No Banner to display

Koncerti

Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vremeplov

STUART SUTCLIFFE – R.I.P.!

Travanj – 1962.

Stu3

Stuart Fergusson Victor Sutcliffe umire od aneurizme u mozgu.

Bio je to kraj jedne konfuzne karijere jednog mladića koji je ispred sebe imao sve, živio intenzivnim životom i sa svoje 22 godine napravio i proživio onoliko koliko mnogi ne prožive za cijelog svog vijeka.

Stuart je ostao poznat u povijesti kao originalni basista grupe The Beatles, u vrijeme dok je ova krčila put prema zvijezdama.

Lennon i McCartney su ga regrutirali u novooformljenu grupu, jer je imao muzičku pozadinu. U to je vrijeme McCartney preuzeo ritam gitaru, kako bi Stuart svirao bas.

Prvobitno ime velikog sastava je bilo “The Beetles”. Ime uzeto prema sastavu idola Buddy Hollya, “The Crickets”. Ovo prvo, originalno ime se pripisuje Lennonu i Stuartu.
Lennon je kasnije, samoinicijativno izmijenio ime grupe u “The Beatles”, prilagođavajući ime grupe riječi “beat”.

Prvi izlet budućih velikana u Hamburg je našao Stuarta na razmeđi između dviju strasti, slikanja i muzike. Presudno je bilo prijateljstvo s njemačkom fotografkinjom Astrid Kirchherr, koja ga je privukla svojom umjetnošću, ali i izgledom. Napušta grupu i odlazi živjeti sa njom.

Posvećuje se slikarstvu.

U okviru studija u Hamburgu, organizira satove slikanja, i prilikom jednog od njih mu je pozlilo, na putu do bolnice umire.

Liječnici su tek naknadno utvrdili uzrok smrti. Činjenica da je za života patio od jakih glavobolja, u to vrijeme nije baš bila znak za uzbunu, te se dogodilo da je zapravo jedna izlječiva bolest usmrtila mladog umjetnika.

Stu1

O životu Stuarta Sutcliffea je 1994. godine snimljen i film, “Backbeat”.
Film se prvenstveno bavi odnosom Lennona i McCartneyja na jednoj strani i Stuarta na drugoj. Isto tako, film vjerno pokriva dio Stuartovog života u Njemačkoj, van okvira grupe koju je napustio.
I nažalost, prikazuje okolnosti njegove prerane smrti.

Sama legislativa Stuarta u okviru The Beatlesa i nije baš tako mala kakvom je današnja povijest priznaje. Naime, Stuart je bio nezaobilazan prilikom prvih ulazaka u studio, a poznato je da je njegova izvedba pjesme “Love Me Tender”, snimljene 1961. godine, mamila najviše aplauza za nastupa grupe. To je neminovno povlačilo negativne vibracije unutar grupe, pogotovo od strane McCartneyja.

Na drugu stranu, kolika je bila Stuartova uloga u prvoj, embrionalnoj fazi grupe, svjedoči izjava Lennona koji doslovno kaže da je Stuart bio:”(My) alter ego … a spirit in his world … a guiding force“.

R.I.P.!


Stuart Sutcliffe

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 02.04.2018Pregledi: 657

Flash news

Ted McKenna – R.I.P.!
Preminuo bubnjar iz sjene. Ted McKenna je radio s Michael Schenkerom, Ian Gillanom, Rory Gallagherom, the Sensational Alex Harvey Bandom, … .
Greta Van Fleet počela s medijskim otklonom od uspoređivanja s Led Zeppelin. Očito je ovaj medijski balon ispunio očekivanja i postao smetnja grupi. No, komparacije se ne otklanjanju izjavama, već radom. Stoga, GVF je i dalje u sjeni LZ, do sljedećeg albuma, a potom ćemo vidjeti.
The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
——————————
Protomythos – “Heavy Crowns”
Mythopoeic Mind – “Mythopoetry”
Swifan Eolh & The Mudra Choir – “The Key”
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
——————————