No Banner to display

Koncerti

Split Open Jazz Fair /Evo Ruke/ – Split, 23.-24. Kolovoza-2019.
Rock in Solin – Solin, 23. Kolovoza-2019.
Kries – Solin, 26. Kolovoza-2019.
Peter Smith & Hosters /Evo Ruke/ – Split, 29. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Go Lilly /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Mind Zoo /Evo Ruke/ – Split, 01. Rujna-2019.
Desafinados /Evo Ruke/ – Split, 05. Rujna-2019.
Let 3 & Psihomodo Pop – Trogir, Kula Kamerlengo / 08. Rujna-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

BLACK SABBATH – „PARANOID“

Siječanj – 1971.

black-sabbath-paranoid

Black Sabbath u Americi izdaje drugi album, „Paranoid“. (U Engleskoj i Europi je izašao u Rujnu 1970.).

Po izdavanju prvijenca, grupa pomalo iznenada dospijeva pod svjetla reflektora, poglavito radi negativnih konotacija spram vjere i dakako, pozitivnom spram okultizmu.

Bio je to samo dio priče, jer ostatak je nagovijestio rađanje novog žanra. Grupa je isporučila efektne valjajuće ritmove protkane teškim rifovima, što je u konačnici dalo težak, sumoran zvuk.

No još je nešto krasilo grupu od samih početaka, a to je bila raspodjela “zaduženja” unutar stvaranja jedne kompozicije.
Naime, od prvih je dana postalo jasno da u grupi nema osobe koja bi na sebe mogla ponijeti cjelokupan proces nastajanja kompozicije, te se veoma brzo iskristaliziralo, da Tony Iommi stvara rifove, Geezer Butler liriku, Ozzy je bio zadužen za melodiju, dok je Bill Ward sve skupa ritmički uobličavao. Kombinacija se pokazala uspješnom i formula se primjenjivala za cijelog vremena trajanja prve inkarnacije grupe.

Tako je nastala njihova najpoznatija pjesma “Paranoid”, koja se rodila iz potrebe. Naime, kad su nakon samo četiri mjeseca od izlaska prvijenca Black Sabbath ušli u studio, ispostavilo se da nemaju dovoljno materijala za cijeli album, te se nametnuo imperativ pisanja još jedne pjesme.
Iommi je nešto “sviruckao“, Ozzy je “zamumljao” melodiju, Butler krenuo s nabadanjem riječi za liriku, a Ward dao ubojitu ritmiku. Unutar dva sada, ali doslovno, dva sata, rodila se pjesma “Paranoid”, uvježbana i snimljena!
Toliko o tome!

Inače, originalno ime albuma je trebalo biti “War Pigs”. Postoje dvije verzije zašto je ime promijenjeno u “Paranoid”. Prva verzija kaže da je diskografska kuća strahovala da će pobornici rata u Vijetnamu negativno reagirati na ovaj naslov, te da neće kupovati albume, dok je sam Ozzy jednom izjavio da je ime promijenjeno na zahtjev diskografske kuće, jer su (opravdano) pretpostavljali da će se album daleko bolje prodavati ako se nazove po singlici koja je već bila vani i došla na top liste.

Stoga se priča proteže i na sam omot albuma. Originalni dizajn omota je bio vezan za naziv “War Pigs” i kad je donesena odluka o promjeni imena albuma, bilo je prekasno za novi omot.

Album “Paranoid” je dakako po izlasku požnjeo očekivano, publika ga je obožavala, kritika isto tako, ali obožavala ga je mrziti, kao i cijeli žanr koji je još bio u povojima.

I onda na scenu stupa, ponovo slučajnost. Amerika je otkrila Black Sabbath, odnosno njihov prvi album, te se s dobrim odmakom penje na Billboard. To je bio razlog zbog kojeg je “Paranoid” u Americi izašao sa zakašnjenjem u odnosu na Englesku i ostatak svjeta.

Iz današnje perspektive sve je jasno, “Paranoid” je zacementirao izričaj kojeg su Balck Sabbath nastavili njegovati, i koji je iz Heavy Rocka prešao u Havy Metal i u svojim oblicima i derivatima živi dan danas. Stoga i nije pretjerano reći da je “Paranoid” jedan od kamena temeljaca moderne muzike.

Imajući takav status danas, nije ni čudno da je došao na mnoge vječne top liste, od kojih je dakako najpoznatija ona Rolling Stone Magazina, “500 najvećih svih vremena”, gdje se uselio na #131. mjesto.


Black Sabbath – „Paranoid“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Black Sabbath

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 11.01.2019Pregledi: 1020

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana