Koncerti

EgoFree Festival 2019 – Split, Turska Kula / 26.-28. Travnja-2019.
Strenght – Split, Circus (Monty Python) / 27. Travnja-2019.
Crvena Jabuka – Split, Zenta Club / 27. Travnja-2019.
Cima & Co – Split, Circus (Monty Python) / 30. Travnja-2019.
Jeff Dale & Harpoon Blues Band – Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Đubrivo – Split, Judino Drvo / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Zadar, Arsenal / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Mike Parker’s Trio Theory – Split, Judino Drvo / 13. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
Bare & Majke – Zagreb, Šalata / 01. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

HAPPY RHODES – “ECTOTROPHIA”

Slušati kad kiša padne…

Glazba je svakako dobar začin životu, ali i mnogo, mnogo više. No, za mnoge je utočište od svijeta, ali istovremeno i veza s tim istim svijetom. Ponekad riječi nisu dovoljne da bi se uspjelo u izražavanju osjećaja, stoga je glazba ta koja postaje produžetak disanja, način postojanja.

I bez obzira na to koliko vaš glazbeni ukus bio bogat i opskuran, uvijek postoje još neke dimenzije čiji senzibilitet vrijedi iskusiti.

Happy Rhodes (rođena kao Kimberley Tyler Rhodes u New Yorku 1965. godine) je američka pjevačica (s rasponom glasa od četiri oktave), tekstopisac, multi-instrumentalist i elektronski (digitalni) glazbenik, koja je s vremenom stekla status kultnog umjetnika.

Ozbiljnu karijeru je započela 1986. godine, kada je tijekom svojih nastupa po manjim klubovima, upoznala Pat Tessitorea, a zatim i njegovog prijatelja Kevin Bartletta, glazbenika i vlasnika male diskografske kuće Aural Gratification, koji joj je ponudio da snimi sve materijale koje ima, uglavnom nastale tijekom njenog tinejdžerskog doba, plodna razdoblja intenzivne samoće i otuđenja.

To je rezultiralo istovremenim izdavanjem tri albuma “Rhodes I”, “Rhodes II” i “Rearmament”, ali isključivo na kazetama (kasnije objavljenim i na CD-u), a sljedeće godine još jednim nazvanim “Ecto”, začudnim albumima pjesama ispred svog vremena.

Niz se nastavio, ali sa sve većim vremenskim odmacima. Njen zadnji studijski album “Find Me” iako započet 2001., dovršen je tek 2007. godine, i izgledalo je da predstavlja finale njene karijere.
Naime, 2006. godine Rhodes se udala za studijskog glazbenika i bogatog poslovnog čovjeka Bob Mullera i povukla u miran obiteljski život na farmi u središnjem New Yorku.

Međutim, u listopadu 2016. godine prekida mirovinu da bi se uključila u sastav nazvan The Security Project, zajedno s imenima kao što su Jerry Marotta (bubnjar koji je surađivao na prvih pet solo albuma Peter Gabriel-a), Trey Gunn (King Crimson, Gordian Knot), Michael Cozzi (Shriekback) i David Jameson NY klavijaturistom, imenima koja su dobro poznata ljubiteljima prog rocka.

The Security Project je tzv. “cover band” (sastav koji izvodi obrade pjesama drugih autora) koji je počeo s nastupima 2012. godine u znak priznanja 30-godišnjice izdanja albuma “Security”, Peter Gabriela, izvodeći rani Gabrielov progresivni repertoar, uglavnom s njegova prva četiri solo albuma.

Dolaskom Happy Rhodes, koja je preuzela vodeći vokal, u svoj repertoar uključuju i pjesme Kate Bush. Od tada neprestano nastupaju diljem SAD-a i Kanade u ovom sastavu.

Kao svoje primarne utjecaje navodi J. S. Bach-a, Queen, Yes, Genesis, David Bowiea, ali i Wendy Carlos, Jane Siberry, Elizabeth Fraser, te zasigurno Kate Bush, čiji se utjecaj u većoj mjeri osjeti kako u aranžmanima, tako i u načinu pjevanja, pa i samoj boji glasa.

Na početku karijere imala je samo svoj vokal, gitaru i nekoliko drugih instrumenata, da bi se to s vremenom razvilo u nešto daleko kompleksnije uz mnoge suradnje koje uključuju imena, pored već prethodno spomenutih, Hansford Rowe (Gong), Bon Lozaga (Gongzilla) i mnoga druga.
Tako se gradila sve kompleksnija struktura s mnogo zanimljivih zvukova u konačnoj slici, ali u biti temeljno odvojena od rock tradicije.

