No Banner to display

Koncerti

Špurijus – Split, Circus (Monty Python) / 22. Rujna-2018.
ŽEN – Split, Circus (Monty Python) / 29. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Spain – Zagreb, Tvornica Kulture / 11. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Parni Valjak – Zadar, Arsenal / 26. Listopada-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 30. Listopada-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
Josipa Lisac – Zadar, Arsenal / 10.Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.

Vremeplov

THE BYRDS – “FIFTH DIMENSION”

Srpanj – 1966.

Byrds - Fifth DimensionThe Byrds snimaju treći album “Fifth Dimension” .

Od samog trenutka izlaska album izaziva kontroverze i podijeljena mišljenja.

Kao po nekom nepisanom običaju, povijest ga je smjestila na zasluženo mjesto i opalila pljusku nadobudnim kritičarima, koji u svom neznanju i sljepoći nisu mogli prepoznati, ni osjetiti o čemu se u biti radi.

Stoga, idem ispočetka.

Album “Fifth Dimension” je prvi album na kojem nema alfe i omege sastava kad je pisanje bilo u pitanju. Gene Clark je napustio grupu netom prije snimanja, kad su iza sebe imali samo jednu snimku. Službeno se naveo razlog strah od letenja te nemogućnost ispunjavanja obaveza benda.

Tanko i plitko.
Stvarni razlozi su bili na drugoj, onoj ružnoj strani ove priče, te bih je radije preskočio.

Da bi napunili prazninu nastalu odsustvom Gene Clarka, David Crosby i Jim McGuinn ulažu izuzetne napore i na tešku muku skladaju materijal za album. I pored njihovog pregalaštva, na albumu se ipak nalaze četiri obrade i instrumentala.

Uz sve nabrojeno, ovaj album je i prvi album na kojem nema ni jedne Dylanove pjesme, koje su u biti pridonijele da sastav The Byrds dođe u gornji razred američkog, pa svjetskog rocka.

Album po svom izlasku dolazi #24. na mjesto Billboarda, dok u UK dosiže #27. mjesto.

Dvije singlice su mu prethodile, “Eight Miles High” i “5D (Fifth Dimension)”. Naknadno je izdana i treća singlica “Mr. Spaceman”, koja se penje na #40. mjesto singlica u Americi.

Byrds

E sad, ono najbitnije.
Po izlasku album biva proglašavan “neujednačenim“, aludirajući na siromašan doprinos Crosbyja i McGuinna, u zamjenu za odsutnim Clarkom. Pored loših ocjena koje su se temeljile većinom na nekim osobnim temeljima, bilo je i pozitivnih, koje je povijest i te kako potvrdila tokom vremena.

Album “Fifth Dimension” u sebi nosi rane početke psihodelije, krčeći put folk rocku u ta neistražena područja.

Istovremeno, najavljuje koketiranje rocka sa countryjem, što će pak doći do izražaja na kasnijem ostvarenju grupe The Byrds, na njihovom remek djelu, “Sweetheart of the Rodeo”.

Nadalje, album predstavlja najjači izlet u eksperiment grupe koja će svojim zaokretima u budućnosti pridonijeti rađanju i razvoju dominantnih žanrova u folku u sedamdesetim godinama.

Interesantno u ovom kontekstu je i činjenica da se na albumu našla i cover verzija klasika “Hey Joe”, koji će svoju punu afirmaciju doživjeti dolaskom Jimi Hendrixa i Roy Buchanana.

Sve u svemu, album “Fifth Dimension” i pored svih svojih manjkavosti zauzima visoko mjesto u diskografiji prošlog stoljeća i predstavlja jedan od kamena temeljaca u razvoju izričaja tog doba.

U tom kontekstu treba napomenuti i to da je album donio duo Crosby/McGuinn u novom svjetlu i time označio početak velikog uspona Davida Crosbyja, koji će uskoro krenuti sa super grupom Crosby, Stills & Nash, a kojima će se naknadno pridružiti i Neil Young.


The Byrds – “Eight Miles High”

The Byrds – “5D (Fifth Dimension)”

The Byrds – “Mr. Spaceman”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe The Byrds

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 06.07.2018Pregledi: 635

Flash news

Još jedno izdanje u povodu 30 godina od izlaska originalnog albuma .Ovaj puta ANTHRAX i njihov četvrti studijski album “State of Euphoria”.
Izdanje kreće u prodaju 05. Listopada.
Svečano izdanje će biti lansirano kao dupli CD, dupli vinil i kao limitirano izdanje žutog vinila.
DSL Dire Straits Legacy, kojeg sačinjavaju četvorica bivših članova originalne grupe (Alan Clark, Danny Cummings, Mel Collins i Phil Palmer) upravo kreće na prvu sjevernoameričku turneju.
Iako nije potvrđeno službeno, AC/DC rade na novom albumu. Koliko se za sada zna, materijal će bit sazdan oko rifova nastalih iz suradnje Angus i Malcolm Younga, a koji su nastali prije poprilično godina. (Malcolm je preminuo prošle godine!)
Bad Company najavili turneju po Americi. Tijekom turneje će kombinirati nastupe s Lynyrd Skynyrd i jedan nastup s Cheap Trick. Dakako, veći dio turneje će biti u solo aranžmanu.
Mick Ralphs neće krenuti s pajdašima radi zdravstvenog stanja, tako da će od originalne postave na pozornici biti samo Paul Rodgers i Simon Kirke (Boz Burrell je preminuo 2006. godine!)
Burt Reynold – R.I.P.!
Smoky odlazi u povijest!
Preminuo veliki šmeker filmskog platna iz prošlog stoljeća.
Conway Savage – R.I.P.!
Preminuo Conway Savage, pijanist grupe The Bad Seeds.
Conway je bio dugogodišnji suradnik Nick Cavea i neizostavni član svake njegove turneje.
Robbie Robertson najavio novi solo album. Istovremeno je najavio i obnovljeni katalog matične grupe The Band. Prije par dana je u prodavaonice stigla obnovljena i proširena verzija debut albuma grupe “Music From Big Pink”
BASta!² – “Vertigo”
Ed Wynne – “Shimmer into Nature”
Celeste – “Il Risveglio del Principe”
The Red Masque – “Fathomless”
Tacita Intesa – “FARO”
——————————