No Banner to display

Koncerti

Floydian – Split, Ovčice / 19. Siječnja-2019.
Tri Cheri – Hvar, Veneranda / 19.Siječnja-2019.
Footloose – Kaštel Stari, Red Lion / 19. Siječnja-2019.
The Splitters – Split, Circus (Monty Python) / 19. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vijesti

LED ZEPPELIN – SPIRIT = 0:2

Kraj još nije na vidiku!

ledzepSpirit In

Ne samo da kraj još nije na vidiku, već je ovih dana odgođen za neku daleku budućnost. Dakako, ukoliko ne dođe do van sudske nagodbe.

Naime, upravo je stigla vijest da je američki okružni sudac Gary Klausner, koji stoluje u L.A., gdje je podnesen zahtjev za sudski postupak, izašao u susret tužiteljima i presudio da slučaj „Spirit vs Led Zeppelin“ ide pred porotu.

Za one koji ne znaju, radi se o sudskoj tužbi u kojoj Michael Skidmore, zastupnik pokojnog Randyja Wolfea, autora teme “Taurus“, tvrdi da je Jimmy Page kopirao prve minute u svojoj temi “Stairway To Heaven“.

Page i njegov suborac iz grupe, Plant, su od prve odbacivali te tvrdnje, iznoseći činjenicu da se radi o slijedu akorda koji su uobičajeni i rutinski u rock muzici, te da ne podliježu zakonu o autorskim pravima.

Odgovor nasljednika Randy Wolfea (Californie) je bio da su obje grupe svojevremeno zajedno kružile Amerikom, na turnejama. Prema nekim tvrdnjama, Led Zeppelin je bio predgrupa* grupi Spirit (1968 i 1969. godina), te da su sigurno čuli spornu temu “Taurus” i svjesno ili nesvjesno kopirali prve minute kao uvod u legendarnu temu “Stairway to Heaven”.
(*ostaje pomalo nejasno danas, koja je bila relacija među grupama, jer negdje se navodi podatak da su Led Zeppelin bili predgrupa grupi Spirit, a negdje da su nastupali na istim koncertima, ali ne i na istoj pozornici!?)

Suđenje pred porotom je zakazano za 10. Svibnja, a dotle, poslušajte sami i odvagnite koliko ima istine u tvrdnji o plagijatu!

Led Zeppelin – “Stairway To Heaven”

Spirit – “Taurus”

 

Ovo nije prva sudska tužba za plagijat vezana uz ime Led Zeppelin. Dapače, povijest benda je obilježena sudskim tužbama, od kojih se većina rješavala van sudskom nagodbom.

Ovaj put će to teško biti slučaj radi pozornosti medija i samog interneta, pred kojim više “nema tajne”.

Već neko vrijeme radim na jednom osvrtu, a ovih dana ću ga finalizirati. Donijet ću pregled ovog segmenta rada velikog benda, sa svim kontradiktornim momentima spornih tema.

Osvrt će biti popraćen audio snimkama!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 13.04.2016Pregledi: 814

Flash news

The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
Symphony X najavili novu turneju po Europi u Svibnju i Lipnju.
The Who najavili veliku stadionsku turneju po Americi ove godine, no prije nje će izdat novi album. Nikakvih detalja trenutno nema, ostanite na MLP-U frekvencijama za detalje kad budu dostupni, jer između redaka čita se i Europa!
Zahvaljujući filmu “Bohemian Rhapsody”, svjetla medija su uprta u nove projekte sličnog žanra. I nije tajna, već je u medije pušten trailer “Rocketman” o životu i radu Elton Johna, slijede bio film o Motley Crue, “The Dirt”, pa film o Lynyrd Skynyrd, “Street Survivors”, koji je tek nedavno dobio zeleno svjetlo sudskom odlukom, te naposljetku film o grupi Journey i o the Beatlesima, trenutno bez imena. Govorka se isto tako i o filmu o životu i radu Keith Moona.
——————————
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
Cheeto’s Magazine – “Amazingous”
Pinn Dropp – “Perfectly Flawed”
Sithu Aye – “Homebound”
——————————