No Banner to display

Koncerti

Špurijus – Split, Circus (Monty Python) / 22. Rujna-2018.
ŽEN – Split, Circus (Monty Python) / 29. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Spain – Zagreb, Tvornica Kulture / 11. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Parni Valjak – Zadar, Arsenal / 26. Listopada-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 30. Listopada-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
Josipa Lisac – Zadar, Arsenal / 10.Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.

Vremeplov

FAMILY – “MUSIC IN A DOLL’S HOUSE”

Srpanj – 1968.

Family – “Music in a Doll’s House”Netom oformljena grupa Family izdaje prvi album, “Music in a Doll’s House”.

Priklanjajući se kratkoj muzičkoj (psihodeličnoj) formi Family donosi veliko osvježenje na tadašnjoj progresivnoj sceni, kojom su već dominirali dugi uradci, koji su često zauzimali cijele strane vinilnih izdanja.

Album je ko-produciran od strane Dave Masona, tadašnjeg člana grupe Traffic.

“Music in a Doll’s House” je prvi biser jedne od najprogresivnijih grupa svih vremenima. Nakon ovog albuma, grupa snima drugi album “Family Entertainment” i njime se etablira kao jedna od najvećih.

Potom slijede još “A Song for Me” i “Anyway”, koji su utrli put remek djelima “Fearless” i “Bandstand”. Ovim nabrajanjem teško da mogu bar u kratkim crtama objasniti o čemu se radi, ali ovo jednostavno i nije mjesto za to.

Priča o grupi Family je priča od najpodcjenjenijoj progresivnoj grupi svih vremena, o grupi koju je povijest nezasluženo zaboravila iako njena legislativa živi do današnjih dana. Ironija jest da bendovi koji nastaju na temeljima koje je položila baš grupa Family, u većini slučajeva nemaju pojma odakle je to sve skupa došlo.

Family_1967_MKIINo, vratimo se nakratko albumu.
“Music in a Doll’s House” je donio konciznu i ironičnu liriku, zapakovanu u kompleksi muzički izričaj protkan svojim korijena (bluesom u rijetkim naznaka!).

Teško se oteti dojmu veličine, pogotovo kad se znade je rijetko tko, ako itko, ikada obradio njihovu temu. Da, bilo je pokušaja, ali sve se završavalo u nabrajanju nota, koje nisu imale esencu originala.
Muzika grupe Family se sluša. Sluša se otvorena uma i tek je tada spremna na pohod na vašu dušu i srce.
Jednom tu, ostaje zauvijek tu.

To znam iz vlastitog iskustva.
Family je jedan od mojih omiljenih bendova, i izuzev posljednjeg albuma („It’s Only a Movie“), obojen contryjem, koji mi je stran u prog okruženjuali, svi su mi albumi, redom u srcu, a posebno mjesto zauzima “Music in a Doll’s House”, “Fearless” i “Bandstand”

Interesantno je da su Beatlesi u to vrijeme snimali svoj novi album i namjeravali ga nazvati “A Doll’s House”. No, kako je izašao skoro istoimeni album grupe Family, ostavljaju album bez imena. Kasnije će mu se nadjenuti naslov “White Album”, poglavito radi bijelog omota, bez ikakve grafike na njemu.

“Music in a Doll’s House” je bio prvi album izdan u UK na tiketi Reprise, koju je osnovao Frank Sinatra. (prisjetimo se, Franky je osnovao diskografsku kuću kako bi umjetnike oslobodio okova koje su nametale velike tikete i distributeri, te je time dao umjetnicima do tada neviđene slobode stvaranja!)

I za kraj još jedna informacija. Kad je muzički magazin Mojo radio specijalno izdanje o povijesti rocka, “40 Cosmic Rock Albums” , smjestio je album “Music in a Doll’s House” na #30. mjesto.


Family – “The Chase”

Family – “Mellowing Grey”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Family

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 08.07.2018Pregledi: 572

Flash news

Još jedno izdanje u povodu 30 godina od izlaska originalnog albuma .Ovaj puta ANTHRAX i njihov četvrti studijski album “State of Euphoria”.
Izdanje kreće u prodaju 05. Listopada.
Svečano izdanje će biti lansirano kao dupli CD, dupli vinil i kao limitirano izdanje žutog vinila.
DSL Dire Straits Legacy, kojeg sačinjavaju četvorica bivših članova originalne grupe (Alan Clark, Danny Cummings, Mel Collins i Phil Palmer) upravo kreće na prvu sjevernoameričku turneju.
Iako nije potvrđeno službeno, AC/DC rade na novom albumu. Koliko se za sada zna, materijal će bit sazdan oko rifova nastalih iz suradnje Angus i Malcolm Younga, a koji su nastali prije poprilično godina. (Malcolm je preminuo prošle godine!)
Bad Company najavili turneju po Americi. Tijekom turneje će kombinirati nastupe s Lynyrd Skynyrd i jedan nastup s Cheap Trick. Dakako, veći dio turneje će biti u solo aranžmanu.
Mick Ralphs neće krenuti s pajdašima radi zdravstvenog stanja, tako da će od originalne postave na pozornici biti samo Paul Rodgers i Simon Kirke (Boz Burrell je preminuo 2006. godine!)
Burt Reynold – R.I.P.!
Smoky odlazi u povijest!
Preminuo veliki šmeker filmskog platna iz prošlog stoljeća.
Conway Savage – R.I.P.!
Preminuo Conway Savage, pijanist grupe The Bad Seeds.
Conway je bio dugogodišnji suradnik Nick Cavea i neizostavni član svake njegove turneje.
Robbie Robertson najavio novi solo album. Istovremeno je najavio i obnovljeni katalog matične grupe The Band. Prije par dana je u prodavaonice stigla obnovljena i proširena verzija debut albuma grupe “Music From Big Pink”
BASta!² – “Vertigo”
Ed Wynne – “Shimmer into Nature”
Celeste – “Il Risveglio del Principe”
The Red Masque – “Fathomless”
Tacita Intesa – “FARO”
——————————