No Banner to display

Koncerti

M.O.R.T. – Zagreb, Vintage industrial bar / 19. Rujna-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Ča-val – Zagreb, Bogaloo / 11. Listopada-2019.
Brkovi – Split, Spaladium backstage / 12. Listopada-2019.
The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Osvrti

VINIL VS CD !

Mlaćenje prazne slame ili ..?

CD-vs-Vinyl

Ima tome neko vrijeme, a pogotovo od nedavno, jedno pitanje sve više i više eskalira u neku vrst verbalnog sukoba – koja je reprodukcija bolja, sa vinila ili sa CD-a?
Na ovo pitanje vjerojatno nikada neće biti nekog konačnog i definitivnog odgovora.

Kao prvi korak, pretražio sam net, uzduž i poprijeko, ne bi li našao relevantan članak o ovom „velikom“ pitanju.

Članaka je more, od onih diletantskih, osobnih, pa do čisto stručnih i suhoparno tehničkih, koja nas uvjeravaju u jedno ili drugo. No svaki, ali ama baš svaki članak završava sa upitnikom, sa kojim je de facto i počeo.
Priča na ovu temu se može ispričati na nekoliko načina i dakako, time ni zaključci nisu isti.

No, postoji jedan praktičan način kako u biti pristupiti ovom pitanju – realno ocijeniti praktičnost, vjernost reprodukcije, svakodnevnost, dostupnost i dakako, ritualno značenje samog slušanja.

Praktičnost
Oko ovoga nema bas previše dilema. Vinilna ploča je velika, teška za održavanje, osjetljiva na prašinu, grebanje i iznad svega, ima dvije strane.
CD s druge strane, nije ništa od onoga sto sam nabrojio, čak dapače, stoga, prevaga na strani CD-a.

Vjernost reprodukcije
Tu se lome koplja. Gledajući sa čisto tehničke strane, nije teško zaključiti gdje je prevaga i zašto.

Sam pogled na grafikone, kazuje sve sam za sebe. Još ako na to dodamo način na koji digitalni zapis hvata sam zvuk u danas uvriježenom „sample rate“–u, slika je definitivno jasna.

Sinusoida zvuka na kojoj su zapisi sa vinila, sa Cd-a i sa DVD-a, jasno pokazuje premoćnu pobjedu vinila. No istovremeno, previše je dokaza da su pojedinci i skupine bile testirane na različite izvore zvuka, te su u pravilu reagirali striktno osobno, proglašavajući za bolju reprodukciju čas CD, čas vinil. Jedan od razloga leži i u samom osjećaju kojeg pružaju pojedini izvori zvuka. Tako vinil u pravilu pruža osjećaj topline, koji može biti stvaran, ali isto tako može baziran na autosugestiji.
No da zaključim ovaj, tehnički dio, vinil je daleko superiorniji od oba nosača zvuka (CD i DVD).

Svakodnevnost
Tu je već prevaga na strani CD-a. Izuzev situacija kad stvarno slušamo muziku, CD preuzima prevagu nad vinilom u onom svakodnevnom slušanju, kad je muzika u centru, ali istovremeno, sljedeći trenutak i nije. Ono što hoću reci, dok se muvate po stanu i slušate muziku, ipak je gnjavaža svakih dvadesetak minuta ili čak i manje, skakati za gramofon i okretat ili mijenjati ploču.

CDVsVi

Dostupnost
Sada se nalazimo na klizavom terenu. CD playeri su danas skoro bagatela. Čak i oni kvalitetniji su dostupni manje više svima. Odgovarajuća pojačala manjih snaga, digitalna, su isto tako relativno jeftina i dostupna. Zvučnici su stvari osobnog ukusa, no i njih se može naći za neku pristojnu cijenu.

Sa druge strane, vinil je daleko zahtjevniji. Kao prvo, bitna komponenta je igla. O njenoj kvaliteti ovisi i kvaliteta reprodukcije. Vrhunske igle su uvijek bile skupe, no danas, zbog malih serija, postale su ekstremno skupe i relativno teško dostupne.

Gramofon je isto tako ona bitna karika u lancu analogne reprodukcije. Jeftini gramofoni danas principu ne postoje. Pojačala su posebna priča. Digitalno pojačalo skoro pa da ne dolazi u obzir. „Integrirac“ je donja granica, a oni su danas rijetki i nedostupni. Nove serije su iznimno skupe. Doduše, još se uvijek na tržištu polovnih mogu naći „integrirci“ iz sedamdesetih. (osobno sam ima tu sreću da sam našao svoj omiljeni Sansui na polovnim tržištu).

No, za zahtjevno slušanje muzike, čak ni „itegrirci“ nisu najbolje rješenje, već „lampaši“. To je razred u kojeg rijetko tko može kročiti bez debljeg bankovnog računa. I naposljetku, čemu ulaganja u sve komponente koje sam nabrojio, ako se ne kupe dobri zvučnici, koji će biti u stanju sve to skupa reproducirati na način, da se ne dobije dojam „bačene love“. Dakako, takvi zvučnici ponekad koštaju malo bogatstvo (nedavno sam vidio set zvučnika koji koštaju $500 000 – da, pet stotina tisuća dolara!).

