Anderson/Stolt – “Invention Of Knowledge”

Lipanj – 2016.

Iako je zagazio u osmo desetljeće života, Jon Anderson ne miruje. Teško je dokučiti odakle tom čovjeku toliko energije i volje, jer je u trenutku izlaza albuma “Invention Of Knowledge” radio na još dva velika paralelna projekta.

Interesantno je to da je u trenutku najave izlaska albuma bio poznat omot albuma, lista kompozicija na njemu, pa čak i njihovo trajanje.  Drugim riječima, Anderson i Stolt su 14 mjeseci u tajnosti snimali i tek kad je sve bilo zaokruženo, izlaze u javnost. Skromno, ali i marketinški dobro odrađeno!

Sam pogled na broj kompozicija i njihovo trajanje tjera sline svakom prosječnom prog ljubitelju. Naslovna, “Invention Of Knowledge”, traje preko 23 minute, dok je najkraća posljednja na albumu, kompozicija “Know” u trajanju od “samo” 11 minuta!


Anderson/Stolt – “Knowing” / (editirana verzija)

Anderson i Stolt su se sreli 2014. godine za vrijeme gostovanja na jednom cruiseru. Početni. kurtoazni razgovori su odveli do rasprave, a rasprava do ponude za jam. Jam je pokazao daleko više od očekivanog i dogovor je pao.

Istovremeno, Anderson je bio aktivan u duetu s Jean Luc Pontyem. Duo je izdao veoma dobar i zapažen album i do sada pokrio dobar dio svijeta koncertnim turnejama.

Anderson je inače veoma “popularan” i cijenjen u Americi. Postoji još uvijek cijela armija sljedbenika, još od Yes dana, koja prati i odobrava poteze bivšeg frontama ove velike progresivne grupe.

Sve u svemu, Jon Anderson “is still alive and kicking” !


Anderson/Stolt – “Invention Of Knowledge” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci