No Banner to display

Koncerti

Mashup Circus by DJ Tedi Sralato – Split, Circus (Monty Python)/15.Veljače-2019.
Little sister – Split, Plan B / 15. Veljače-2019.
Harpoon Blues – Hvar, Veneranda / 16. Veljaće-2019.
Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

HAPPY RHODES – “ECTOTROPHIA”

Slušati kad kiša padne…

Glazba je svakako dobar začin životu, ali i mnogo, mnogo više. No, za mnoge je utočište od svijeta, ali istovremeno i veza s tim istim svijetom. Ponekad riječi nisu dovoljne da bi se uspjelo u izražavanju osjećaja, stoga je glazba ta koja postaje produžetak disanja, način postojanja.

I bez obzira na to koliko vaš glazbeni ukus bio bogat i opskuran, uvijek postoje još neke dimenzije čiji senzibilitet vrijedi iskusiti.

Happy Rhodes (rođena kao Kimberley Tyler Rhodes u New Yorku 1965. godine) je američka pjevačica (s rasponom glasa od četiri oktave), tekstopisac, multi-instrumentalist i elektronski (digitalni) glazbenik, koja je s vremenom stekla status kultnog umjetnika.

Ozbiljnu karijeru je započela 1986. godine, kada je tijekom svojih nastupa po manjim klubovima, upoznala Pat Tessitorea, a zatim i njegovog prijatelja Kevin Bartletta, glazbenika i vlasnika male diskografske kuće Aural Gratification, koji joj je ponudio da snimi sve materijale koje ima, uglavnom nastale tijekom njenog tinejdžerskog doba, plodna razdoblja intenzivne samoće i otuđenja.

To je rezultiralo istovremenim izdavanjem tri albuma “Rhodes I”, “Rhodes II” i “Rearmament”, ali isključivo na kazetama (kasnije objavljenim i na CD-u), a sljedeće godine još jednim nazvanim “Ecto”, začudnim albumima pjesama ispred svog vremena.

Niz se nastavio, ali sa sve većim vremenskim odmacima. Njen zadnji studijski album “Find Me” iako započet 2001., dovršen je tek 2007. godine, i izgledalo je da predstavlja finale njene karijere.
Naime, 2006. godine Rhodes se udala za studijskog glazbenika i bogatog poslovnog čovjeka Bob Mullera i povukla u miran obiteljski život na farmi u središnjem New Yorku.

Međutim, u listopadu 2016. godine prekida mirovinu da bi se uključila u sastav nazvan The Security Project, zajedno s imenima kao što su Jerry Marotta (bubnjar koji je surađivao na prvih pet solo albuma Peter Gabriel-a), Trey Gunn (King Crimson, Gordian Knot), Michael Cozzi (Shriekback) i David Jameson NY klavijaturistom, imenima koja su dobro poznata ljubiteljima prog rocka.

The Security Project je tzv. “cover band” (sastav koji izvodi obrade pjesama drugih autora) koji je počeo s nastupima 2012. godine u znak priznanja 30-godišnjice izdanja albuma “Security”, Peter Gabriela, izvodeći rani Gabrielov progresivni repertoar, uglavnom s njegova prva četiri solo albuma.

Dolaskom Happy Rhodes, koja je preuzela vodeći vokal, u svoj repertoar uključuju i pjesme Kate Bush. Od tada neprestano nastupaju diljem SAD-a i Kanade u ovom sastavu.

Kao svoje primarne utjecaje navodi J. S. Bach-a, Queen, Yes, Genesis, David Bowiea, ali i Wendy Carlos, Jane Siberry, Elizabeth Fraser, te zasigurno Kate Bush, čiji se utjecaj u većoj mjeri osjeti kako u aranžmanima, tako i u načinu pjevanja, pa i samoj boji glasa.

