No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

THE GRATEFUL DEAD – “THE GRATEFUL DEAD”

Ožujak – 1967.

Grateful Dead Nasl

The Grateful Dead izdaje svoj prvijenac.

Prema sječanju protagonista, album je izdan kao “San Francisco’s Grateful Dead”, iako to ime nije nigdje otisnuto. Vjerojatno je prvobitno bilo odlučeno da se album izda pod tim imenom, ali u toku priprema i finalizacije projekta, ime biva skraćeno na “The Grateful Dead”

Album se snimio u rekordna četiri dana u “Studio A“ u Los Angelesu. Grupa je htjela snimiti album u San Franciscu, svom rodnom gradu, ali nažalost, nije bilo ni jednog odgovarajućeg studija u okolici u to vrijeme.

Startali su odmah u velikom stilu, te su sami odabrali producenta. Bilo je to neuobičajeno u to vrijeme, jer diskografske kuće su teško ispuštale iz ruku konce kojima su kontrolirale muzičare.
Garcia & Co su odabrali Davida Hassingera, koji je prije njih radio kao ton majstor na snimanju velikog hita Rolling Stonesa, “(I Can’t Get No) Satisfaction” i bio suradnik na snimanju legendarnog albuma grupe Jefferson Airplane, “Surrealistic Pillow”.

No očito je grupa morala nešto dati i za uzvrat, te su na zahtjev kuće skratili četiri kompozicije, kako bi ih prilagodili tadašnjim zahtjevima auditorija.
Po izlasku album biva kršten nazivom “a big deal in San Francisco!”.

GDead

Interesantno, same kompozicije nisu imale nikakvu podršku tadašnjih FM stanica, što je unaprijed osuđivalo album i grupu na propast. No, to se nije dogodilo, jer su u međuvremenu počele nicati “free-form” radija diljem grada i diljem Amerike, koje su objeručke prigrlile, a što drugo, nego slobodnu formu koju je nudio The Grateful Dead.

Omot albuma je posebna priča. Na njemu je u stvari otisnuto, veoma nečitko (namjerno!), “In the land of the dark, the ship of the sun is driven by the Grateful Dead”. Posljednje rijeći „Grateful Dead“ su otisnute posebno i predstavljaju ime grupe. Prema legendi, sam natpis je uzet iz staroegipatske “Knjige Mrtvih”

I za kraj još jedna od bezbroj zanimljivosti. Sve su kompozicije potpisane kao autorstvo McGannahan Skjellyfettia. Osoba tog imena ne postoji. Ime je u ime svih članova grupe, uzeto od lika iz romana “The Memoirs of a Shy Pornographer”.

The Grateful Dead po izlasku albuma počinje svoj put prema kultu, kojeg će steći već svojim ranim radovima. Sredinom sedamdesetih postaju institucija, koju slijede deseci tisuća fanova, iz grada u grad, s koncerta na koncert. Bile su to karavane koje su se protezale kilometrima i zauzimale sva raspoloživa mjesta u dvoranama gdje su se koncerti održavali.

O ovom sastavu bi se moglo danima i ne reći ni mali dio. Ovaj put samo još samo jedna mala interesantna i simptomatična činjenica.

Kad su organizirali koncert ispod piramida u Egiptu, iz Amerike je došlo na stotine fanova!!
E da, sav prihod od koncerta pod piramidama je otišao u dobrotvorne svrhe!


Grateful Dead – „Fire On The Mountain“ / Egipat 1978.

Grateful Dead u Egiptu / ABC report

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Grateful Dead

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 06.03.2019Pregledi: 754

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana