No Banner to display

Koncerti

Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vremeplov

PROCOL HARUM – “A SALTY DOG”

Lipanj – 1969.

Procol HArum Salty DogProcol Harum izdaje treći album “Salty Dog”.

Bio je to album s kojim se grupa u potpunosti odmakla od prvobitnog izričaja i (nažalost) od progresivnih voda.
No, njegovim postojanjem main stream je dobio perjanicu koja će nositi barjak dugo godina nakon njegovog nastanka.

To skretanje nije proteklo bez posljedica, prve pukotine u inače kohezivnoj strukturi sastava se nadziru. Poglavito je Robin Trower, gitarista, bio nezadovoljan smjerom u kojem je grupa krenula, ali to se ne osjeća na albumu. Dapače, njegova je gitara i dalje “njegova“, no sjeme je bilo posijano (Robin će napustiti matičnu grupu Procol Harum 1971. godine nakon snimanja briljantnog albuma “Broken Barricades”)

Kao i uvijek u životu, kad netko izgubi, netko i dobije. Ova put pop muzika je dobila adut, jer Procol Harum su se profilirali kao vrhunski kompozitori vinjeta.

ph salty

Grupa je ovim pomakom širila svoj utjecaj te krajem dekade postaje jedna od perjanica na svjetskoj sceni.

“Salty Dog” donosi Procol Harum kao već zrele umjetnike koji su u stanju umjetnički artikulirati svoje osjećaje, težnje i stremljenja te ih pretočiti u fino pletenu kompoziciju. (glavni kompozitor u grupi Gary Brooker je u to vrijeme imao 24 godine!)

Interesantno je da su u naslovnoj kompoziciji koristili simfonijski orkestar, što je bila novost u to vrijeme, a kasnije će postati pošast, do te mjere da su čak i Deep Purple koketirali sa simfoničarima!

Kako je album „skrenuo prema sredini“, tako se našao i na top listama. Singlica s naslovnom numerom je stigla do #44. mjesta, dok je album dosegao #27. mjesto nacionalne top liste u Engleskoj. (Amerika je u to vrijeme bila za ovaj bend ” terra incognita“)

Prijem albuma nije bio u superlativima, poglavito jer je sjećanje na “A Whiter Shade of Pale” bilo još uvijek svježe, ali i status (prog) prethodnika nije kumovao toplom prijemu. Očito je bilo da se očekivao neki nastavak, koji album nije donio.

Procol-Harum-resize-2

No povijest ponovo postavlja stvari na svoje mjesto, te album “Salty Dog” smješta u sam vrh opusa benda, ali i muzičke umjetnosti tog doba.

Dovoljno je spomenuti da su naslovnu numeru “Salty Dog“ obradili Transatlantic, da je izvodio Mike Portnoy, dok su Styx lansirali svoju verziju na svom albumu “Big Bang Theory”. Isto tako, Sarah Brightman je obradila “Salty Dog” na svom albumu “Dive in the year”.

Povijesno gledano, “Salty Dog” je bio velika uvertira u plodno razdoblje grupe Procol Harum u kojem su do savršenstva doveli svoje skladateljsko umijeće i time ušli u povijest moderne muzike kao jedan od najrafiniranih bendova epohe, rame uz rame grupu Traffic.


Procol Harum – “A Salty Dog”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Procol Harum

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 09.06.2018Pregledi: 223

Flash news

Ted McKenna – R.I.P.!
Preminuo bubnjar iz sjene. Ted McKenna je radio s Michael Schenkerom, Ian Gillanom, Rory Gallagherom, the Sensational Alex Harvey Bandom, … .
Greta Van Fleet počela s medijskim otklonom od uspoređivanja s Led Zeppelin. Očito je ovaj medijski balon ispunio očekivanja i postao smetnja grupi. No, komparacije se ne otklanjanju izjavama, već radom. Stoga, GVF je i dalje u sjeni LZ, do sljedećeg albuma, a potom ćemo vidjeti.
The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
——————————
Protomythos – “Heavy Crowns”
Mythopoeic Mind – “Mythopoetry”
Swifan Eolh & The Mudra Choir – “The Key”
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
——————————