Na početku karijere imala je samo svoj vokal, gitaru i nekoliko drugih instrumenata, da bi se to s vremenom razvilo u nešto daleko kompleksnije uz mnoge suradnje koje uključuju imena, pored već prethodno spomenutih, Hansford Rowe (Gong), Bon Lozaga (Gongzilla) i mnoga druga.
Tako se gradila sve kompleksnija struktura s mnogo zanimljivih zvukova u konačnoj slici, ali u biti temeljno odvojena od rock tradicije.

Njena glazba je prilično suptilna i istovremeno ambiciozna, s rezerviranom elektronikom koja pulsira u pozadini, ambijentalnim efektima i diskretnim ukrasima basa i gitare (neki iznenađujući efekti gitare pripadaju David Tornu), programiranim, elektronskim ili rjeđe klasičnim bubnjevima, dok su glavne vokalne linije i savršeno izvedene harmonije, iskustvo koje mogu dodirnuti samo rijetki autori.

Kompozicijama koje su složene, često gotičkog ugođaja i suptilno orkestralne, pridodani su tekstovi, koji izričito i dramatično bilježe njene privatne dubine, slikovito pričajući o sanjarima, otpadnicima, ljubavnicima i drugim lijepim i zastrašujućim stvorenjima rođenim iz izvora divlje kreativnosti i podebljane mašte, ali u konačnici i o vlastitoj smrtnosti.
To je ono što ukupan dojam čini vrlo liričnim, potencirajući čar njenog vokala, stvarajući melankoličnu ali ne i depresivnu atmosferu.

“Ectotrophia” je dvostruka kompilacija (u obliku dvostrukog vinila ili jednog CD-a) objavljena 29. lipnja 2018. pod etiketom Numero Group, s 18 pjesama koje predstavljaju presjek njene karijere.

Prvi singl s ove kompilacije “When The Rain Came Down” odaje dojam kao da je stvoren na terenu kojeg je istraživao Peter Gabriel na skladbama “Blood Of Eden” i “Every Colour You Are”.

Ovdje Rhodes zvuči kao duet koji podiže glas u spiralnim linijama praćen glazbenom podlogom sazdanom od nadogradivih nizova zvučnih slojeva nastalih mješavinom syntha pod utjecajem elektronske verzije J.S. Bacha u strukturi fuge i ponavljajućeg spleta tonova akustične gitare koja kao da zamjenjuje gudačku sekciju, te hipnotičkom ritmikom udaraljki.

U njenoj glazbi postoji razina nenametljive složenosti, glazbe van vremena i prostora, uz magične melodije i nevjerojatne, gotovo “nadnaravne” vokale, koja će sigurno privući ozbiljne ljubitelje glazbe.

Nadam se da će se krug slušatelja proširiti izdavanjem ove kompilacije.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Happy Rhodes – “Ectotrophia”

Happy Rhodes – “When The Rain Came Down”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Happy Rhodes

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 27.07.2018Pregledi: 459

Flash news

Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
Slash featuring Myles Kennedy & the Conspirators najavili sjevernoameričku turneju, kojom će promovirati svoj posljednji album “Living the Dream”.
U pripremi i film o životu i radu Princa Tame, Ozzy Osbournea!
Trenutno ima malo informacija, samo se zna da na zahtjev Sharon i Ozzyja glavnu ulogu neće igrati nitko poznat iz svijeta filma.
Greta Van Fleet najavili novi album još u ovoj godini!
U pripremi je novi dokumentarac o the Beatlesima. (tko zna koji po redu!). Režiser Peter Jackson raspolaže s 50 sati rijetkih snimaka benda. Za sada se ne zna ime filma kao ni datum lansiranja.
Scorpions, Kansas i Skid Row najavili nove albume za ovu godinu.
——————————
Shumaun – “One Day Closer to Yesterday”
Grand Tour – “Clocks That Tick (But Never Talk)”
Cabinets of Curiosity – “The Chaos Game”
Eris Pluvia – “Tales from Another Time”
Labirinto – “Divino Afflante Spiritu”
——————————