Shodno napisanom, neka svatko za sebe izvede zaključak – tko je u prednosti na ovom pitanju.

Ritual slušanja muzike
Nekada je slušanje muzike bilo centralni dio dana. U rijetkim situacijama to je slučaj i danas. Govorim dakako o trenucima kad se SLUŠA muzika. Kod ovog nema rasprave. Ritual slušanja muzike podrazumijeva vrhunsku ili što bolju reprodukciju i omot ploče u ruci, poželjno društvo istog muzičkog ukusa i nadasve atmosfera koju samo vinil može pružiti. Prevaga je očita!

U šumi argumenata pro i kontra, skoro je nemoguće doći do jedinstvenog zaključka.

Postavlja se pitanje, i čemu?
Jer, možda će novi digitalni format, odnosno HD (DVD) Audio približiti digitalni zvuk analognom, te će time (veliki) dio vinilnih argumenata vezanih za kvalitetu, pasti uvodu. Ali nemojmo skakati pred rudo. Tržište je kadikad nepredvidivo. Prodaja vinila nezaustavljivo raste, iako je trenutno na marginalnom segmentu tržišta, i ne vidim da će se uskoro taj status promijeniti, jer je locirana na uskom segmentu ljudi, dobre platežne moči.

S druge strane, ako se toliko najavljivani Audio DVD ipak pojavi u širokoj upotrebi, sa sobom nosi jedino kupovnu novog playera i otvorenu opciju kvalitete slušanja muzike. Mala cijena, ako je fama opravdana. U tom slučaju, ne sumnjam da će se nove armije slušatelja regrutirati baš na tim temeljima, jer ipak, ma koliko mi to htjeli ili ne, progres se ne može zaustaviti.

Kad je tako, čemu se boriti protiv njega i u očima unuka izgledati kao moderni „ludisti“.

Svako vrijeme nosi svoje, i nadam se da će ovo novo donijeti nove rituale i nove vrijednosti.

Dakle, ukoliko su priče o Hi-Fi vrijednosti novog audio DVD-a istinite, stari i novi audiofili, natrag u kupovinu, ali ne po vinil!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 06.03.2015Pregledi: 2286

Flash news

Ric Ocasek – R.I.P.!
Preminuo suosnivač, kompozitor i vokal grupe Cars.
Tool je sa svojim novim albumom “Fear Inoculum”, svrgnuo Tailor Swift s trona Billboard. Po samom objavljivanju album je u prvom danu prodan u, za danas, nevjerojatnom broju od 270 000 primjeraka. Album je isto tako na top listama diljem svijeta, i to na samom vrhu, među prvih pet (Njemačka, Holandija, Irska, Italija i Finska), dok je u Australiji zasjeo na prvo mjesto.
“That’s What It’s All About”
Svaka pjesma koja se u bilo kojem obliku pojavila na ovogodišnjoj MTV fešti, bilježi povećanje prodaje u prosjeku od 74%!
Istovremeno, boost u streamingu u industriji je zabilježio povećanje od 17% !
Bon Jovi objavio da radi na novom albumu, „Bon Jovi: 2020.“. Ne navodi se ni približan datum izdanja, samo da će se lansirati negdje sljedeće godine. (kako i sam naslov sugerira!)
Neil Young napokon objavio ime novog albuma kojeg će snimiti s pratećom grupom Crazy Horse. „Colorado“ će biti prvo studijsko izdanje ove formacije još od davne 2012. godine, kad su izdali album „Psychedelic Pill“. Paralelno s izdanjem albuma, bit će lansiran i dokumentarac o nastanku albuma, „Mountaintop Sessions“.
Priča o relikvijama se nastavlja. Ovaj je put u glavnoj ulozi Les Paul koju je Duane Allman koristio na snimanju antologijskog albuma “Layla“. Ova je gitara ujedno i postala sinonim za prvu fazu života grupe, prije nego je Duane poginuo u prometnoj nesreći. Postignuta cijena, prava sitnica, 1.25 milijuna dolara!
Jedna od najatraktivnijih koncertnih atrakcija današnjice, Foo Fighters, su najavili novi album u sljedećoj godini.
Biografija Stevie Ray Vaughana, „Texas Flood: The Inside Story of“, je postala best seller u Americi.
Zdravko Širola – Cajo – R.I.P.!
Preminuo bivši član Atomskog skloništa u kojem je svirao bubnjeve od 1981. do 1987. godine.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Eloy – “The Vision, The Sword & The Pyre (Part II)”
Flying Colors – “Third Degree”
Forest Field – “Seasons”
Uneven Structure – “Paragon”
Moron Police – “A Boat on the Sea”
Astrosaur – “Obscuroscope”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana