No Banner to display

Koncerti

Floydian – Split, Ovčice / 19. Siječnja-2019.
Tri Cheri – Hvar, Veneranda / 19.Siječnja-2019.
Footloose – Kaštel Stari, Red Lion / 19. Siječnja-2019.
The Splitters – Split, Circus (Monty Python) / 19. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vremeplov

THE DOORS – “THE DOORS”

Siječanj – 1967.

doors-the-doors

Čudna je bila ta 67-ma prošlog stoljeća. Kao gljive poslije kiše nicali su bendovi koji su redom izdavali impresivne debut albume. Impresivne u tom smislu da su postali okosnice ne samo opusa tih grupa već i moderne muzike uopće.

Sublimirajući „iz prve“ esencu koju su munjevitom brzinom širili oko sebe, pakovani u ozbiljnu muzičku ambalažu, ničim nisu pokazivali da su plod rada golobradih, nezrelih mladića koji iz sebe imaju “par nastupa i jedan veliki odmor”.

Jedan od takvih kamena temeljaca je bio prvi album grupe The Doors, koji je u trenutku izlaska preokrenuo lice moderne muzike, dao joj sasvim novu dimenziju postojanja i naviše svega, na svjetlo dana donio poetu kojeg svijet nije vidio od doba velikih pjesnika početkom stoljeća.

Naslanjajući muziku na liriku, četvorica tinejdžera su stvorila kompozicije koje se i nakon pola stoljeća slušaju s jednakom pozornošću, iz jednostavnog razloga, jer ne stare, postale su bezvremenske!

Prvi album je toliko determinirao sudbinu grupe The Doors da se u biti nikada neće maknuti van njegove legislative, iako su stilski lutali u nekoliko pravaca, ali na kraju su se uvijek vraćali izvoru s kojeg su se bogato napajali.

Kombinacija genijalne, višeznačne lirike Jim Morrisona i ingenioznost muzičkih kreacija stvorila je od the Doors prvorazrednu kulturološku senzaciju, koja se nažalost baš i nije potvrđivala svaki put na koncertima, ali to je neka druga priča.

Album “The Doors” je u sebi sadržavao velike kompozicije, ali najveća od svih, epska “The End” će ostati do kraja života grupe kao jedan od njenih kreativnih peakova.

Doduše, putanja uspjeha albuma nije bila linearna prema vrhu, jer kad je grupa krenula u pravcu studija, izdali su singlicu „Break on Through“, koja prolazi nezapaženo. Pada odluka da se na sljedećoj singlici stavi pjesma „Light My Fire“, Robieja Krigera. No, i tu se situacija zaplela, jer je bila preduga za singlicu, nakon natezanja, ipak je svjetlo dana ugledala trominutna verzija i .. penje se na prvo mjesto Billboarda.

Kad je album izašao, teren je već bio spreman, povijest je bila tu, čekala da bude ispisana!

A u brojkama ona izgleda otprilike ovako, album je prodan u tiraži od 20 milijuna primjeraka, na vječnoj “500 najvećih“, Rolling Stone magazina se nalazi na #42. mjesto, da bi ga 2015. godine Library of Congress odabrao za National Recording Registry, kao kulturno, umjetničko i povijesno dobro!


The Doors – “Light My Fire”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe The Doors

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 07.01.2019Pregledi: 865

Flash news

The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
Symphony X najavili novu turneju po Europi u Svibnju i Lipnju.
The Who najavili veliku stadionsku turneju po Americi ove godine, no prije nje će izdat novi album. Nikakvih detalja trenutno nema, ostanite na MLP-U frekvencijama za detalje kad budu dostupni, jer između redaka čita se i Europa!
Zahvaljujući filmu “Bohemian Rhapsody”, svjetla medija su uprta u nove projekte sličnog žanra. I nije tajna, već je u medije pušten trailer “Rocketman” o životu i radu Elton Johna, slijede bio film o Motley Crue, “The Dirt”, pa film o Lynyrd Skynyrd, “Street Survivors”, koji je tek nedavno dobio zeleno svjetlo sudskom odlukom, te naposljetku film o grupi Journey i o the Beatlesima, trenutno bez imena. Govorka se isto tako i o filmu o životu i radu Keith Moona.
——————————
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
Cheeto’s Magazine – “Amazingous”
Pinn Dropp – “Perfectly Flawed”
Sithu Aye – “Homebound”
——————————