No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Osvrti

VINIL VS CD !

Mlaćenje prazne slame ili ..?

CD-vs-Vinyl

Ima tome neko vrijeme, a pogotovo od nedavno, jedno pitanje sve više i više eskalira u neku vrst verbalnog sukoba – koja je reprodukcija bolja, sa vinila ili sa CD-a?
Na ovo pitanje vjerojatno nikada neće biti nekog konačnog i definitivnog odgovora.

Kao prvi korak, pretražio sam net, uzduž i poprijeko, ne bi li našao relevantan članak o ovom „velikom“ pitanju.

Članaka je more, od onih diletantskih, osobnih, pa do čisto stručnih i suhoparno tehničkih, koja nas uvjeravaju u jedno ili drugo. No svaki, ali ama baš svaki članak završava sa upitnikom, sa kojim je de facto i počeo.
Priča na ovu temu se može ispričati na nekoliko načina i dakako, time ni zaključci nisu isti.

No, postoji jedan praktičan način kako u biti pristupiti ovom pitanju – realno ocijeniti praktičnost, vjernost reprodukcije, svakodnevnost, dostupnost i dakako, ritualno značenje samog slušanja.

Praktičnost
Oko ovoga nema bas previše dilema. Vinilna ploča je velika, teška za održavanje, osjetljiva na prašinu, grebanje i iznad svega, ima dvije strane.
CD s druge strane, nije ništa od onoga sto sam nabrojio, čak dapače, stoga, prevaga na strani CD-a.

Vjernost reprodukcije
Tu se lome koplja. Gledajući sa čisto tehničke strane, nije teško zaključiti gdje je prevaga i zašto.

Sam pogled na grafikone, kazuje sve sam za sebe. Još ako na to dodamo način na koji digitalni zapis hvata sam zvuk u danas uvriježenom „sample rate“–u, slika je definitivno jasna.

Sinusoida zvuka na kojoj su zapisi sa vinila, sa Cd-a i sa DVD-a, jasno pokazuje premoćnu pobjedu vinila. No istovremeno, previše je dokaza da su pojedinci i skupine bile testirane na različite izvore zvuka, te su u pravilu reagirali striktno osobno, proglašavajući za bolju reprodukciju čas CD, čas vinil. Jedan od razloga leži i u samom osjećaju kojeg pružaju pojedini izvori zvuka. Tako vinil u pravilu pruža osjećaj topline, koji može biti stvaran, ali isto tako može baziran na autosugestiji.
No da zaključim ovaj, tehnički dio, vinil je daleko superiorniji od oba nosača zvuka (CD i DVD).

Svakodnevnost
Tu je već prevaga na strani CD-a. Izuzev situacija kad stvarno slušamo muziku, CD preuzima prevagu nad vinilom u onom svakodnevnom slušanju, kad je muzika u centru, ali istovremeno, sljedeći trenutak i nije. Ono što hoću reci, dok se muvate po stanu i slušate muziku, ipak je gnjavaža svakih dvadesetak minuta ili čak i manje, skakati za gramofon i okretat ili mijenjati ploču.

CDVsVi

Dostupnost
Sada se nalazimo na klizavom terenu. CD playeri su danas skoro bagatela. Čak i oni kvalitetniji su dostupni manje više svima. Odgovarajuća pojačala manjih snaga, digitalna, su isto tako relativno jeftina i dostupna. Zvučnici su stvari osobnog ukusa, no i njih se može naći za neku pristojnu cijenu.

Sa druge strane, vinil je daleko zahtjevniji. Kao prvo, bitna komponenta je igla. O njenoj kvaliteti ovisi i kvaliteta reprodukcije. Vrhunske igle su uvijek bile skupe, no danas, zbog malih serija, postale su ekstremno skupe i relativno teško dostupne.

Gramofon je isto tako ona bitna karika u lancu analogne reprodukcije. Jeftini gramofoni danas principu ne postoje. Pojačala su posebna priča. Digitalno pojačalo skoro pa da ne dolazi u obzir. „Integrirac“ je donja granica, a oni su danas rijetki i nedostupni. Nove serije su iznimno skupe. Doduše, još se uvijek na tržištu polovnih mogu naći „integrirci“ iz sedamdesetih. (osobno sam ima tu sreću da sam našao svoj omiljeni Sansui na polovnim tržištu).

No, za zahtjevno slušanje muzike, čak ni „itegrirci“ nisu najbolje rješenje, već „lampaši“. To je razred u kojeg rijetko tko može kročiti bez debljeg bankovnog računa. I naposljetku, čemu ulaganja u sve komponente koje sam nabrojio, ako se ne kupe dobri zvučnici, koji će biti u stanju sve to skupa reproducirati na način, da se ne dobije dojam „bačene love“. Dakako, takvi zvučnici ponekad koštaju malo bogatstvo (nedavno sam vidio set zvučnika koji koštaju $500 000 – da, pet stotina tisuća dolara!).

Shodno napisanom, neka svatko za sebe izvede zaključak – tko je u prednosti na ovom pitanju.

Ritual slušanja muzike
Nekada je slušanje muzike bilo centralni dio dana. U rijetkim situacijama to je slučaj i danas. Govorim dakako o trenucima kad se SLUŠA muzika. Kod ovog nema rasprave. Ritual slušanja muzike podrazumijeva vrhunsku ili što bolju reprodukciju i omot ploče u ruci, poželjno društvo istog muzičkog ukusa i nadasve atmosfera koju samo vinil može pružiti. Prevaga je očita!

U šumi argumenata pro i kontra, skoro je nemoguće doći do jedinstvenog zaključka.

Postavlja se pitanje, i čemu?
Jer, možda će novi digitalni format, odnosno HD (DVD) Audio približiti digitalni zvuk analognom, te će time (veliki) dio vinilnih argumenata vezanih za kvalitetu, pasti uvodu. Ali nemojmo skakati pred rudo. Tržište je kadikad nepredvidivo. Prodaja vinila nezaustavljivo raste, iako je trenutno na marginalnom segmentu tržišta, i ne vidim da će se uskoro taj status promijeniti, jer je locirana na uskom segmentu ljudi, dobre platežne moči.

S druge strane, ako se toliko najavljivani Audio DVD ipak pojavi u širokoj upotrebi, sa sobom nosi jedino kupovnu novog playera i otvorenu opciju kvalitete slušanja muzike. Mala cijena, ako je fama opravdana. U tom slučaju, ne sumnjam da će se nove armije slušatelja regrutirati baš na tim temeljima, jer ipak, ma koliko mi to htjeli ili ne, progres se ne može zaustaviti.

Kad je tako, čemu se boriti protiv njega i u očima unuka izgledati kao moderni „ludisti“.

Svako vrijeme nosi svoje, i nadam se da će ovo novo donijeti nove rituale i nove vrijednosti.

Dakle, ukoliko su priče o Hi-Fi vrijednosti novog audio DVD-a istinite, stari i novi audiofili, natrag u kupovinu, ali ne po vinil!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 06.03.2015Pregledi: 2173

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana