No Banner to display

Koncerti

Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Chiapas (Rage Against The Machine Tribute) – Split, Circus (Monty Python) / 02. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vremeplov

THE BYRDS – “FIFTH DIMENSION”

Srpanj – 1966.

Byrds - Fifth DimensionThe Byrds snimaju treći album “Fifth Dimension” .

Od samog trenutka izlaska album izaziva kontroverze i podijeljena mišljenja.

Kao po nekom nepisanom običaju, povijest ga je smjestila na zasluženo mjesto i opalila pljusku nadobudnim kritičarima, koji u svom neznanju i sljepoći nisu mogli prepoznati, ni osjetiti o čemu se u biti radi.

Stoga, idem ispočetka.

Album “Fifth Dimension” je prvi album na kojem nema alfe i omege sastava kad je pisanje bilo u pitanju. Gene Clark je napustio grupu netom prije snimanja, kad su iza sebe imali samo jednu snimku. Službeno se naveo razlog strah od letenja te nemogućnost ispunjavanja obaveza benda.

Tanko i plitko.
Stvarni razlozi su bili na drugoj, onoj ružnoj strani ove priče, te bih je radije preskočio.

Da bi napunili prazninu nastalu odsustvom Gene Clarka, David Crosby i Jim McGuinn ulažu izuzetne napore i na tešku muku skladaju materijal za album. I pored njihovog pregalaštva, na albumu se ipak nalaze četiri obrade i instrumentala.

Uz sve nabrojeno, ovaj album je i prvi album na kojem nema ni jedne Dylanove pjesme, koje su u biti pridonijele da sastav The Byrds dođe u gornji razred američkog, pa svjetskog rocka.

Album po svom izlasku dolazi #24. na mjesto Billboarda, dok u UK dosiže #27. mjesto.

Dvije singlice su mu prethodile, “Eight Miles High” i “5D (Fifth Dimension)”. Naknadno je izdana i treća singlica “Mr. Spaceman”, koja se penje na #40. mjesto singlica u Americi.

Byrds

E sad, ono najbitnije.
Po izlasku album biva proglašavan “neujednačenim“, aludirajući na siromašan doprinos Crosbyja i McGuinna, u zamjenu za odsutnim Clarkom. Pored loših ocjena koje su se temeljile većinom na nekim osobnim temeljima, bilo je i pozitivnih, koje je povijest i te kako potvrdila tokom vremena.

Album “Fifth Dimension” u sebi nosi rane početke psihodelije, krčeći put folk rocku u ta neistražena područja.

Istovremeno, najavljuje koketiranje rocka sa countryjem, što će pak doći do izražaja na kasnijem ostvarenju grupe The Byrds, na njihovom remek djelu, “Sweetheart of the Rodeo”.

Nadalje, album predstavlja najjači izlet u eksperiment grupe koja će svojim zaokretima u budućnosti pridonijeti rađanju i razvoju dominantnih žanrova u folku u sedamdesetim godinama.

Interesantno u ovom kontekstu je i činjenica da se na albumu našla i cover verzija klasika “Hey Joe”, koji će svoju punu afirmaciju doživjeti dolaskom Jimi Hendrixa i Roy Buchanana.

Sve u svemu, album “Fifth Dimension” i pored svih svojih manjkavosti zauzima visoko mjesto u diskografiji prošlog stoljeća i predstavlja jedan od kamena temeljaca u razvoju izričaja tog doba.

U tom kontekstu treba napomenuti i to da je album donio duo Crosby/McGuinn u novom svjetlu i time označio početak velikog uspona Davida Crosbyja, koji će uskoro krenuti sa super grupom Crosby, Stills & Nash, a kojima će se naknadno pridružiti i Neil Young.


The Byrds – “Eight Miles High”

The Byrds – “5D (Fifth Dimension)”

The Byrds – “Mr. Spaceman”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe The Byrds

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 06.07.2018Pregledi: 743

Flash news

Kofi Burbridge – R.I.P.!
Preminuo klavijaturist i flautist Tedeschi Trucks Banda. Kofi je već neko vrijeme bolovao i nije krenuo s grupom na turneju koja je u tijeku.
Alan Parsons najavio novi album i turneju. “The Secret” će izaći 24. Travnja. Na njemu će gostovati Lou Gramm, originalni pjevač grupe Foreigner. Parsons je inače u svijet muzike ušao kao tonac Beatlesa i Pink Floyda.
Paul Rodgers najavio novi album matične grupe Bad Company. Bit će to prvo izdanje nakon kvarat stoljeća. Na albumu vjerojatno neće sudjelovati Mick Ralphs, koji je već duže vrijeme bolestan i preživio je srčani udar. No, Paul je jaka autorska ličnost i vjerojatno će sam iznijeti teret novog izdanja.
Paul McCartney izdaje prošireno izdanje albuma “Egypt Station”. Album je zauzeo prva mjesta top lista i time postao prvi #1 album ovog umjetnika nakon nekoliko desetljeća. “Egypt Station: Traveller’s Edition” izlazi 10. Svibnja i sadržavat će tri nove pjesme koje se nisu našle na originalnom izdanju. (“Frank Sinatra’s Party”, “Sixty Second Street” i proširena verzija pjesma “Who Cares”).
I Slash je potvrdio novi album Guns N’ Rosesa. Sada je već izgledno, jer u medije su se svi izredali s tom izjavom. Po običaju, nikakvih detalja nema, jer očito je da je medijska kampanja počela.
Jedna od najvećih otvorenih festivala Mountain Jam potvrdio da se seli s legendarne lokacije na novu, (Bethel Woods). Ove godine veliku feštu predvode Willie Nelson, Gov’t Mule, Avett Brothers, JRAD, ..
Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
——————————
Semistereo – “Zabriskii”
HOIA – “Scavenger”
Periphery – “Periphery IV: Hail Stan”
Rhys Marsh – “October After All”
Karfagen – “Echoes from Within Dragon Island”
——————————