No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Vremeplov

BLACK SABBATH – „PARANOID“

Siječanj – 1971.

black-sabbath-paranoid

Black Sabbath u Americi izdaje drugi album, „Paranoid“. (U Engleskoj i Europi je izašao u Rujnu 1970.).

Po izdavanju prvijenca, grupa pomalo iznenada dospijeva pod svjetla reflektora, poglavito radi negativnih konotacija spram vjere i dakako, pozitivnom spram okultizmu.

Bio je to samo dio priče, jer ostatak je nagovijestio rađanje novog žanra. Grupa je isporučila efektne valjajuće ritmove protkane teškim rifovima, što je u konačnici dalo težak, sumoran zvuk.

No još je nešto krasilo grupu od samih početaka, a to je bila raspodjela “zaduženja” unutar stvaranja jedne kompozicije.
Naime, od prvih je dana postalo jasno da u grupi nema osobe koja bi na sebe mogla ponijeti cjelokupan proces nastajanja kompozicije, te se veoma brzo iskristaliziralo, da Tony Iommi stvara rifove, Geezer Butler liriku, Ozzy je bio zadužen za melodiju, dok je Bill Ward sve skupa ritmički uobličavao. Kombinacija se pokazala uspješnom i formula se primjenjivala za cijelog vremena trajanja prve inkarnacije grupe.

Tako je nastala njihova najpoznatija pjesma “Paranoid”, koja se rodila iz potrebe. Naime, kad su nakon samo četiri mjeseca od izlaska prvijenca Black Sabbath ušli u studio, ispostavilo se da nemaju dovoljno materijala za cijeli album, te se nametnuo imperativ pisanja još jedne pjesme.
Iommi je nešto “sviruckao“, Ozzy je “zamumljao” melodiju, Butler krenuo s nabadanjem riječi za liriku, a Ward dao ubojitu ritmiku. Unutar dva sada, ali doslovno, dva sata, rodila se pjesma “Paranoid”, uvježbana i snimljena!
Toliko o tome!

Inače, originalno ime albuma je trebalo biti “War Pigs”. Postoje dvije verzije zašto je ime promijenjeno u “Paranoid”. Prva verzija kaže da je diskografska kuća strahovala da će pobornici rata u Vijetnamu negativno reagirati na ovaj naslov, te da neće kupovati albume, dok je sam Ozzy jednom izjavio da je ime promijenjeno na zahtjev diskografske kuće, jer su (opravdano) pretpostavljali da će se album daleko bolje prodavati ako se nazove po singlici koja je već bila vani i došla na top liste.

Stoga se priča proteže i na sam omot albuma. Originalni dizajn omota je bio vezan za naziv “War Pigs” i kad je donesena odluka o promjeni imena albuma, bilo je prekasno za novi omot.

Album “Paranoid” je dakako po izlasku požnjeo očekivano, publika ga je obožavala, kritika isto tako, ali obožavala ga je mrziti, kao i cijeli žanr koji je još bio u povojima.

I onda na scenu stupa, ponovo slučajnost. Amerika je otkrila Black Sabbath, odnosno njihov prvi album, te se s dobrim odmakom penje na Billboard. To je bio razlog zbog kojeg je “Paranoid” u Americi izašao sa zakašnjenjem u odnosu na Englesku i ostatak svjeta.

Iz današnje perspektive sve je jasno, “Paranoid” je zacementirao izričaj kojeg su Balck Sabbath nastavili njegovati, i koji je iz Heavy Rocka prešao u Havy Metal i u svojim oblicima i derivatima živi dan danas. Stoga i nije pretjerano reći da je “Paranoid” jedan od kamena temeljaca moderne muzike.

Imajući takav status danas, nije ni čudno da je došao na mnoge vječne top liste, od kojih je dakako najpoznatija ona Rolling Stone Magazina, “500 najvećih svih vremena”, gdje se uselio na #131. mjesto.


Black Sabbath – „Paranoid“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Black Sabbath

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 11.01.2019Pregledi: 930

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————