No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

FAMILY – “FAMILY ENTERTAINMENT”

Ožujak – 1969.

family-entertainmen

Nakon što su izdali debut “Music in a Doll’s House”, grupa Family izdaje drugi album tog Ožujka 1969. godine.

Čudna je sudbina ovog albuma. Bend jest snimio materijal i krenuo na američku turneju. S druge strane Atlantika manager grupe, u nastojanju da kapitalizira rezultate prvog albuma, bez znanja grupe, izdaje “Family Entertainment”, kao drugi album grupe.

Na stranu što je album briljantan, potez je i za ono vrijeme bio vrijedan prezira, te je grupa odmah raskinula suradnju s njime. No album je bio na tržištu i natrag nije bilo. Prema riječima Rogera Chapmana, lidera i frontmana grupe, toliko je još posla bilo oko albuma da su planirali provesti još par mjeseci u studiju po povratku iz Amerike??

S ove vremenske distance, nemam pojma o čemu je govorio, jer album je jedan kamena temeljaca progresivne muzike uopće. Nakon sjajnog prvijenca, nasljednik je dostojno ugazio stazom koja je odvela u besmrtnost.

“Family Entertainment” je posljednji album originalne formacije grupe Family. Nedugo nakon njegovog izlaska i po povratku grupe iz Amerike, grupu napušta Ric Grech, koji je svirao na basu i violini, te imalo ulogu pratećeg vokala. (Ric se pridružio novooformljenoj super grupi Blind Faith.)

FAmily

Interesantan je omot albuma. Napravljen je po uzoru na omot albuma “Strange Days”, grupe The Doors. Sami su članovi priznali da je to i bila namjera, iako nema baš neke paralele među ova dva velika albuma.

Family su bili grupa koja je dokazala da progresivni izraz može stati i u par minuta muzike te da nije potrebno imati dvadesetominutnu kompoziciju da bi se reklo što se ima reći.

Kako su personalne promjene pratile bend cijelog njegovog života, tako su i albumi imali različite pristupe. Koketirali su različitim stilovima, uključujući i coutry!!

Kroz grupu su prodefilirali najveći progresivni umjetnici tog doba, no frontman i idejni vođa je tu bio cijelo vrijeme. Roger Chapman – Chappo, ili posprdno “electric goat” (električni jarac). Zašto je dobio taj naziv postaje jasno čim ga se čuje!

Family je u pet godina postojanja snimio sedam studijskih albuma, od koji svaki, ali baš svaki, predstavlja (malo remek) djelo za sebe. Dojam veličine se pojačava kad se zna da se zbog personalnih promjena iz albuma u album izraz mijenjao do te mjere da prvijenac recimo nema nikakvih dodirnih točaka sa “It’s Only a Movie”, a ipak, potpis je i te kako jasan.

Family je danas veoma podcijenjena grupa i njen uticaj nepravedno zanemaren. No, to ne sprečava ljubitelje muzike da priznaju, Family je bila jedna je od najvećih ikada, i to će vrijeme pokazati – kad tad!

Uzmite u ruke bilo koji njihov album i uvjerite se sami, moja preporuka, “Fearless” i “Bandstand”, apsolutni favoriti u kolekciji.


Family – „The Weavers Answer“/“How Hi-the-Li“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Family

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 08.03.2019Pregledi: 897

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana