No Banner to display

Koncerti

Špurijus – Split, Circus (Monty Python) / 22. Rujna-2018.
ŽEN – Split, Circus (Monty Python) / 29. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Spain – Zagreb, Tvornica Kulture / 11. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Parni Valjak – Zadar, Arsenal / 26. Listopada-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 30. Listopada-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
Josipa Lisac – Zadar, Arsenal / 10.Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.

Vremeplov

CHICAGO – “CHICAGO X”

Lipanj – 1976.

ChicagoChicago izdaje osmi studijski album “Chicago X”.

Razlika u brojevima izdanja je u broju živih albuma, jer Chicago je svoje albume numerirao neovisno da li su bili studijski ili živi.
Danas je sve skupa poprilično jasno, ali svojevremeno je „Chicago IV“ unio pomutnju, jer je bio snimljen u živo, a nosio je naziv nasljednika trećeg studijskog albuma. No ovo sve skupa i nije toliko bitno, te stoga, krenimo od onog što jest u ovoj priči.

Album “Chicago X” se pojavio nakon poduže pauze studijske aktivnosti benda.

Naime, kreacija prethodnika, njegovo snimanje i turneja koja je uslijedila, iz benda je izvukla i zadnje atome snage, te su svi članovi i mimo volje diskografske kuće, jednostavno uzeli odmor “pa što bude“. Nekom drugom bendu u to turbulentno vrijeme bi to sigurno naštetilo, ali ne i Chicagu.

Osvježeni i nadahnuti ulaze u studio i snimaju album. Kao i svi projekti u to vrijeme, i ovaj je bio pod lupom medija i mase koja je slijedila bend po koncertima. Album biva kompletiran i izlazi u 14. Lipnja 1976 godine.

Sjećam se veoma dobro te situacije i svog razočarenja, ali istovremeno, album je uzletio na top liste nošen dvjema singlicama. Gdje god da se te krenuli niste mogli izbjeći temu “If You Leave Me Now”, koja postaje prvi #1 hit grupe. Pored očite hitoidnosti grupa nije prepoznala temu kao potencijalni hit, pa se zamalo dogodilo da se uopće nije našla na albumu. Svoje je mjesto zauzela tek u finalnoj verziji albuma, kad se nakon natezanja “yes or no” ipak odlučilo da se nađe na njemu. Druga tema “Another Rainy Day In New York City” nije doduše slijedila “If You Leave Me Now” na prva mjesta top lista, ali je i te kako ostavila traga na njima.

chicago_76Drugim riječima, Chicago je na albumu napravio teški zaokret prema mainstreamu, kojeg su doduše najavljivali prijašnjim izdanjima, ali nikada ovako radikalno kao tada.

Maloprije sam napisao, da me je album razočarao, što i jest, jer se svjetlosnim godinama udaljio od debut albuma grupe, i svjetlosnim galaksijama od drugog i trećeg albuma. No to je bilo moje mišljenje, koje nisu dijelili milijuni diljem svijeta. Album se monstruozno prodavao i osigurao sastavu mirnu i komotnu budućnost u tim (slatkastim) vodama.

Bilo je doduše pokušaja da se bend bar donekle vrati na staze kritičkog poimanja i iznošenja stvarnosti, ako ne muzički onda kroz liriku, ali diskografska kuća je u ovom slučaju odnijela prevagu, te su na njihov savjet (ili uvjet!) krenuli u balade koje sa rockom teško da su imale veze. Ali su se dobro prodavale!

Novi je smjer izazivao nezadovoljstvo unutar same grupe. Pogotovo su novim smjerom bili pogođeni gitarista Terry Kath i klavijaturista Robert Lamm, jer su u biti bili progresivci, čije su zasluge na prvim albumima grupe nemjerljive. (Dovoljno je samo spomenuti da je Kath bio uspoređivan sa Hendrixom, a u nekim anketama je čak bio ispred njega!)

Bilo kako bilo, Chicago je po treći put našao formulu opstanka i rabit će je do današnjih dana.

Pri tom jest izgubio veliki dio, ako ne i cijelu armiju poklonika iz progresivnih krugova, ali je zato na drugu stranu stekao daleko veću i stabilniju, koja kupuje njihove albume, zato jer su njihovi i jer to mogu.


Chicago – „If you leave me now“

Chicago – „Another Rainy Day In New York City“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Chicago

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 16.06.2018Pregledi: 576

Flash news

Još jedno izdanje u povodu 30 godina od izlaska originalnog albuma .Ovaj puta ANTHRAX i njihov četvrti studijski album “State of Euphoria”.
Izdanje kreće u prodaju 05. Listopada.
Svečano izdanje će biti lansirano kao dupli CD, dupli vinil i kao limitirano izdanje žutog vinila.
DSL Dire Straits Legacy, kojeg sačinjavaju četvorica bivših članova originalne grupe (Alan Clark, Danny Cummings, Mel Collins i Phil Palmer) upravo kreće na prvu sjevernoameričku turneju.
Iako nije potvrđeno službeno, AC/DC rade na novom albumu. Koliko se za sada zna, materijal će bit sazdan oko rifova nastalih iz suradnje Angus i Malcolm Younga, a koji su nastali prije poprilično godina. (Malcolm je preminuo prošle godine!)
Bad Company najavili turneju po Americi. Tijekom turneje će kombinirati nastupe s Lynyrd Skynyrd i jedan nastup s Cheap Trick. Dakako, veći dio turneje će biti u solo aranžmanu.
Mick Ralphs neće krenuti s pajdašima radi zdravstvenog stanja, tako da će od originalne postave na pozornici biti samo Paul Rodgers i Simon Kirke (Boz Burrell je preminuo 2006. godine!)
Burt Reynold – R.I.P.!
Smoky odlazi u povijest!
Preminuo veliki šmeker filmskog platna iz prošlog stoljeća.
Conway Savage – R.I.P.!
Preminuo Conway Savage, pijanist grupe The Bad Seeds.
Conway je bio dugogodišnji suradnik Nick Cavea i neizostavni član svake njegove turneje.
Robbie Robertson najavio novi solo album. Istovremeno je najavio i obnovljeni katalog matične grupe The Band. Prije par dana je u prodavaonice stigla obnovljena i proširena verzija debut albuma grupe “Music From Big Pink”
BASta!² – “Vertigo”
Ed Wynne – “Shimmer into Nature”
Celeste – “Il Risveglio del Principe”
The Red Masque – “Fathomless”
Tacita Intesa – “FARO”
——————————