Njena glazba je prilično suptilna i istovremeno ambiciozna, s rezerviranom elektronikom koja pulsira u pozadini, ambijentalnim efektima i diskretnim ukrasima basa i gitare (neki iznenađujući efekti gitare pripadaju David Tornu), programiranim, elektronskim ili rjeđe klasičnim bubnjevima, dok su glavne vokalne linije i savršeno izvedene harmonije, iskustvo koje mogu dodirnuti samo rijetki autori.

Kompozicijama koje su složene, često gotičkog ugođaja i suptilno orkestralne, pridodani su tekstovi, koji izričito i dramatično bilježe njene privatne dubine, slikovito pričajući o sanjarima, otpadnicima, ljubavnicima i drugim lijepim i zastrašujućim stvorenjima rođenim iz izvora divlje kreativnosti i podebljane mašte, ali u konačnici i o vlastitoj smrtnosti.
To je ono što ukupan dojam čini vrlo liričnim, potencirajući čar njenog vokala, stvarajući melankoličnu ali ne i depresivnu atmosferu.

“Ectotrophia” je dvostruka kompilacija (u obliku dvostrukog vinila ili jednog CD-a) objavljena 29. lipnja 2018. pod etiketom Numero Group, s 18 pjesama koje predstavljaju presjek njene karijere.

Prvi singl s ove kompilacije “When The Rain Came Down” odaje dojam kao da je stvoren na terenu kojeg je istraživao Peter Gabriel na skladbama “Blood Of Eden” i “Every Colour You Are”.

Ovdje Rhodes zvuči kao duet koji podiže glas u spiralnim linijama praćen glazbenom podlogom sazdanom od nadogradivih nizova zvučnih slojeva nastalih mješavinom syntha pod utjecajem elektronske verzije J.S. Bacha u strukturi fuge i ponavljajućeg spleta tonova akustične gitare koja kao da zamjenjuje gudačku sekciju, te hipnotičkom ritmikom udaraljki.

U njenoj glazbi postoji razina nenametljive složenosti, glazbe van vremena i prostora, uz magične melodije i nevjerojatne, gotovo “nadnaravne” vokale, koja će sigurno privući ozbiljne ljubitelje glazbe.

Nadam se da će se krug slušatelja proširiti izdavanjem ove kompilacije.

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Happy Rhodes – “Ectotrophia”

Happy Rhodes – “When The Rain Came Down”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Happy Rhodes

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 27.07.2018Pregledi: 522

Flash news

Zaklada koja se brine o ostavštini Princa najavila izlazak novog albuma “Originals”, koji će sadržavati 14 do sada neobjavljenih snimaka.
Neil Young najavio novi album s pratečom grupom Crazy Horse.
Eric Clapton je objavio datume mini turneje po Americi. Istovremeno je lansirao obavijest svim zainteresiranim za ovogodišnji Crossroads Guitar Festival koji se održava u Dallasu, da izgube nadu ako nemaju kartu u ruci. Naime, oba su dana festivala u potpunosti rasprodana!
Govorkanja su se pokazala istinita, trenutno je odgođen početak prodaje ulaznica za veliki jubilarni Woodstock 50. Iako su ulaznice trebale krenuti u prodaju 12. Travnja, trenutno još nema vijesti o njihovom statusu.
Aretha Franklin posthumno dobila veliku Pulitzerovu nagradu za doprinos muzici i kulturi uopće.
Brian Setzer najavio novi album matične grupe The Stray Cats. Bit će to prvo izdanje grupe u zadnjih 25 godina.
Nijedan rock bend nije bio među 10 najprodavanijih i najslušanijih prošle godine, prošla je godina bila prva u povijesti Coachelle da nitko od rock izvođača nije bio među glavnim izvođačima, čak i ovogodišnji Woodstock za headlinere ima Jay-Z-ja i Miley Cyrus. Ispred rocka sad su pop, hip-hop i plesna elektronika (izvor: N1).
Simptomatično!
Mick Jagger objavio par fotografija nakon operacije. Oporavak ide dobro, te se uskoro očekuju vijesti o početku turneje.
The B-52s najavili veliku svjetsku turneju u povodu 40 godina od osnutka.
ZZ Top objavili detalje jubilarne turneje. Slavlje u povodu pola stoljeća od osnutka počinje 16. Kolovoza koncertom U Washingtonu. Na turneji će ih pratiti Cheap Trick i Lynyrd Skynyrd. Potonji na samo dva koncerta u Kaliforniji.
Journey se vraća u Las Vegas radi održavanja devet uzastopnih koncerata u Colosseumu u Caesars Palaceu.
Bob Dylan najavio otvaranje svoje destilerije viskija u Nashville, 2020. godine.
——————————
Alberto Rigoni feat. Thomas Lang – “Metal Injection”
Galaad – “Frat3r”
Brighteye Brison – “V”
Hidden Lapse – “Butterflies”
Sweet Oblivion feat. Geoff Tate – “Sweet Oblivion”
Jordsjø – “Nattfiolen”
——————————