No Banner to display

Koncerti

Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Chiapas (Rage Against The Machine Tribute) – Split, Circus (Monty Python) / 02. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vremeplov

THE CLASH – „LONDON CALLING“

Siječanj – 1980.

london calling

The Clash izdaje treći album „London Calling“.

Izlasku albuma je prethodilo turbulentno razdoblje u životu grupe, počevši od turneje po Americi koja je “debelo” pridonijela skretanju s “čiste” punk linije, do kreativne blokade dua Strummer/ Jones, preko raskida ugovora s dotadašnjim managerom i time seljenja benda u drugi prostor za vježbanje.

Možda ne izgleda toliko bitno, ali baš će to seljenje poprilično pridonijeti da „London Calling“ bude to što jest.

Kad je grupa izdala album “Give ‘Em Enough Rope”, bilo je jasno da The Clash postaju veliki bend, te da će prije ili kasnije uskočiti u vlak koji će ih odnijeti na mjesta koja su kao punkeri prezirali.
Ali, takav je život.

Turneja koja je slijedila nakon izdavanja albuma je išla svojim tokom, sve do odlaska u Ameriku. Tu je izbor predgrupa na prvi pogled bio u najmanju ruku, neobičan. Imena kao što su Bo Diddley, Sam & Dave, Lee Dorsey, Screamin’ Jay Hawkins, Joe Ely i Cramps, teško da bi se mogla smjestiti u punk milje. Ta turneja po Americi je bila presudna po profil sljedećeg albuma. Po povratku u Englesku pisanje novog materijala obilježili su baš ti utjecaji.

Drugi moment je bilo preseljenje na novu lokaciju za vježbanje. Donijelo je grupi neophodnu dozu privatnosti, jer nisu dozvoljavali nikome da bude prisutan na probama. Isto tako, uspostavili su vojni režim rada, prekidan samo odlaskom u obližnji pub i nogometnom utakmicom u popodnevnim satima.
Sve je to pridonijelo da se homogenost grupe dovede do nepropusnosti, ali i da samopouzdanje naraste do te mjere da je kreativna blokada jednostavno spala sama od sebe. Strummer i Jones su prionuli poslu, ostali su ih slijedili, i .. rodio se “London Calling”.

Po samom izlasku albuma je bilo jasno da to više nije bio punk, bar ne onakav kakvog su do tada izvodili, te se u biti ovaj album uzima kao prvi post-punk album.
Pored root punka, na njemu se prelamaju utjecaji nebrojeno pravaca (reggae, rockabilly, ska, New Orleans R&B, pop, jazz ali i hard rock). Lirika je još uvijek ostala na poznatim granicama, što znači, prepuna socijalnog trenutka i bunta na njega, kritika zloupotrebe droga, ali i spoznaja odrastanja i sazrijevanja. Ovo posljednja je ipak bilo novo u izričaju banda.

Omot album je pak posebna priča i zahtjeva bar koliko toliko objašnjenje. Naime, na omotu se nalazi basista Paul Simonon uhvaćen u trenutku kad lomi svoju bas gitaru o pod pozornice. Sam Paul je kasnije objasnio da ga je na taj čin natjerao bijes, jer redari u dvorani u kojoj je bio koncert (The Palladium, u New Yorku) nisu dozvoljavali posjetiteljima da ustanu sa svojih stolica i da se rasplešu. (teško je i zamisliti jedan ovakav punokrvni koncert s publikom koja sjedi !!??). U biti, fotografija koju je snimila Pennie Smith i nije baš sjajno ispala. Do te mjere da je čak bilo prijepora oko njenog uvrštavanja na omotu albuma, radi “out of focus” segmenta. No Strummer je inzistirao i pogodio, jer fotografija je proglašena za jednu od najvećih u povijesti rocka.
Sam omot albuma s tom fotografijom je u stvari replika prvog albuma Elvis Presleyja, te se time htjelo odati priznanje Elvisu na sve što je napravio.

Nema smisla nabrajati koja je priznanja ovaj album dobio, jer lista je beskonačna. No, Rolling Stone lista je ta koja manje-više puno toga govori. Na “500 naj albuma svih vremena” album “London Calling” se našao na osmom mjestu.

Dovoljno!


The Clash – „London Calling“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe The Clash

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 20.01.2019Pregledi: 885

Flash news

Kofi Burbridge – R.I.P.!
Preminuo klavijaturist i flautist Tedeschi Trucks Banda. Kofi je već neko vrijeme bolovao i nije krenuo s grupom na turneju koja je u tijeku.
Alan Parsons najavio novi album i turneju. “The Secret” će izaći 24. Travnja. Na njemu će gostovati Lou Gramm, originalni pjevač grupe Foreigner. Parsons je inače u svijet muzike ušao kao tonac Beatlesa i Pink Floyda.
Paul Rodgers najavio novi album matične grupe Bad Company. Bit će to prvo izdanje nakon kvarat stoljeća. Na albumu vjerojatno neće sudjelovati Mick Ralphs, koji je već duže vrijeme bolestan i preživio je srčani udar. No, Paul je jaka autorska ličnost i vjerojatno će sam iznijeti teret novog izdanja.
Paul McCartney izdaje prošireno izdanje albuma “Egypt Station”. Album je zauzeo prva mjesta top lista i time postao prvi #1 album ovog umjetnika nakon nekoliko desetljeća. “Egypt Station: Traveller’s Edition” izlazi 10. Svibnja i sadržavat će tri nove pjesme koje se nisu našle na originalnom izdanju. (“Frank Sinatra’s Party”, “Sixty Second Street” i proširena verzija pjesma “Who Cares”).
I Slash je potvrdio novi album Guns N’ Rosesa. Sada je već izgledno, jer u medije su se svi izredali s tom izjavom. Po običaju, nikakvih detalja nema, jer očito je da je medijska kampanja počela.
Jedna od najvećih otvorenih festivala Mountain Jam potvrdio da se seli s legendarne lokacije na novu, (Bethel Woods). Ove godine veliku feštu predvode Willie Nelson, Gov’t Mule, Avett Brothers, JRAD, ..
Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
——————————
Semistereo – “Zabriskii”
HOIA – “Scavenger”
Periphery – “Periphery IV: Hail Stan”
Rhys Marsh – “October After All”
Karfagen – “Echoes from Within Dragon Island”
——————————