The Mothers of Invention – “We’re Only in It for the Money”

Ožujak – 1968.

The Mothers of Invention na čelu s Frank Zappom izdaje treći studijski album, “We’re Only in It for the Money”.

Kao i prethodna dva albuma grupe i ovaj je konceptualni. U svom već etabliranom stilu Mothers izruguju političare lijevog i desnog usmjerenja, poentirajući samim naslovom svrhu njihovog postojanja. No, Zappa ne bi bio to što jest, da se zaustavio na tome. Omot pak implicira daleko širi kontekst od političkog. Naime, dizajn omota je stilizacija i parodija na omot The Beatlesa, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Preneseno u taj kontekst, album dobiva novu dimenziju.

Album u postaje dio projekta nazvanim “No Commercial Potential”, koji će obuhvatiti i kasnije albume koje će grupa izdati, “Lumpy Gravy”, “Cruising with Ruben & the Jets” i “Uncle Meat”.

Čudna je sudbina ova četiri albuma. Sam Zappa je jednom rekao da su sva četiri u biti samo jedan album i da je mogao u bilo kojem trenutku “izmasakrirati” sve albume i poredati ih na sasvim drugačiji način s pomiješanim kompozicijama i da bi i tada sve skupa bio samo jedan album.


The Mothers of Invention – “Mother People”

Konfuziji je pridonio sam Zappa, jer “Lumpy Gravy” je prvobitno bio izdan kao instrumental, te je naknadno re-masteriran od strane samog Zappe i izdan pod drugom tiketom.

Ubacivanje The Beatlesa u koncept “ovdje smo samo radi novca” je došlo u tijeku snimanja albuma, kad su The Beatles izdali svoj epohalni album “Sgt. Pepper’s …”. Zappa je smatrao da The Beatles nisu potpuno iskreni sa svojom muzikom i označio ih je kao “simbol korporativnog pristupa muzike za mlade“. (što bi tek danas rekao !!!!)

Izlaskom albuma i njegovih nasljednika rad na njima nije prestajao.  Zappa je i dalje radio na njima!!

Da ne bude zabune. Uz parodiju, satiru i sprdanje sa svim vrijednostima zapadne civilizacije, Mothers of Invention su isporučivali van serijsku muziku, a Zappa tekstove koje se ne bi posramili ni sami The Beatlesi.


The Mothers of Invention – “Flower Punk”

Poentiranja radi za kraj, navest ću citat poznatog Rolling Stoneovog muzičkog kritičara koji je napisao otprilike ovo ““We’re Only in It for the Money” je “napredan” rock album. Možda jedan od najboljih izdanim do današjih dana!!!, iako ne nužno i najbolji.

Usporedio je Zappu s the Beatlesima stajući na stanovištu da je lirika Frank Zappe daleko inteligentnija od one napisane od The Beatlesa, iako, ne negira ljepotu napisanog s obje strane. Ukratko, “We’re Only in It for the Money” je album koji je našao grupu i njenog lidera u usponu prema vrhu, kako kreativnom, tako i komercijalnom.

Zappa će kombinirati solo izdanja s izdanjima matične gupe. Nerijetko, solo izleti će imati veće značenje u muzičkoj industriji i njenim tokovima od djelovanja grupe („Hot Rats“).

Sa druge strane, The Mothers of Invention su postali institucija za sebe, reda veličine Pink Floyd ili Jethro Tull, a to nisu postigli samo sprdanjem i ironijom.

Ima tu na tone muzike koja na trenutke zvuči kao da je pala “s onoga svijeta!”

I za kraj ono najgore.
Kad je album bio gotov Zappa je isporučio master traku diskografskoj kući. Ovima se baš i nije svidjelo to što su čuli, te su bez znanja grupe i Zappe, editirali album, izbacujući fraze, čitave rečenice teksta, do te mjere da su neke pjesme osvanule sa sasvim drugom porukom. Zappa je bio preneražen, naučio lekciju, ali album je bio vani i to je bilo to.
Kako je postojala samo jedna traka, ta koja je editirana, nikada nećemo saznati kako je album koji i ovakav stanuje na sam vrh svjetske produkcije, trebao izgledati u originalu.
Poražavajuće!


“The Mothers of Invention – “We’re Only in It for the Money” / o albumu!

“The Mothers of Invention – “We’re Only in It for the Money” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci