No Banner to display

Koncerti

Hologram – Kaštela, Red Lion / 17. Studenoga-2018.
Brit Floyd – Rijeka, Zamet Center / 21. Studenoga-2018.
An eagle in your mind – Split, Kocka / 23. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Hologram – Split, Rock- o Bar / 24. Studenoga-2018.
Emma Morton & The Graces – Šibenik, Azimut / 26. Studenoga-2018.
Chui – Split, Kocka / 30. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
Go Lilly – Split, Circus (Monty Python) / 11. Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
Sana Garić – Split, Judino Drvo / 14. Prosinca-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Built To Spilla – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.

Vremeplov

FAMILY – “MUSIC IN A DOLL’S HOUSE”

Srpanj – 1968.

Family – “Music in a Doll’s House”Netom oformljena grupa Family izdaje prvi album, “Music in a Doll’s House”.

Priklanjajući se kratkoj muzičkoj (psihodeličnoj) formi Family donosi veliko osvježenje na tadašnjoj progresivnoj sceni, kojom su već dominirali dugi uradci, koji su često zauzimali cijele strane vinilnih izdanja.

Album je ko-produciran od strane Dave Masona, tadašnjeg člana grupe Traffic.

“Music in a Doll’s House” je prvi biser jedne od najprogresivnijih grupa svih vremenima. Nakon ovog albuma, grupa snima drugi album “Family Entertainment” i njime se etablira kao jedna od najvećih.

Potom slijede još “A Song for Me” i “Anyway”, koji su utrli put remek djelima “Fearless” i “Bandstand”. Ovim nabrajanjem teško da mogu bar u kratkim crtama objasniti o čemu se radi, ali ovo jednostavno i nije mjesto za to.

Priča o grupi Family je priča od najpodcjenjenijoj progresivnoj grupi svih vremena, o grupi koju je povijest nezasluženo zaboravila iako njena legislativa živi do današnjih dana. Ironija jest da bendovi koji nastaju na temeljima koje je položila baš grupa Family, u većini slučajeva nemaju pojma odakle je to sve skupa došlo.

Family_1967_MKIINo, vratimo se nakratko albumu.
“Music in a Doll’s House” je donio konciznu i ironičnu liriku, zapakovanu u kompleksi muzički izričaj protkan svojim korijena (bluesom u rijetkim naznaka!).

Teško se oteti dojmu veličine, pogotovo kad se znade je rijetko tko, ako itko, ikada obradio njihovu temu. Da, bilo je pokušaja, ali sve se završavalo u nabrajanju nota, koje nisu imale esencu originala.
Muzika grupe Family se sluša. Sluša se otvorena uma i tek je tada spremna na pohod na vašu dušu i srce.
Jednom tu, ostaje zauvijek tu.

To znam iz vlastitog iskustva.
Family je jedan od mojih omiljenih bendova, i izuzev posljednjeg albuma („It’s Only a Movie“), obojen contryjem, koji mi je stran u prog okruženjuali, svi su mi albumi, redom u srcu, a posebno mjesto zauzima “Music in a Doll’s House”, “Fearless” i “Bandstand”

Interesantno je da su Beatlesi u to vrijeme snimali svoj novi album i namjeravali ga nazvati “A Doll’s House”. No, kako je izašao skoro istoimeni album grupe Family, ostavljaju album bez imena. Kasnije će mu se nadjenuti naslov “White Album”, poglavito radi bijelog omota, bez ikakve grafike na njemu.

“Music in a Doll’s House” je bio prvi album izdan u UK na tiketi Reprise, koju je osnovao Frank Sinatra. (prisjetimo se, Franky je osnovao diskografsku kuću kako bi umjetnike oslobodio okova koje su nametale velike tikete i distributeri, te je time dao umjetnicima do tada neviđene slobode stvaranja!)

I za kraj još jedna informacija. Kad je muzički magazin Mojo radio specijalno izdanje o povijesti rocka, “40 Cosmic Rock Albums” , smjestio je album “Music in a Doll’s House” na #30. mjesto.


Family – “The Chase”

Family – “Mellowing Grey”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Family

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 08.07.2018Pregledi: 606

Flash news

Alex Lifeson (ex Rush) i Marco Minnemann najavili suradnju. Još je neizvjesno tko će biti basista.
Nakon problema s infekcijom i otkazivanja koncerata, Ozzy Osbourne objavio nove datume “No More Tours 2” turneje po Sjevernoj Americi. Svi su datumi pomaknuti za sljedeću godinu. Prateći bend je već standardan, Zakk Wylde (gitara), Rob “Blasko” Nicholson (bas), Tommy Clufetos (bubnjevi) i Adam Wakeman (klavijature).
Sve koncerte će mu otvarati Megadeth.
Salebluesman Sale – R.I.P.!

Izgleda da najbolji uvik odlaze najbrže i nenadano.
Zbogom druže Salebluesman Sale. Hvala ti na spontanom i toplom prijateljstvu u Splitu, Pelješcu, Makedoniji, Skradinu i blues svemiru gdje vjerujem da si sada!
D.Bobanac
Risha – Tvornica kulture / 16.11

Inženjeri zvuka Edwards/Hacke…poznatiji pod zajedničkim imenom Risha/pero…na arap./ u utorak navečer su u novom ruhu zagrebačke Tvornice kulture svojim šamansko egzorcističkim nastupom doslovno pojeli publiku i istjerali nečastivog iz tristotinjak grešnih duša svojim psihodelično melankoličnim elektro noiseom…
Što reći….Sjajno…!!!
autor: Toni Pešutić
Lucas Ray Exp – “Sphinx”
Orion Dust – “Legacy”
Daniel Eliseev Project (D.E.P.) – “Night Shadow”
Progeland – “Harmony Of The Universe”
The John Irvine Band – “Metaphysical Attractions”
——————————