No Banner to display

Koncerti

Split Open Jazz Fair /Evo Ruke/ – Split, 23.-24. Kolovoza-2019.
Rock in Solin – Solin, 23. Kolovoza-2019.
Kries – Solin, 26. Kolovoza-2019.
Peter Smith & Hosters /Evo Ruke/ – Split, 29. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Go Lilly /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Mind Zoo /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Desafinados /Evo Ruke/ – Split, 05. Rujna-2019.
Let 3 & Psihomodo Pop – Trogir, Kula Kamerlengo / 08. Rujna-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

SYD BARRETT – PINK FLOYD – KRAJ PRIčE!

Veljača – 1968.

Syd-Barrett

Bio je tu tužan mjesec za underground. Još jedan velikan je posjetio mentalnu ustanovu, i dakako u njoj se zadržao.

Ovaj put govorim o kreativnoj lokomotivi Pink Floyda, Syd Barrettu i njegovom odlasku na „liječenje“.

Kako su mentalni izleti postali svakodnevni par mjeseci ranije, svi članovi grupe su se složili da angažiraju studentskog kolegu David Gilmoura da popuni prazninu na pozornici koju je napravio Syd svojim nesviranjem. Bile su to situacije, kad je Syd izlazio na pozornicu s ostalima iz grupe, ali u toku koncerta ne bi odsvirao ni jedne note.

Ispostavilo se da David savršeno popunjava tu prazninu, te je po odlasku Syda na “liječenje” ostao u grupi.

Sydovo stanje se pogoršavalo do te mjere da je njegovo povratak bio nemoguć, te je Davidu ponuđeno stalno članstvo u grupi.

Syd-Barrett

Doduše, Syd je po izlasku iz bolnice snimio par albuma, koji su u to vrijeme već bili “arhaični” u svom pristupu, jer je vrijeme tog izričaja bilo dio povijesti, a novu je ispisivala baš njegova bivša grupa.

O Syd Barrettu se puno toga ima reći, katkad dobrog, kadikad ne baš toliko dobrog, no ono što mu nitko ne može zanijekati, jest intuitivnost, inovativnost i genijalnost pri tretiranju zvuka rane psihodelije, kojom je Pink Floyd doveo čak na top liste.

Isto tako, bitno je za naglasiti, manje više sav materijal prve inkarnacije Pink Floyda je on sam napisao, tako da se grupa po njegovom odlasku našla na brisanom prostoru, ne znajući kojim smjerom krenuti. Ono što su znali, bilo je to da nitko, ama baš nitko ne može zamijeniti Syda i da tim smjerom nema smisla besciljno lutati.

Njihova potraga za novim je već dio povijesti koju ovom prilikom nemam namjeru elaborirati. Samo ću napomenuti da su svi od reda bili i te kako svjesni činjenice da nije bilo Syd Barretta, ne bi bilo ni Pink Floyda.

U to ime, u svom kasnijem opusu mu odaju dužno poštovanje, posvetivši mu cijeli album „Wish You Were Here“.

I još nešto, ono što se malo zna.
Od samog odlaska iz grupe, pa sve do svoje smrti, Syd „Crazy Diamond“ Barrett je dobivao tantijeme grupe kao peti član, i to u ravnopravnom iznosu, kao da je cijelo vrijeme s njima.

Samo ova posljednja rečenica sve govori!


Syd Barrett

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 07.02.2019Pregledi: 1303

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana