The Firm – “Mean Business”

Veljača – 1986.

The Firm izdaju svoj drugi i posljednji album, “Mean Business”.

Album ne postiže neki značajniji uspjeh, poglavito jer se u potpunosti naslanjao na isprobanu formulu s prvog, te u neku ruku predstavlja blijedu kopiju istog. Dakako, rezultat je bio očekivan.

Ruku na srce, s ove vremenske distance, jasno je da je ovaj drugi album bio samo ubiranje škuda na staroj slavi i ništa drugo. Dokaz tomu je i činjenica da se bend raspao nedugo nakon njegovog izlaska. Nije bilo turneje, ni promo nastupa.

Jimmy Page i Paul Rodgers odlaze svaki svojim putem, a nakon ovoga će se tu i tamo susretati i zajedno na pozornici izvoditi neke teme sa ovog i prvog albuma grupe.


The Firm – “All the King’s Horses”

Bilo kako bilo, album nije toliko loše prošao u finalu, jer je iznjedrio singlicu “All the King’s Horses”, koja je provela četiri tjedna na vrhu Billboarda, a sam album je došao do #22 mjesta Billboard Mainstream Rock liste.

Album je sastavljen većinom od ostatka ostataka s prijašnjih snimanja, kako solo albuma, tako i nekih drugih projekata. Tako je na primjer tema “Fortune Hunter” originalno napisana od strane Jimmy Pagea i Chris Squirea, a bila je namijenjena obustavljenom projektu XYZ.

Na albumu Squire nije bio upisan kao ko-autor teme, te je planirao sudsku tužbu. Prema vlastitim riječima, kad je vidio poziciju albuma i njegovu slabu prodaju, odustao je od nepotrebnih troškova, pogotovo jer je to bilo vrijeme kad je sa matičnom grupom Yes izdao album “90125”, od kojeg je dobivao šesteroznamenkaste tantijeme.

Sve u svemu, gledajući iz današnje perspektive, album “Mean Business” je bio nedonošče, neželjeno od tvoraca, forsirano od diskografske kuće. Samim time, jasna je pozicija koju zauzima danas.

Potpuno zaboravljeni album, ne bez razloga!


The Firm – “Mean Business” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci