No Banner to display

Koncerti

Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vijesti

VINIL – ODRžAVANJE/čIšćENJE

Vrijedi znati!

Da je vinil u velikom povratu u naše živote, više nije nikakva novost. Ne samo to, vinil je sa svojim dvoznamenkastim rastom prodaje na godišnjoj razini u posljednjih desetak godina ponovo zauzeo značajan dio tržišta. I to onog prestižnog, jer ne postoji iole ozbiljniji izvođač koji svoje novo izdanje ne lansira i na vinilu.
U biti vinil je trenutno pitanje prestiža.

O starim izdanjima da i ne govorimo, ona se čiste, masteriraju i ponovo štampaju. Shodno tomu, u prodavaonicama nosača zvuka je došlo do tektonskih poremećaja u rasporedu pojedinih formata. CD definitivno trenutno gubi korak, te se u svim specijaliziranim prodavaonicama povlači s najisturenijih mjesta, i na njegovo mjesto dolazi vinil.

Nekako je logično da su stari vinili, izdani u prošlom stoljeću i te kako dobili na cijeni. Teško će se i jedan pravi audiofil lako odreći svojih dragocjenih primjeraka u kolekciji.

No, kako za stare tako i za nove vinile vrijede neka pravila održavanja koja treba poštovati. Pa i pored opreznog rukovanja i idealnih uvjeta skladištenja, vinili se oštećuju, manje mehanički, ako ih se pazi, više elektrostatski, kad su izloženi prašini.
A to uvijek jesu, u manjoj ili većoj mjeri.

Ta se prašina kao ljepilo hvata u brazde i pri reprodukciji stvara neugodno krckanje i iritantni šum.

Ako je vinil mehanički oštećen, teško da mu se ikako može pomoći. Brazgotina preko brazda će uvijek uzrokovati krckanje, ali elektrostatičke smetnje u reprodukciji uzrokovane prašinom možemo otkloniti.

Postoji danas već nekoliko potvrđenih načina, pored onih (pre)skupih koje jesu efikasne, ali isti rezultat se može dobit i s deset/sto puta jeftinijim postupkom.

Da vam je netko rekao da se vinil najbolje čisti ljepilom za drvo ili s WD40, teško da bi ste ga uzeli ozbiljno, prije biste mu pružili toplomjer neka si izmjeri temperaturu i popije nešto za bistrenje uma.
Ali, da, ljepilo za drvo je trenutno najbolje jeftino sredstvo za čišćenje vinila od prašine i samim tim akumulirane elektrostatike koja uzrokuje neugodne šumove.

U nekoliko clipova dolje je prikazana kako se sve može održavati vinil. Pri tom ipak morate biti oprezni, jer na kraju balade, ipak je to vinil. Isprobajte cijeli postupak kojeg odaberete na nekoj manje vrijednoj ploči, sami se uvjerite u rezultate i odlučite.


Čiščenje vinila ljepilom za drvo / I

Čiščenje vinila ljepilom za drvo / II

Čiščenje vinila ljepilom za drvo / III

Čiščenje vinila s WD40

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 08.01.2019Pregledi: 115

Flash news

Ted McKenna – R.I.P.!
Preminuo bubnjar iz sjene. Ted McKenna je radio s Michael Schenkerom, Ian Gillanom, Rory Gallagherom, the Sensational Alex Harvey Bandom, … .
Greta Van Fleet počela s medijskim otklonom od uspoređivanja s Led Zeppelin. Očito je ovaj medijski balon ispunio očekivanja i postao smetnja grupi. No, komparacije se ne otklanjanju izjavama, već radom. Stoga, GVF je i dalje u sjeni LZ, do sljedećeg albuma, a potom ćemo vidjeti.
The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
——————————
Protomythos – “Heavy Crowns”
Mythopoeic Mind – “Mythopoetry”
Swifan Eolh & The Mudra Choir – “The Key”
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
——————————