No Banner to display

Koncerti

The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

BRUCE SPRINGSTEEN – “BORN IN THE U.S.A.”

Lipanj – 1984.

Bruce Springsteen - Born in the U.S.A.Bruce Springsteen izdaje sedmi album “Born in the U.S.A.”!

Sav materijal za album je napisao Springsteen, dok je E Street Band zaslužan za studijske snimke.

Bio je to u biti prvi veliki Bossov album. Veliki u smislu prodaje, odjeka u medijima, pa i po statusu u političkom miljeu.

Sam naslov albuma i njegova naslovna tema asociraju na ljubav prema domovini i kao himna odzvanjaju stihovi refrena. Istina je u stvari na sasvim suprotnoj strani. Naslovna pjesma “Born in U.S.A.” je u potpunosti antiratna i s prezirom izlaže umiranje za nečije strane ciljeve, pokrivenim patriotskom patinom i zastavom na sprovodima.

Nije tajna da je poruka pjesme debelo krivo shvaćena od njena pojavljivanja, toliko pogrešno da je i Bijela Kućapopušila“, te ju je predsjednik Regan predstavio kao patriotsku pjesmu!

Sam je autor nekoliko puta nakon toga objašnjavao u medijima o čemu se u biti radi, ali patriotski naboj Reganove politike je bio toliko jak, da se pogrešno tumačenje vuče i do današnjih dana.

Ostatak albuma je sve samo ne ostatak. Na njemu se nalaze pjesme koje su redom kao singlice zauzimale top liste i to same vrhove.

Pored već spomenute naslovne kompozicije “Born in the U.S.A.”, kao singlice su izašle i “Dancing in the Dark”, “Cover Me”, I’m on Fire”, “Glory Days”, “I’m Goin’ Down” i “My Hometown”. Sve su zauzele mjesto ispod desete pozicije.

Album je proglašavan najvećim u povijesti i kićen sličnim atributima, jer su se kritičari utrkivali tko će ga okititi većim vijencem. Išlo se do ljigavosti.
Sam je Boss album smjestio možda na pravo mjesto, kazavši da je album dobar, ali da je “Nebraska” njegov umjetnički vrhunac.

Bilo kako bilo, “Born in the U.S.A.” je obilježio svoju eru kao album koji je američki rock izričaj smjestio u srca srednje Amerike. Za njim su tom stazom krenuli John Mellencamp, Tom Petty i Bob Seger, koji svi od reda danas predstavljaju američke legende moderne muzike.

Bruce+SpringsteenSam album se monstruozno prodavao, te je do 2012. godine prodan u 30 milijuna primjeraka.

Kad o prodaju govorim, još jedna napomena. Album “Born in the U.S.A.” je prvi album koji se u Americi izdao na CD formatu, proizvedenom u Americi. Do tada su svi audio CD-ovi bili uvezeni iz Japana.

“Born in the U.S.A.” i danas živi u američkom društvu, u nekim sredinama krivo shvaćen kao patriotski album, u nekim pravilno vrednovan kao muzičko djelo sa protestnom lirikom, a u mnogima kao jedan od najvećih ikada snimljen.

Ovo posljednje je ipak ono najbitnije!


Bruce Springsteen – “Born in the U.S.A.”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Bruce Sprengteena

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 23.06.2019Pregledi: 1134

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana