No Banner to display

Koncerti

Split Open Jazz Fair /Evo Ruke/ – Split, 23.-24. Kolovoza-2019.
Rock in Solin – Solin, 23. Kolovoza-2019.
Kries – Solin, 26. Kolovoza-2019.
Peter Smith & Hosters /Evo Ruke/ – Split, 29. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Go Lilly /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Mind Zoo /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Desafinados /Evo Ruke/ – Split, 05. Rujna-2019.
Let 3 & Psihomodo Pop – Trogir, Kula Kamerlengo / 08. Rujna-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

JEFFERSON AIRPLANE – „SURREALISTIC PILLOW“

Veljača – 1967.

Jefferson_Airplane_-_Surrealistic_Pillow

San Francisco se budi i u svijet šalje emisare „beata“.

Počivajući na filozofiji Jack Kerouaca i njegovog romana „On The Road“, muzička umjetnička scena buja ispod površine kombinirajući folk i psihodeliju.

Iako najavljen prvim albumom, drugi album grupe Jefferson Airplane, „Surrealistic Pillow“ izlazi i pomalo neočekivano hara scenom, najprije lokalnom, potom američkom, da bi se prelio preko Atlantika i u tom pohodu zarazio cijeli svijet.

Na albumu se po prvi puta pojavljuje Grace Slick, koja će obilježiti ovu grupu do kraja njenog postojanja i uskrsnuća u obliku Jefferson Starshipa.

Inače, s albuma su skinute dvoje singlice , “Somebody to Love” i “White Rabbit” koje redom dolaze na vrhove top lista.

Ova potonja, “White Rabbit” postaje himnom sedamdesetih i biva uvrštavana u manje više sve filmove posvećene ovom razdoblju.

jefferson-airplane1

Da li treba napominjati da se nalazi i u soundtracku filma „Apocalyse Now“?

Snimljen s dva vokala, kojima su potporu davali daroviti i maštoviti muzičari, album dan danas odiše duhom svog vremena. I pored svog arhaičnog zvuka, ništa nije izgubio do današnjih dana.
Ako na to dodamo isto tako arhaičnu produkciju, ali i izuzetnu atmosferu koja se isprepleće oko svake kompozicije na albumu, dobivamo bezvremensko djelo u svim svojim segmentima.

A koliko se sjećam, umjetničko djelo koje odolijeva zubu vremena i čak dapače, dobiva sa njime, uvijek se nazivalo remek djelom.

Pa zašto i ovaj put ne upotrijebiti ovaj pridjev i to s punim pravom. „Surrealistc Pillow“ jest remek djelo, ne samo svoje epohe, jer ta bezvremenost ne poznaje godine i desetljeća, već je remek djelo ljudskog stvaralaštva u muzici uopće.


Jefferson Airplane – “Somebody to Love”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Jefferson Airplane

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 06.02.2019Pregledi: 812

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana