajdukovo / 18. Kolovoza-2018.
Rock In Solin 2018. – Solin / 24. Kolovoza-2018.
Kraftwerk – Pula, Arena / 29. Kolovoza-2018.
Darko Rundek – Split, Bedem Cornaro / 01. Rujna-2018.
Bryan Ferry – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 02. Rujna-2018.
Evo Ruke – Split, Đardin / 18. Srpnja – 09. Rujna-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 11. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.

Recenzije

HAPPY RHODES – “ECTOTROPHIA”

Slušati kad kiša padne…

Glazba je svakako dobar začin životu, ali i mnogo, mnogo više. No, za mnoge je utočište od svijeta, ali istovremeno i veza s tim istim svijetom. Ponekad riječi nisu dovoljne da bi se uspjelo u izražavanju osjećaja, stoga je glazba ta koja postaje produžetak disanja, način postojanja.

I bez obzira na to koliko vaš glazbeni ukus bio bogat i opskuran, uvijek postoje još neke dimenzije čiji senzibilitet vrijedi iskusiti.

Happy Rhodes (rođena kao Kimberley Tyler Rhodes u New Yorku 1965. godine) je američka pjevačica (s rasponom glasa od četiri oktave), tekstopisac, multi-instrumentalist i elektronski (digitalni) glazbenik, koja je s vremenom stekla status kultnog umjetnika.

Ozbiljnu karijeru je započela 1986. godine, kada je tijekom svojih nastupa po manjim klubovima, upoznala Pat Tessitorea, a zatim i njegovog prijatelja Kevin Bartletta, glazbenika i vlasnika male diskografske kuće Aural Gratification, koji joj je ponudio da snimi sve materijale koje ima, uglavnom nastale tijekom njenog tinejdžerskog doba, plodna razdoblja intenzivne samoće i otuđenja.

To je rezultiralo istovremenim izdavanjem tri albuma “Rhodes I”, “Rhodes II” i “Rearmament”, ali isključivo na kazetama (kasnije objavljenim i na CD-u), a sljedeće godine još jednim nazvanim “Ecto”, začudnim albumima pjesama ispred svog vremena.

Niz se nastavio, ali sa sve većim vremenskim odmacima. Njen zadnji studijski album “Find Me” iako započet 2001., dovršen je tek 2007. godine, i izgledalo je da predstavlja finale njene karijere.
Naime, 2006. godine Rhodes se udala za studijskog glazbenika i bogatog poslovnog čovjeka Bob Mullera i povukla u miran obiteljski život na farmi u središnjem New Yorku.

Međutim, u listopadu 2016. godine prekida mirovinu da bi se uključila u sastav nazvan The Security Project, zajedno s imenima kao što su Jerry Marotta (bubnjar koji je surađivao na prvih pet solo albuma Peter Gabriel-a), Trey Gunn (King Crimson, Gordian Knot), Michael Cozzi (Shriekback) i David Jameson NY klavijaturistom, imenima koja su dobro poznata ljubiteljima prog rocka.

The Security Project je tzv. “cover band” (sastav koji izvodi obrade pjesama drugih autora) koji je počeo s nastupima 2012. godine u znak priznanja 30-godišnjice izdanja albuma “Security”, Peter Gabriela, izvodeći rani Gabrielov progresivni repertoar, uglavnom s njegova prva četiri solo albuma.

Dolaskom Happy Rhodes, koja je preuzela vodeći vokal, u svoj repertoar uključuju i pjesme Kate Bush. Od tada neprestano nastupaju diljem SAD-a i Kanade u ovom sastavu.

Kao svoje primarne utjecaje navodi J. S. Bach-a, Queen, Yes, Genesis, David Bowiea, ali i Wendy Carlos, Jane Siberry, Elizabeth Fraser, te zasigurno Kate Bush, čiji se utjecaj u većoj mjeri osjeti kako u aranžmanima, tako i u načinu pjevanja, pa i samoj boji glasa.

Na početku karijere imala je samo svoj vokal, gitaru i nekoliko drugih instrumenata, da bi se to s vremenom razvilo u nešto daleko kompleksnije uz mnoge suradnje koje uključuju imena, pored već prethodno spomenutih, Hansford Rowe (Gong), Bon Lozaga (Gongzilla) i mnoga druga.
Tako se gradila sve kompleksnija struktura s mnogo zanimljivih zvukova u konačnoj slici, ali u biti temeljno odvojena od rock tradicije.

Njena glazba je prilično suptilna i istovremeno ambiciozna, s rezerviranom elektronikom koja pulsira u pozadini, ambijentalnim efektima i diskretnim ukrasima basa i gitare (neki iznenađujući efekti gitare pripadaju David Tornu), programiranim, elektronskim ili rjeđe klasičnim bubnjevima, dok su glavne vokalne linije i savršeno izvedene harmonije, iskustvo koje mogu dodirnuti samo rijetki autori.

Kompozicijama koje su složene, često gotičkog ugođaja i suptilno orkestralne, pridodani su tekstovi, koji izričito i dramatično bilježe njene privatne dubine, slikovito pričajući o sanjarima, otpadnicima, ljubavnicima i drugim lijepim i zastrašujućim stvorenjima rođenim iz izvora divlje kreativnosti i podebljane mašte, ali u konačnici i o vlastitoj smrtnosti.
To je ono što ukupan dojam čini vrlo liričnim, potencirajući čar njenog vokala, stvarajući melankoličnu ali ne i depresivnu atmosferu.

“Ectotrophia” je dvostruka kompilacija (u obliku dvostrukog vinila ili jednog CD-a) objavljena 29. lipnja 2018. pod etiketom Numero Group, s 18 pjesama koje predstavljaju presjek njene karijere.

Prvi singl s ove kompilacije “When The Rain Came Down” odaje dojam kao da je stvoren na terenu kojeg je istraživao Peter Gabriel na skladbama “Blood Of Eden” i “Every Colour You Are”.

Ovdje Rhodes zvuči kao duet koji podiže glas u spiralnim linijama praćen glazbenom podlogom sazdanom od nadogradivih nizova zvučnih slojeva nastalih mješavinom syntha pod utjecajem elektronske verzije J.S. Bacha u strukturi fuge i ponavljajućeg spleta tonova akustične gitare koja kao da zamjenjuje gudačku sekciju, te hipnotičkom ritmikom udaraljki.

U njenoj glazbi postoji razina nenametljive složenosti, glazbe van vremena i prostora, uz magične melodije i nevjerojatne, gotovo “nadnaravne” vokale, koja će sigurno privući ozbiljne ljubitelje glazbe.

Nadam se da će se krug slušatelja proširiti izdavanjem ove kompilacije.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Happy Rhodes – “Ectotrophia”

Happy Rhodes – “When The Rain Came Down”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Happy Rhodes

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 27.07.2018Pregledi: 103

Flash news

Bob Dylan najavio kratku turneju.
Održat će 25 koncerata diljem Amerike. Prvi koncert je zakazan za 09. Listopada, a bit će održan u Midlandu u Texasu.
Robert Redford najavio povlačenje iz svijeta filma nakon što završi film na kojem upravo radi.
Bit će to veliki gubitak za sve nas, jer Robert Redford je ne samo vrhunski glumac koji u biti cijelog života nije glumio u ni jednom lošem filmu, već i vrhunski redatelj.
Svaki njegov film, bilo da je pred kamerama ili iza nje je veliki film!
Basista grupe Rush, Geddy Lee najavio knjigu “Big Beautiful Book of Bass”, u kojoj prikazuje povijest ovog instrumenta, od nekih početaka do danas.
Interesantno je da će se u knjizi naći opisi 250 najpoznatijih i najrjeđih bas gitara kao i razgovori s najvećim basistima koji su se pojavili na sceni.
Knjiga će se objaviti 04. Prosinca.
“Premda” je snimljen na Visu, “Mamma Mia! Here We Go Again”, sound track istoimenog filma je zasjeo na prva mjesta top lista s obje strane Atlantika!
Boz Scaggs najavio izlazak novog albuma “Out Of The Blues”
Vjerujem da je nepotrebno objašnjavati o kojoj se muzici radi.
Nekada davno, tamo sredinom prošlog stoljeća, točnije 1969. godine Neil Young i Joni Mitchell su imali zajednički nastup u dvorani Canterbury Houseand na University of Michigan.
Nastup je bio dio kontra kulturnog pokreta tog doba i obuhvaćao je pored imenovanih i druge umjetnike tog doba, Tim Buckleyja, Odetta, David Acklesa i Dave Van Ronkothersa.
U tijeku su pregovori o uvjetima objavljivanja snimaka pod jednim naslovom.
Uglavnom, sam promotor mogućeg izdanja je najavio albuma kao “historically significant”.
Velika underground vijest!!!
The Residents najavili novi album “Intruders.
Datum izlaska još nepoznat, ali spekulira se negdje početkom Listopada.
Detalji na MLP-U portalu čim budu dostupni!
Saxon najavio izdanje koncertne verzije albuma “Thunderbolt”.
Izlazak je najavljen za 07. Rujna.
Phideaux – “Infernal”
Mogwai – “KIN: Original Motion Picture Soundtrack”
Haken – “Vector”
R-U Kauser – “Desde la Oscuridad”
Zevious – “Lowlands”
Dead Letter Circus – “Dead Letter Circus”
Syndone – “Mysoginia”
Karcius – “The Fold”
A Dying Planet – “Facing The Incurable”
——————————