No Banner to display

Koncerti

Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vremeplov

BLACK SABBATH – „PARANOID“

Siječanj – 1971.

black-sabbath-paranoid

Black Sabbath u Americi izdaje drugi album, „Paranoid“. (U Engleskoj i Europi je izašao u Rujnu 1970.).

Po izdavanju prvijenca, grupa pomalo iznenada dospijeva pod svjetla reflektora, poglavito radi negativnih konotacija spram vjere i dakako, pozitivnom spram okultizmu.

Bio je to samo dio priče, jer ostatak je nagovijestio rađanje novog žanra. Grupa je isporučila efektne valjajuće ritmove protkane teškim rifovima, što je u konačnici dalo težak, sumoran zvuk.

No još je nešto krasilo grupu od samih početaka, a to je bila raspodjela “zaduženja” unutar stvaranja jedne kompozicije.
Naime, od prvih je dana postalo jasno da u grupi nema osobe koja bi na sebe mogla ponijeti cjelokupan proces nastajanja kompozicije, te se veoma brzo iskristaliziralo, da Tony Iommi stvara rifove, Geezer Butler liriku, Ozzy je bio zadužen za melodiju, dok je Bill Ward sve skupa ritmički uobličavao. Kombinacija se pokazala uspješnom i formula se primjenjivala za cijelog vremena trajanja prve inkarnacije grupe.

Tako je nastala njihova najpoznatija pjesma “Paranoid”, koja se rodila iz potrebe. Naime, kad su nakon samo četiri mjeseca od izlaska prvijenca Black Sabbath ušli u studio, ispostavilo se da nemaju dovoljno materijala za cijeli album, te se nametnuo imperativ pisanja još jedne pjesme.
Iommi je nešto “sviruckao“, Ozzy je “zamumljao” melodiju, Butler krenuo s nabadanjem riječi za liriku, a Ward dao ubojitu ritmiku. Unutar dva sada, ali doslovno, dva sata, rodila se pjesma “Paranoid”, uvježbana i snimljena!
Toliko o tome!

Inače, originalno ime albuma je trebalo biti “War Pigs”. Postoje dvije verzije zašto je ime promijenjeno u “Paranoid”. Prva verzija kaže da je diskografska kuća strahovala da će pobornici rata u Vijetnamu negativno reagirati na ovaj naslov, te da neće kupovati albume, dok je sam Ozzy jednom izjavio da je ime promijenjeno na zahtjev diskografske kuće, jer su (opravdano) pretpostavljali da će se album daleko bolje prodavati ako se nazove po singlici koja je već bila vani i došla na top liste.

Stoga se priča proteže i na sam omot albuma. Originalni dizajn omota je bio vezan za naziv “War Pigs” i kad je donesena odluka o promjeni imena albuma, bilo je prekasno za novi omot.

Album “Paranoid” je dakako po izlasku požnjeo očekivano, publika ga je obožavala, kritika isto tako, ali obožavala ga je mrziti, kao i cijeli žanr koji je još bio u povojima.

I onda na scenu stupa, ponovo slučajnost. Amerika je otkrila Black Sabbath, odnosno njihov prvi album, te se s dobrim odmakom penje na Billboard. To je bio razlog zbog kojeg je “Paranoid” u Americi izašao sa zakašnjenjem u odnosu na Englesku i ostatak svjeta.

Iz današnje perspektive sve je jasno, “Paranoid” je zacementirao izričaj kojeg su Balck Sabbath nastavili njegovati, i koji je iz Heavy Rocka prešao u Havy Metal i u svojim oblicima i derivatima živi dan danas. Stoga i nije pretjerano reći da je “Paranoid” jedan od kamena temeljaca moderne muzike.

Imajući takav status danas, nije ni čudno da je došao na mnoge vječne top liste, od kojih je dakako najpoznatija ona Rolling Stone Magazina, “500 najvećih svih vremena”, gdje se uselio na #131. mjesto.


Black Sabbath – „Paranoid“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Black Sabbath

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 11.01.2019Pregledi: 885

Flash news

Ted McKenna – R.I.P.!
Preminuo bubnjar iz sjene. Ted McKenna je radio s Michael Schenkerom, Ian Gillanom, Rory Gallagherom, the Sensational Alex Harvey Bandom, … .
Greta Van Fleet počela s medijskim otklonom od uspoređivanja s Led Zeppelin. Očito je ovaj medijski balon ispunio očekivanja i postao smetnja grupi. No, komparacije se ne otklanjanju izjavama, već radom. Stoga, GVF je i dalje u sjeni LZ, do sljedećeg albuma, a potom ćemo vidjeti.
The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
——————————
Protomythos – “Heavy Crowns”
Mythopoeic Mind – “Mythopoetry”
Swifan Eolh & The Mudra Choir – “The Key”
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
——————————