No Banner to display

Koncerti

Špurijus – Split, Circus (Monty Python) / 22. Rujna-2018.
ŽEN – Split, Circus (Monty Python) / 29. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Spain – Zagreb, Tvornica Kulture / 11. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Parni Valjak – Zadar, Arsenal / 26. Listopada-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 30. Listopada-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
Josipa Lisac – Zadar, Arsenal / 10.Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.

Recenzije

HAWKWIND – “THE MACHINE STOPS”

S neba pa u rebra!

Hawkwind 108

Kad sam prije nešto više od dva mjeseca donio vijest da je grupa Hawkwind snimila novi album i da se izlazak planira sredinom Travnja, nisam ni slutio da ću mu se vratit i to na ovaj način.

Skeptičan po prirodi kad se radi o novim izdanjima grupa koje su svoje rekli prije pola stoljeća, nisam obraćao pažnju na pozitivne kritike. I njih sam doživljavao kao medijsku promociju, u stilu “najbolji u ovoj fazi” ili “najbolji do sada sa ovom postavom” itd, itd ..
No kako sam sve više i više nailazio na opaske u superlativima, nabavio sam album.

I nisam s pokajao.

Pomalo van poimanja, ali Hawkwind i pored debelih godina svojih članova, je napravio, DOBAR album. Usudio bih se reći odličan, ali to je ipak subjektivno. Naime, Space Rock je ipak poseban žanr, na kojeg se treba naviknuti i koji je djelomično izumro odlaskom prošlog stoljeća u kojima su postojale neke sedamdesete godine.Rodio je i nosio mnoge sastave od kojih su neki obilježili epohu.

A Hawkwind su bili baš to. Bili i ostali rodočelnici Space Rocka u njegovom najboljem izdanju. (Ovom se prilikom ipak ne namjeravam baviti poviješću benda, tako da ću donijeti samo preporuku za ovaj album.)

hawkwindDNe znam odakle su Hawkwind crpili inspiraciju i snagu za ovo ostvarenje, ali odakle jesu da jesu, urodilo je plodom.

Album je konceptualni (još jedna neobičnost za današnje vrijeme). Temelji se na Sci-Fi priči E.M.Forstera, o distopijskoj budućnosti čovječanstava, koje se seli u podzemlje (underground!) i tu vegetira u potpunoj ovisnosti o velikim strojevima koji zadovoljavaju sve potrebe, kako jedinke, tako i cijelih naroda.

Najbitnija od tih potreba je komunikacija i jednom kad stroj (“Machine“) prestane funkcionirati, komunikacija pada i nastaje panika. (pomalo zastrašujuće proročanstvo, jer priča je napisana 1900. godine!)

Preslikano na današnji trenutak, priča ne može biti aktualnija nego što jest, jer, svjedoci smo potpune alijenacije ljudi na račun pametnih telefona, tableta, …. uz pomoć kojih masa ostvaruje većinu svojih komunikacijskih potreba. Dakle, drugim riječima, Forster je prije stotinjak godina vjerno opisao današnjicu!

hawkwindBHawkwind su sa svoje strane na ovaj libreto nadogradili muzičku nadogradnju i time stvorili svoj najbolji album kasnije faze djelovanja grupe, ali i jedan od najboljih albuma u opusu uopće.

Sve je tu. Album obiluje naracijom, instrumentalima space ugođaja, muzička pratnja je nepogrešivo ala Hawkwind. Space Rock u svom najboljem zidanju.

Ono što mi osobno malo smeta jest činjenica da je album konceptualan, a teme su odvojene pauzama. Iako su skoro spojene, ipak, volio bih da su napisali prelaze, spojili teme i tako stvorili jedno kompaktno djelo koje bi se protezalo na obje stane vinila bez prekida. Time bi smo pak dobili “zbijeniju” muzičku priču.

Album je snimila nova postava ovog sastava, koja je stabilna već godinama. Sastoji se od Dave Brocka na gitari, Richarda Chadwicka na bubnjevima, Mr Dibs je na vokalu i čelu. Za space ugođaj su zaduženi Niall Hone na klavijaturama i elektronici koja im pripada, te Dead Fred isto na klavijaturama. Haz Wheaton je na bas gitari.

Bilo je nekako za očekivati da će odsustvo Nik Turnera i njegovog ekscentričnog saksofona i klarineta nauditi ukupnoj muzičkoj slici. Za divno čudo, to se nije dogodilo. Sam je muzički koncept razvijen na način da muzičku sliku u potpunosti kreiraju klavijature i gitara, uz asistenciju naracije i ritam sekcije.

Hawkwind-–-Band

“The Machine Stops” dobar album!

Neočekivano dobar, jer se pojavio u vrijeme kad se to najmanje očekivalo od njegovih tvoraca.

Neki kažu album je briljantan. Ali ja bih ipak parafrazirao ovu konstataciju i rekao, Hawkwind su briljantni!

Svojim su radom pokazali i dokazali da je muzika nije samo posao, ne samo opus, već da je muzika način života i u ovom slučaju njegov smisao.

Hawkwind su jedan od onih sastava koji za muziku žive i za muziku će vjerojatno i umrijeti, jednog dana.

I kad taj dan dođe, vjerojatno će ih zateći u studiju ili na pozornici!


Hawkwind – “Solitary Man”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Hawkwind

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 25.06.2016Pregledi: 584

Flash news

Još jedno izdanje u povodu 30 godina od izlaska originalnog albuma .Ovaj puta ANTHRAX i njihov četvrti studijski album “State of Euphoria”.
Izdanje kreće u prodaju 05. Listopada.
Svečano izdanje će biti lansirano kao dupli CD, dupli vinil i kao limitirano izdanje žutog vinila.
DSL Dire Straits Legacy, kojeg sačinjavaju četvorica bivših članova originalne grupe (Alan Clark, Danny Cummings, Mel Collins i Phil Palmer) upravo kreće na prvu sjevernoameričku turneju.
Iako nije potvrđeno službeno, AC/DC rade na novom albumu. Koliko se za sada zna, materijal će bit sazdan oko rifova nastalih iz suradnje Angus i Malcolm Younga, a koji su nastali prije poprilično godina. (Malcolm je preminuo prošle godine!)
Bad Company najavili turneju po Americi. Tijekom turneje će kombinirati nastupe s Lynyrd Skynyrd i jedan nastup s Cheap Trick. Dakako, veći dio turneje će biti u solo aranžmanu.
Mick Ralphs neće krenuti s pajdašima radi zdravstvenog stanja, tako da će od originalne postave na pozornici biti samo Paul Rodgers i Simon Kirke (Boz Burrell je preminuo 2006. godine!)
Burt Reynold – R.I.P.!
Smoky odlazi u povijest!
Preminuo veliki šmeker filmskog platna iz prošlog stoljeća.
Conway Savage – R.I.P.!
Preminuo Conway Savage, pijanist grupe The Bad Seeds.
Conway je bio dugogodišnji suradnik Nick Cavea i neizostavni član svake njegove turneje.
Robbie Robertson najavio novi solo album. Istovremeno je najavio i obnovljeni katalog matične grupe The Band. Prije par dana je u prodavaonice stigla obnovljena i proširena verzija debut albuma grupe “Music From Big Pink”
BASta!² – “Vertigo”
Ed Wynne – “Shimmer into Nature”
Celeste – “Il Risveglio del Principe”
The Red Masque – “Fathomless”
Tacita Intesa – “FARO”
——————————