Foghat – “Under the Influence”

Lipanj – 2016.

Iako je ostala na samo jednog originalnog člana (Roger Earl), grupa Foghat je smogla snage i nakon šest godina izdaje novi album “Under the Influence”.

Bio je to nasljednik albuma “Last Train Home”, koji je izdan davne 2010. godine.

Sam nastanak albuma nije protekao baš glatko, ali ipak, nakon tri godine je završen. Snimanje je počelo još 2013. godine. U studio je grupa ušla u novom sastavu, Roger Earl, Craig MacGregor, Charlie Huhn i Bryan Bassett. Povremeno se ekipi u studiju pridruživao i Buddy Guy, te Scott Holt, koji je uz sviranje gitare sudjelovao u projektu pišući kompozicije za album. Nije zanemarivo i to da je u studiju bio i Tom Hambridge, producent i kompozitor, dobitnik Grammy nagrade.

Na albumu su se našle autorske kompozicije, ali i obrade koje su obilježile životni put grupe, bluesom obojene, boogie ritma i mnogo slide gitare, po čemu su uostalom i postali poznati.

Na albumu je isto tako i nova obrada klasika banda, “Slow Ride”, koji bilježi 40 godina od svog nastanka.


Foghat /Marvin Gaye/- “Heard it Through the Grapevine”

Foghat je nastao 1971. godine kad se prateći bend odvojio od Savoy Browna. Nedugo nakon toga im se na gitari pridružuje Kim Simmonds, koji je u biti osnovao Savoy Brown Band.

Postižu planetarnu slavu svojim bluesom obojenim kompozicijama. U njima je dominirala slide gitara i time dala prepoznatljiv zvuk, koji ih je odvojio od tisuće sličnih bendova. Veoma brzo su se svrstali u gornji razred Otočkog rocka i tu boravili sve do zalaza krajem sedamdesetih.

Osamdesete su ih kao i većinu bendova te orijentacije zatekle nespremne, te se band raspada, u nekoliko navrata ponovo oformljava, snima albume, ali bez nekog velikog odjeka u medijima.

No, zato je još iz sedamdesetih ostala mala, ali vjerna vojska fanova koja prati rad grupe i svojim kupovanjem albuma omogućavaju grupi da preživi. U tom kontekstu treba gledati i ovaj album, jer, ajmo biti iskreni, teško je danas od blues boogie izričaja očekivati da unese neku revoluciju, ali isto tako, za očekivati je dobru zabavu. I ne samo to, album “Under the Influence” je u potpunosti snimljen donacijama fanova.

Katkad je i to više nego dobar razlog postojanja nekog albuma.


Foghat – “Under the Influence” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci