No Banner to display

Koncerti

Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Ča-val – Zagreb, Bogaloo / 11. Listopada-2019.
Brkovi – Split, Spaladium backstage / 12. Listopada-2019.
The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Vremeplov

YES – “THE YES ALBUM”

Veljača – 1971.

TheYesAlbumProgresivna grupa Yes izdaje treći studijski album, jednostavno nazvan, “The Yes Album”.

Iza ovako “banalnog” naziva, da ne kažem benignog, krije se “Blago Siera Madre” progresivnog rocka.

Biser za biserom, nižu se budući standardi kako same grupe, tako i cijelog pravca. Izdvojiti jednu ili dvije teme s albuma značilo bi već unaprijed napraviti grešku. (O ovom albumu više drugom prilikom, a za sada, samo par kronoloških crtica.)

Dakle, te Veljače 1971. godine, u godini nevjerojatne ekspanzije progresivne muzike, u godini kad je ta ista već naveliko koketirala s masama koje su polako počele puniti velike dvorane, da bi se sredinom dekade preusmjerile na stadione, da, te godine, grupa Yes izdaje svoj treći album koji joj je udario temelje za sve što se nakon njega događalo.

A toga je bilo!

Ovo je prvi album na kojem svira Steve Howe, koji je godinu prije zamijenio Peter Banksa. Ujedno, “The Yes Album” je posljednji na kojem svira Tony Kaye na klavijaturama.

Ali ono što je još značajnije, ovo je prvi album na kojem grupa nema ni jednu obradu. Sve kompoyicije na albumu su autorske i proizvod su zajedničkog rada svih članova. Stoga nije ni čudno da je grupa provela više od pola godine pišući nove materijale, te skoro još toliko u finaliziranju albuma u studiju.

Napor je bio očit i debelo se isplatio svima u okruženju. a ne samo grupi. Ovim albumom, grupa je počela penjanje prema milijunskim tiražama svojih izdanja i popunjavanju najvećih dvorana i stadiona. (A bili su pred otkazivanjem ugovora nakon prva dva albuma!!)

Ono što je interesantno, pa čak i s ove vremenske distance, jest činjenica da je grupa na ovom albumu uvela blend različitih uticaja i stilova, od jazz piana, funka ? do akustičnog izraza kojeg je Steve Howe donio sa sobom, prostirući cijelu lepezu gitarskih stilova… Ukratko, izričaj grupe Yes se finalizirao u svom punom obliku.

Album je došao i na top liste, one komercijalne. U Engleskoj dolazi na #4. mjesto, dok preko Atlantika dolazi na #40. mjesto. Možda se brojka 40 i ne čini impozantna, ali za jedno progresivno izdanje je i te kako golemo. Uostalom, album je dobio i Platinasti certifikat za prodanih milijun kopija. (u Americi!)

Album je nekoliko puta remiksan, za CD izdanja, a posljednji put ga je pod svoje uzeo mag prog remiksa, Steven Wilson, 2014. godine.


Yes – “Yours Is No Disgrace “

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Yes

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 10.02.2019Pregledi: 1022

Flash news

Ric Ocasek – R.I.P.!
Preminuo suosnivač, kompozitor i vokal grupe Cars.
Tool je sa svojim novim albumom “Fear Inoculum”, svrgnuo Tailor Swift s trona Billboard. Po samom objavljivanju album je u prvom danu prodan u, za danas, nevjerojatnom broju od 270 000 primjeraka. Album je isto tako na top listama diljem svijeta, i to na samom vrhu, među prvih pet (Njemačka, Holandija, Irska, Italija i Finska), dok je u Australiji zasjeo na prvo mjesto.
“That’s What It’s All About”
Svaka pjesma koja se u bilo kojem obliku pojavila na ovogodišnjoj MTV fešti, bilježi povećanje prodaje u prosjeku od 74%!
Istovremeno, boost u streamingu u industriji je zabilježio povećanje od 17% !
Bon Jovi objavio da radi na novom albumu, „Bon Jovi: 2020.“. Ne navodi se ni približan datum izdanja, samo da će se lansirati negdje sljedeće godine. (kako i sam naslov sugerira!)
Neil Young napokon objavio ime novog albuma kojeg će snimiti s pratećom grupom Crazy Horse. „Colorado“ će biti prvo studijsko izdanje ove formacije još od davne 2012. godine, kad su izdali album „Psychedelic Pill“. Paralelno s izdanjem albuma, bit će lansiran i dokumentarac o nastanku albuma, „Mountaintop Sessions“.
Priča o relikvijama se nastavlja. Ovaj je put u glavnoj ulozi Les Paul koju je Duane Allman koristio na snimanju antologijskog albuma “Layla“. Ova je gitara ujedno i postala sinonim za prvu fazu života grupe, prije nego je Duane poginuo u prometnoj nesreći. Postignuta cijena, prava sitnica, 1.25 milijuna dolara!
Jedna od najatraktivnijih koncertnih atrakcija današnjice, Foo Fighters, su najavili novi album u sljedećoj godini.
Biografija Stevie Ray Vaughana, „Texas Flood: The Inside Story of“, je postala best seller u Americi.
Zdravko Širola – Cajo – R.I.P.!
Preminuo bivši član Atomskog skloništa u kojem je svirao bubnjeve od 1981. do 1987. godine.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Eloy – “The Vision, The Sword & The Pyre (Part II)”
Flying Colors – “Third Degree”
Forest Field – “Seasons”
Uneven Structure – “Paragon”
Moron Police – “A Boat on the Sea”
Astrosaur – “Obscuroscope”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana