No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

BLACK SABBATH – „PARANOID“

Siječanj – 1971.

black-sabbath-paranoid

Black Sabbath u Americi izdaje drugi album, „Paranoid“. (U Engleskoj i Europi je izašao u Rujnu 1970.).

Po izdavanju prvijenca, grupa pomalo iznenada dospijeva pod svjetla reflektora, poglavito radi negativnih konotacija spram vjere i dakako, pozitivnom spram okultizmu.

Bio je to samo dio priče, jer ostatak je nagovijestio rađanje novog žanra. Grupa je isporučila efektne valjajuće ritmove protkane teškim rifovima, što je u konačnici dalo težak, sumoran zvuk.

No još je nešto krasilo grupu od samih početaka, a to je bila raspodjela “zaduženja” unutar stvaranja jedne kompozicije.
Naime, od prvih je dana postalo jasno da u grupi nema osobe koja bi na sebe mogla ponijeti cjelokupan proces nastajanja kompozicije, te se veoma brzo iskristaliziralo, da Tony Iommi stvara rifove, Geezer Butler liriku, Ozzy je bio zadužen za melodiju, dok je Bill Ward sve skupa ritmički uobličavao. Kombinacija se pokazala uspješnom i formula se primjenjivala za cijelog vremena trajanja prve inkarnacije grupe.

Tako je nastala njihova najpoznatija pjesma “Paranoid”, koja se rodila iz potrebe. Naime, kad su nakon samo četiri mjeseca od izlaska prvijenca Black Sabbath ušli u studio, ispostavilo se da nemaju dovoljno materijala za cijeli album, te se nametnuo imperativ pisanja još jedne pjesme.
Iommi je nešto “sviruckao“, Ozzy je “zamumljao” melodiju, Butler krenuo s nabadanjem riječi za liriku, a Ward dao ubojitu ritmiku. Unutar dva sada, ali doslovno, dva sata, rodila se pjesma “Paranoid”, uvježbana i snimljena!
Toliko o tome!

Inače, originalno ime albuma je trebalo biti “War Pigs”. Postoje dvije verzije zašto je ime promijenjeno u “Paranoid”. Prva verzija kaže da je diskografska kuća strahovala da će pobornici rata u Vijetnamu negativno reagirati na ovaj naslov, te da neće kupovati albume, dok je sam Ozzy jednom izjavio da je ime promijenjeno na zahtjev diskografske kuće, jer su (opravdano) pretpostavljali da će se album daleko bolje prodavati ako se nazove po singlici koja je već bila vani i došla na top liste.

Stoga se priča proteže i na sam omot albuma. Originalni dizajn omota je bio vezan za naziv “War Pigs” i kad je donesena odluka o promjeni imena albuma, bilo je prekasno za novi omot.

Album “Paranoid” je dakako po izlasku požnjeo očekivano, publika ga je obožavala, kritika isto tako, ali obožavala ga je mrziti, kao i cijeli žanr koji je još bio u povojima.

I onda na scenu stupa, ponovo slučajnost. Amerika je otkrila Black Sabbath, odnosno njihov prvi album, te se s dobrim odmakom penje na Billboard. To je bio razlog zbog kojeg je “Paranoid” u Americi izašao sa zakašnjenjem u odnosu na Englesku i ostatak svjeta.

Iz današnje perspektive sve je jasno, “Paranoid” je zacementirao izričaj kojeg su Balck Sabbath nastavili njegovati, i koji je iz Heavy Rocka prešao u Havy Metal i u svojim oblicima i derivatima živi dan danas. Stoga i nije pretjerano reći da je “Paranoid” jedan od kamena temeljaca moderne muzike.

Imajući takav status danas, nije ni čudno da je došao na mnoge vječne top liste, od kojih je dakako najpoznatija ona Rolling Stone Magazina, “500 najvećih svih vremena”, gdje se uselio na #131. mjesto.


Black Sabbath – „Paranoid“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Black Sabbath

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 11.01.2019Pregledi: 987

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana